Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Βατόμουρα, κεράσια και νεκταρίνια χωρίς κουκούτσια!

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΚαινοτομία: Βατόμουρα, κεράσια και νεκταρίνια χωρίς κουκούτσια!
spot_img

Καθώς η ζήτηση για βατόμουρα σημειώνει σημαντική ανάπτυξη, μια startup στοχεύει να αλλάξει το DNA τους για να τα κάνει πιο δελεαστικά τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς που τα καλλιεργούν.

Η Pairwise, με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα, χρησιμοποιεί τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR για να αλλάξει το DNA των βατόμουρων και των μαύρων σμέουρων για να αφαιρέσει τους σπόρους, να βελτιώσει τη δομή του φυτού, ώστε ο καρπός να είναι πιο εύκολα προσβάσιμος και να αφαιρέσει τα αγκάθια από τους θάμνους για μεγαλύτερη συγκομιδή.

Ο Tom Adams, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pairwise, είπε ότι τα στελέχη παρατήρησαν ότι ενώ η ζήτηση μούρων ήταν σε άνοδο, υπήρχαν εμπόδια που απέτρεπαν πολλούς ανθρώπους από το να τα καταναλώσουν και τους αγρότες από το να καλλιεργήσουν τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων, της ακαταστασίας, της μικρής διάρκειας ζωής και την έλλειψη συνέπειας στη γεύση και την υφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παραγωγοί θα παρακάμψουν ένα μούρο με καλύτερη γεύση υπέρ αυτού που είναι πιο εύκολο στη συγκομιδή.

Ο Adams είπε ότι η Pairwise ήθελε «να απαλλαγεί από τους σπόρους και να φέρει σε αυτούς το είδος των ιδιοτήτων που υπάρχουν στα άλλα μούρα, έτσι ώστε να επεκτείνουμε τις επιλογές και να δώσουμε στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές για μια υγιεινή διατροφή», είπε ο Adams.

Το Pairwise ξεκίνησε να επεργάζεται το 2018 το λιγότερο γνωστό μαύρο βατόμουρο, το οποίο περιέχει υψηλά επίπεδα ανθοκυανίνης και πέντε έως έξι φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα μύρτιλο, σύμφωνα με την εταιρεία. Σε αντίθεση με το κόκκινο βατόμουρο, η μαύρη εκδοχή, περιέχει περισσότερους σπόρους, είναι πιο σφιχτό και έχει διαφορετικό γευστικό προφίλ από το αντίστοιχο κόκκινο.

Το μαύρο βατόμουρο έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στην άγρια ​​φύση, επομένως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δείξουν στους καλλιεργητές τα οφέλη του φρούτου μόλις το Pairwise κάνει αλλαγές, είπε η εταιρεία. Ωστόσο, παρά τις γνώσεις που έχουν συγκεντρώσει οι ερευνητές σχετικά με το βατόμουρο, υπάρχουν πολλά περιθώρια για βελτιώσεις. Οι θάμνοι του βατόμουρου τείνουν να μεγαλώνουν πολύ και πολλά από τα φυτά περιέχουν αγκάθια, επομένως η Pairwise στοχεύει να κάνει αλλαγές σε αυτά τα χαρακτηριστικά εκτός από την αφαίρεση των σπόρων.

Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά έχουν δεχθεί διαχρονικά, πολλά πυρά από επικριτές που είναι σκεπτικοί σχετικά με την ασφάλεια αυτών των καλλιεργειών στα καθημερινά τρόφιμα και στο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται. Ο Adams, πρώην αντιπρόεδρος της Monsanto, είπε ότι μια ερώτηση που λαμβάνει συχνά η Pairwise από τους λιανοπωλητές είναι εάν τα φρούτα και τα λαχανικά που δημιουργούν είναι γενετικά τροποποιημένα.

Το Pairwise χρησιμοποιεί το CRISPR, μια διαδικασία όπου μπορεί να αφαιρέσει ή να αλλάξει την αλληλουχία του γονιδιώματος, ώστε να μην εμφανίζεται ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ή ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό να είναι πιο έντονο. Σε αντίθεση με τη γενετική τροποποίηση όπου προστίθεται νέο υλικό DNA στο φυτό, το Pairwise κάνει αλλαγές σε αυτό που υπάρχει ήδη. Όταν τα μούρα και άλλα προϊόντα του Pairwise φτάσουν στα ράφια, θα περιλαμβάνουν έναν κώδικα που κατευθύνει τους καταναλωτές σε έναν ιστότοπο που παρέχει πληροφορίες για τον τρόπο παραγωγής τους και συζητά τη χρήση της γονιδιακής επεξεργασίας.

Εκτός από τα μούρα, η Pairwise επεργάζεται και άλλα είδη προϊόντων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Τα φυλλώδη πράσινα, τα οποία η εταιρεία έχει τροποποιήσει για να αντισταθμίσει το πόσο πικάντικα είναι θα κυκλοφορήσουν το επόμενο έτος μέσω διαφόρων εκδηλώσεων, με ένα ευρύτερο εμπορικό λανσάρισμα να προγραμματίζεται το 2023.

Ταυτόχρονα, η διαδικασία αφαίρεσης του κουκουτσιού από το κεράσι – μια από τις πρώτες ιδέες της εταιρείας – διαρκεί περισσότερο εν μέρει λόγω του χρόνου που χρειάζεται για να αναπτυχθεί το δέντρο. Εάν το Pairwise πετύχει με το κεράσι, θα μπορούσε να εφαρμόσει τις ιδέα του και σε άλλα φρούτα όπως τα νεκταρίνια.

Πηγή: Food dive

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο