Το φυτοφάρμακο που ανιχνεύτηκε έχει «δυνητικά» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικό για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο
Τα ελαιόδεντρα είναι επιρρεπή σε διάφορες ασθένειες που προκαλούνται από έντομα και ζιζάνια. Για να προστατεύσουν τα ελαιόδεντρα οι ελαιοπαραγωγοί εφαρμόζουν φυτοφάρμακα, σε διάφορα στάδια καλλιέργειας για να αποτραπεί η φθορά ή η καταστροφή του προϊόντος και των δέντρων για τον έλεγχο των γεωργικών παρασίτων και για τη βελτίωση της ποιότητας των δέντρων. Ωστόσο, τα φυτοφάρμακα μπορούν να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και χρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστούν μήνες ή χρόνια μετά την έκθεση.
Σε συνεννόηση με την FASFC, το κατάστημα Firdaous στο Βέλγιο αποσύρει από την πώληση το ελαιόλαδο της μάρκας OUED SOUSS σε συσκευασία 1 Lt και το ανακαλεί από τους καταναλωτές λόγω πολύ υψηλού επιπέδου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (Χλωροπύριφος).
Το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο είναι απαγορευμένο σε καλλιέργειες και σε όλη την ΕΕ από το 2020, καθώς έχει «δυνητικά» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικό για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.
Το Firdaous Shop παρακαλεί τους πελάτες του να μην καταναλώσουν αυτό το προϊόν και να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης για επιστροφή χρημάτων.
Απαγορευμένο φυτοφάρμακο και σε ελληνικό ελαιόλαδο
Απαγορευμένο φυτοφάρμακο είχε βρεθεί και σε ελληνικό ελαιόλαδο πριν από μερικούς μήνες με αποτέλεσμα να ανακληθεί σε πολλές Ευρωπαικές χώρες.
Πρόκειται για το εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο GAEA, στο οποίο ανιχνεύτηκε υψηλή περιεκτικότητα του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου chlorpyrifos.
Το προϊόν ανακλήθηκε αρχικά από την αγορά της Δανίας η οποία ειδοποίησε και το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα, RASFF. Στη συνέχεια αποσύρθηκε και από τα ράφια σουπερμάρκετ στη Ρουμανία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία.
- Δείτε επίσης: Τι σημαίνει το εμβληματικό λογότυπο της Lurpak;
Η απάντηση της εταιρείας GAEA στο cibum
Απαντώντας στο Cibum, η εταιρεία GAEA δήλωσε πως, κατόπιν ενημέρωσης από τις αρχές της Δανίας, για παρουσία chlorpyrifos, προχώρησε σε αναλύσεις που έδειξαν αυξημένη συγκέντρωση του φυτοφαρμάκου σε 8 τόνους ελαιολάδου. Αμέσως μετά από αυτό το εύρημα, η εταιρεία ξεκίνησε ανάκληση της πληγείσας παρτίδας. Η GAEA διευκρίνισε ότι πρόκειται για το πρώτο περιστατικό ανίχνευσης φυτοφαρμάκου στα 29 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας κατά τη διάρκεια των οποίων έχει επεξεργαστεί πάνω από 10.000 τόνους Ελαιολάδου. Η πληγείσα παρτίδα προήλθε από έναν αξιόπιστο προμηθευτή, τονίζει η GAEA με τον οποίο συνεργάζεται για πάνω από 20 χρόνια και από μια περιοχή όπου δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα φυτοφαρμάκων για πολλά χρόνια. Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας με το ελαιοτριβείο και έκτοτε απαιτεί πρόσθετες αναλύσεις από τους προμηθευτές της.
- Δείτε επίσης: Φυτοφάρμακα “εκτός ορίων” σε ρύζι μπασμάτι