Ιδανική συνταγή για όσους θέλουν να απολαύσουν γλυκό χωρίς ενοχές.
Τα brownies αρέσουν σε όλους, αλλά οι θερμίδες τους συχνά προκαλούν ενοχές. Η νέα συνταγή του σεφ Stefano από τη σχολή μαγειρικής La Cucina Caldesi υπόσχεται να φέρει ισορροπία ανάμεσα στη γεύση και την υγεία, με brownies που ψήνονται στην φριτέζα αέρος και έχουν λίγη μόνο ζάχαρη χωρίς να χάνουν σε νοστιμιά.
Η συνταγή περιλαμβάνει αμύγδαλα, καρύδια, σοκολάτα με τουλάχιστον 85% κακάο, βούτυρο και αυγά, ενώ ο συνδυασμός των υλικών δημιουργεί μια υγρή, πλούσια υφή που δίνει το ιδανικό αποτέλεσμα για brownies. Το ψήσιμο γίνεται στην φριτέζα αέρα στους 140°C για 20-25 λεπτά, ώστε να πετύχουμε τραγανή κρούστα εξωτερικά και απαλή, ελαφρώς υγρή υφή στο εσωτερικό.
Η παρασκευή τους είναι απλή και γρήγορη, ενώ προσφέρεται ως βάση για διαφορετικές επιλογές σερβιρίσματος: σκέτα, με σαντιγί αρωματισμένη με βανίλια ή συνοδευόμενα από ελληνικό γιαούρτι, κρέμα φρέσκια ή φράουλες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ιστορική απόφαση: Για πρώτη φορά δικαστήριο αποδίδει θάνατο ανθρώπου στην έκθεση του σε PFAS κατά την εργασία του
Υλικά για 12 brownies:
- 75 γρ. καρύδια
- 3 μεσαίοι χουρμάδες (περίπου 75 γρ.), χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένοι ή 75 γρ. ερυθριτόλη
- 100 γρ. μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 85% κακάο)
- 60 γρ. βούτυρο (συν επιπλέον για άλειμμα φόρμας)
- 3 αυγά
- 50 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα (αλέυρι αμυγδάλου)
Οδηγίες:
Καβουρδίζουμε τα καρύδια: Βάζουμε τα καρύδια στο συρτάρι της φριτέζας στους 160°C για 3 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε.
Ετοιμάζουμε τη γλυκαντική βάση:
Αν χρησιμοποιούμε χουρμάδες, μουλιάζουμε τους ψιλοκομμένους χουρμάδες σε 75 ml βραστό νερό για λίγα λεπτά και μετά τους πολτοποιούμε με ένα πιρούνι. Αν χρησιμοποιούμε ερυθριτόλη, διαλύουμε 75 γρ. ερυθριτόλης σε 50 ml βραστό νερό σε μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το μέρος της κουζίνας που ξεχνάμε να καθαρίσουμε και θέτουμε την υγεία μας σε κίνδυνο
Ετοιμάζουμε τη φόρμα: Τοποθετούμε χαρτί ψησίματος μέσα σε μια σιλικονούχα φόρμα κατάλληλη για φριτέζα αέρος και αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
Λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο: Σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων, λιώνουμε μαζί το βούτυρο και τη σοκολάτα και αφήνουμε να κρυώσει.
Χωρίζουμε τα αυγά: Βάζουμε τους κρόκους σε ένα μπολ και τα ασπράδια σε άλλο.
Ανακατεύουμε τη γλυκαντική βάση με τους κρόκους: Προσθέτουμε τη βάση από χουρμά ή ερυθριτόλη στους κρόκους και ανακατεύουμε με χτύπημα ή κουτάλι.
Προσθέτουμε σοκολάτα, καρύδια και αμύγδαλα: Ρίχνουμε το μείγμα σοκολάτας, τα καρύδια και το αλεύρι αμυγδάλου στους κρόκους και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Χτυπάμε τα ασπράδια: Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα με σταθερές κορυφές.
Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα: Με απαλές κινήσεις και μεγάλο κουτάλι, διπλώνουμε τα ασπράδια μέσα στο μείγμα σοκολάτας.
Ψήσιμο: Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στην αεροφριτέζα στους 140°C για 20-25 λεπτά. Το brownie πρέπει να έχει σφιχτή κρούστα αλλά να μένει ελαφρώς υγρό εσωτερικά.
Αφήνουμε να κρυώσει: Βγάζουμε από την αεροφριτέζα και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψουμε σε 12 κομμάτια.