Βιργινία Κιμπουρόπουλου
Οι τάσεις στη διατροφή είναι μεταβλητές από εποχή σε εποχή και αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής μιας γενιάς. Το 2022 είναι μια χρονιά, η οποία μέχρι τώρα έχει αρκετές ανατροπές και ορισμένα δυσάρεστα γεγονότα. Σε μια έρευνα από την Pollock Communications και το περιοδικό Today’s Dietician, πάνω από 1100 διαιτολόγοι αναφέρουν τις διατροφικές τάσεις για το 2022.
Αρχικά, να αναφέρουμε ότι η πανδημία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις συνήθειες φαγητού των ανθρώπων. Σύμφωνα με την έρευνα, οι διατροφολόγοι προβλέπουν πως τα ψώνια φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης πρόκειται να μείνουν στις ζωές των ανθρώπων. Το 95% των διαιτολόγων της έρευνας παρατηρεί, επίσης, ότι οι άνθρωποι έχουν να τρώνε περισσότερα σνακ ως αποτέλεσμα της τηλεργασίας, αναζητώντας παρηγοριά στο φαγητό.
Όσον αφορά το τι προτιμούν οι άνθρωποι στη διατροφή τους το 2022, η κορυφαία επιλογή σε superfood τους είναι τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Ακολουθούν, με τη σειρά, τα βατόμουρα, οι σπόροι, τα εξωτικά φρούτα, τα αβοκάντο, το πράσινο τσάι και οι ξηροί καρποί. Προτιμούν, επίσης, αρκετά τα «αρχαία» σπαρτά, το σπανάκι και το λάχανο. Στο κομμάτι του διατροφικού lifestyle, ο COVID-19 έστρεψε τους ανθρώπους σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής επικεντρωμένο στην υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, οι διατροφές των καταναλωτών βασίζονται, πλέον, στα φυτά και επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν αναπτύξει και ως προς τα προϊόντα εργατσηρίου, για παράδειγμα, κρέας για το οποίο δεν έχει σκοτωθεί ζώο, αλλά έχουν καλλιεργήσει τα κύτταρά του.
Στην έρευνα αναφέρονται και οι αγαπημένες δίαιτες για όλη την προηγούμενη δεκαετία, με τις πρώτες δύο να αποτελούν την δίαιτα με υψηλό ποσοστό λίπους, αλλά χαμηλό σε υδατάνθρακες ( δίαιτα keto) και μια διατροφή βασισμένη σε φυτικά σκευάσματα. Εάν παρατηρήσει κανείς την εξέλιξη των επιλογών στο φαγητό, βάσει της περασμένης δεκαετίας και του σήμερα, θα παρατηρήσει μα γενικότερη στάση εστίασης τόσο στην υγεία του σώματος όσο και στην «υγεία» του περιβάλλοντος.