Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα – Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
Μια νέα ανάλυση με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg, διαπίστωσε ότι περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι από ενήλικες στις ΗΠΑ προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε Online στις 5 Δεκεμβρίου στο Journal of Nutrition
- Δείτε επίσης: Μπάρες δημητριακών με κομμάτια μετάλλου – Παγκόσμια ανάκληση
- Δείτε επίσης: LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν ουσίες με μικρή ή καθόλου θρεπτική αξία, όπως χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και γλυκαντικά. Τα παραδείγματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από τσιπς και χοτ ντογκ έως προσυσκευασμένα γεύματα. Οι ερευνητές έχουν καταλάβει εδώ και καιρό ότι ένα σημαντικό ποσοστό της διατροφής των ΗΠΑ προέρχεται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά δεν ήταν σαφώς κατανοητό πού καταναλώνονται αυτές οι θερμίδες.
- Δείτε επίσης: Στις τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια αποδίδεται η “έκρηξη” καρκίνου παχέος εντέρου στους νέους – Μελέτη
- Δείτε ακόμη: Αναψυκτικά: Ποια είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ light και Zero
Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις υγείας – καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία, καρκίνο του παχέος εντέρου, μεταξύ άλλων. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την προώθηση πιο υγιεινών εναλλακτικών λύσεων για την προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι.
«Η αντίληψη είναι ότι το “πρόχειρο φαγητό” και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι ισοδύναμα», λέει η Julia Wolfson, PhD, MPP, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας της Σχολής Bloomberg και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Ωστόσο, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα προϊόντα από το πρόχειρο φαγητό ή το γρήγορο φαγητό, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων τροφίμων στο παντοπωλείο. Ο πολλαπλασιασμός και η πανταχού παρουσία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στα ράφια των παντοπωλείων αλλάζει αυτό που τρώμε όταν φτιάχνουμε γεύματα στο σπίτι».
- Δείτε επίσης: Η μαφία του κρασιού: Πουλούσαν φθηνό κρασί σε πλούσιους πελάτες εστιατορίων αντί 10 – 15 χιλιάδες ευρώ το μπουκάλι
Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) 2003-2018, μια εθνικά αντιπροσωπευτική ετήσια έρευνα περισσότερων από 34.000 ενηλίκων άνω των 20 ετών.
Σε δύο ξεχωριστές ημέρες, οι συμμετέχοντες στο NHANES ρωτήθηκαν για τα τρόφιμα που είχαν φάει τις τελευταίες 24 ώρες και πού είχαν καταναλώσει τα τρόφιμα – στο σπίτι ή μακριά από το σπίτι. Χρησιμοποιώντας την ταξινόμηση Nova Food Group, τα τρόφιμα ταξινομήθηκαν σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες:
1) μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα,
2) επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά,
3) επεξεργασμένα,
4) υπερεπεξεργασμένα.
Οι ερευνητές συνέκριναν την υπερεπεξεργασμένη με την ελάχιστα επεξεργασμένη πρόσληψη τροφής. Τα τρόφιμα με τεχνητά συστατικά και χρώματα, συμπεριλαμβανομένων πολλών έτοιμων φαγητών και προσυσκευασμένων γευμάτων που διατίθενται στα παντοπωλεία, κατηγοριοποιήθηκαν ως υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα ολόκληρα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων και αποξηραμένων τροφίμων χωρίς πρόσθετο αλάτι ή άλλα συστατικά, θεωρήθηκαν ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Συνολικά, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούσαν περισσότερο από το ήμισυ όλων των θερμίδων που καταναλώθηκαν στο σπίτι, αυξημένα από 51% το 2003 σε 54% το 2018. Οι ερευνητές βρήκαν μόνο μικρές διαφορές στις τάσεις της υπερεπεξεργασμένης πρόσληψης τροφής στο σπίτι ανά φύλο, ηλικία, φυλή / εθνικότητα, εισόδημα και εκπαίδευση κατά την περίοδο της μελέτης. Η υπερεπεξεργασμένη πρόσληψη τροφής στο σπίτι ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από 50% σε ορισμένα χρόνια από το 2003 έως το 2018 για δύο ομάδες: ισπανόφωνους και νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος. Το ποσοστό των θερμίδων στο σπίτι από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 49% για την ομάδα υψηλού εισοδήματος ή το 47% μεταξύ των ισπανόφωνων.
Περίπου το ένα τρίτο όλων των θερμίδων προήλθε από την κατανάλωση τροφίμων μακριά από το σπίτι. Για όσους έχουν λιγότερο από ένα απολυτήριο λυκείου, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων εκτός σπιτιού, ήταν αυξημένη σχεδόν οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, από 59,2% το 2003 σε 67,1% το 2018 όλων των θερμίδων εκτός σπιτιού που καταναλώθηκαν το 2018. Το ποσοστό αυτό κυμαινόταν γύρω στο 60% για άτομα με απολυτήριο λυκείου ή περισσότερο.
Συνολικά, το ποσοστό των συνολικών θερμίδων από ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα μειώθηκε σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες από 33,2% το 2003 σε 28,5% το 2018 και η ελάχιστα επεξεργασμένη πρόσληψη τροφής μειώθηκε τόσο στο σπίτι όσο και εκτός σπιτιού για τις περισσότερες ομάδες. Αυτά τα αποτελέσματα, λένε οι συγγραφείς, μιλούν για τις πολλές προκλήσεις της προμήθειας και της προετοιμασίας ελάχιστα επεξεργασμένων συστατικών όπως φρέσκα λαχανικά, κρέας και ψάρι. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι ευκολότερα και ταχύτερα στην προετοιμασία και συχνά είναι λιγότερο ακριβά και πιο σταθερά στο ράφι.
«Χρειαζόμαστε στρατηγικές για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επιλέγουν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και να αποφεύγουν τα ανθυγιεινά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα για τρόφιμα που αγοράζονται τόσο για κατανάλωση στο σπίτι όσο και εκτός σπιτιού», προσθέτει η Wolfson. «Επιπλέον, μπορεί να δικαιολογούνται ισχυρές διατροφικές ετικέτες που προειδοποιούν για υψηλή περιεκτικότητα σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα».
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η μελέτη έχει περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής μεροληψίας αναφοράς – οι άνθρωποι μπορεί να μην αναφέρουν την κατανάλωση τροφίμων που πιστεύουν ότι δεν είναι καλά για αυτούς. Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι η περίοδος μελέτης συνέβη πριν από την πανδημία και δεν αντικατοπτρίζει αλλαγές στην κατανάλωση τροφίμων στο σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (#K01DK119166) και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (R01 HL153178 και T32 HL007024).
Τάσεις στην πρόσληψη ενηλίκων μη επεξεργασμένων / ελάχιστα επεξεργασμένων και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στο σπίτι και μακριά από το σπίτι στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2003-2018 από τους Julia A. Wolfson, Anna Claire Tucker, Cindy W. Leung, Casey M. Rebholz, Vanessa Garcia-Larsen, Euridice Martinez-Steele.