Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Καινοτόμος πρόσθετη ύλη ζωοτροφών θα μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Καινοτόμος πρόσθετη ύλη ζωοτροφών θα μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής
spot_img

Η πρόσθετη ύλη, που αποτελείται από 3-νιτροοξυπροπανόλη, θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, από τις αγελάδες.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η καινοτομία είναι καίριας σημασίας για την επιτυχή μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων. Η ΕΕ εξακολουθεί να πρωτοστατεί στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, ενώ παράλληλα προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογίες που μπορούν να καταστήσουν την παραγωγή τροφίμων πιο βιώσιμη. Η μείωση των εκπομπών μεθανίου που σχετίζονται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία είναι καίριας σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η σημερινή έγκριση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε μέσω νέων γεωργικών καινοτομιών.»

- Advertisement -

Το προϊόν υποβλήθηκε σε αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση των εκπομπών μεθανίου από τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Μόλις εκδοθεί η απόφαση από την Επιτροπή, γεγονός που αναμένεται να συμβεί τους επόμενους μήνες, η πρόσθετη ύλη ζωοτροφών θα είναι η πρώτη του είδους της που διατίθεται στην αγορά της ΕΕ. Αυτό το καινοτόμο προϊόν θα συμβάλει στον οικολογικό προσανατολισμό της γεωργίας της ΕΕ και στους στόχους της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Εκτιμάται ότι θα μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής από 20% έως 35%, χωρίς να επηρεαστεί η παραγωγή. Η χρήση του είναι ασφαλής για τις αγελάδες και τους καταναλωτές και δεν επηρεάζει την ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μια έκθεση του 2021 του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές από την κτηνοτροφία — από εκλύσεις κοπριάς και γαστρεντερικές εκλύσεις — αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου. 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα