Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΟΗΕ-FAO: Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν τον Μάρτιο για 12ο διαδοχικό μήνα

ΑρχικήΝέαΟΗΕ-FAO: Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν τον Μάρτιο για 12ο διαδοχικό μήνα
spot_img

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων είναι 20,5% χαμηλότερος από την τιμή ρεκόρ στην οποία είχε φθάσει πριν από έναν χρόνο.

Ο παγκόσμιος δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για τις τιμές των τροφίμων μειώθηκε τον Μάρτιο για 12ο διαδοχικό μήνα και είναι τώρα 20,5% χαμηλότερος από την τιμή ρεκόρ στην οποία είχε φθάσει πριν από έναν χρόνο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που παρακολουθεί τις τιμές τροφίμων σε όλο τον κόσμο, ήταν κατά μέσο όρο στις 126,9 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 129,7 τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε σήμερα ο FAO. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή του εν λόγω δείκτη από τον Ιούλιο 2021.

Ένας συνδυασμός άφθονης προσφοράς, μειωμένης ζήτησης για εισαγωγές και της παράτασης της συμφωνίας για την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, συνέβαλε στην πτώση αυτή, ανέφερε ο FAO.

Ο οργανισμός, που εδρεύει στη Ρώμη, ανέφερε πως η μείωση του δείκτη αντανακλά τις χαμηλότερες τιμές των δημητριακών, των φυτικών ελαίων και των γαλακτοκομικών προϊόντων, που αντισταθμίζουν τις αυξήσεις στη ζάχαρη και στα προϊόντα κρέατος.

“Ενώ οι τιμές έπεσαν σε παγκόσμιο επίπεδο, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές και να αυξάνονται στις εγχώριες αγορές, θέτοντας σε περαιτέρω δοκιμασία την επισιτιστική ασφάλεια”, ανέφερε σε ανακοίνωση ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του FAO.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες με καθαρές εισαγωγές κρέατος, με την κατάσταση να επιδεινώνεται λόγω της πτώσης της ισοτιμίας των νομισμάτων τους έναντι του αμερικανικού δολαρίου ή του ευρώ και της αυξανόμενης δανειακής επιβάρυνσης», πρόσθεσε.

Ο δείκτης του FAO για τις τιμές των δημητριακών μειώθηκε κατά 5,6% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, με το σιτάρι να καταγράφει πτώση 7,1%, το καλαμπόκι, 4,6% και το ρύζι, 3,2%.

Ο δείκτης για τις τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκε κατά 3%, περίπου 47,7% κάτω από το επίπεδο στο οποίο είχε καταγραφεί τον Μάρτιο 2022, ενώ ο δείκτης για τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκε κατά 0,8%.

Αντίθετα, η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 1,5% φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2016, λόγω ανησυχιών για επικείμενη μείωση της παραγωγής στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και την Κίνα. Ο δείκτης τιμών για το κρέας αυξήθηκε κατά 0,8%.

Σε ξεχωριστή έκθεση για την προσφορά και ζήτηση δημητριακών, ο FAO αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σίτου το 2023, που έχει σταθεροποιηθεί τώρα στους 786 εκατ. τόνους — 1,3% κάτω από το επίπεδο του 2022, παρά ταύτα η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή ρεκόρ.

Ο FAO αύξησε επίσης την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2022 στα 2,777 δισ. τόνους, μόλις 1,2% κάτω σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά. Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2022/23 έφθασε τους 516 εκατ. τόνους, 1,6% κάτω από τη σοδειά ρεκόρ του 2021/22.

Η παγκόσμια κατανάλωση δημητριακών την περίοδο 2022/23 ήταν στα 2,779 δισ. τόνους, ανέφερε ο FAO, 0,7% κάτω. Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο των περιόδων 2022/2023 αναμένεται να μειωθούν κατά 0,3% από τα αρχικά επίπεδά τους στα 850 εκατ. τόνους.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα