Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλληνας ερευνητής ανατρέπει την πεποίθηση ότι η υψηλή κατανάλωση φυλλικού οξέος ωφελεί παγκοσμίως την υγεία

ΑρχικήυγείαΈλληνας ερευνητής ανατρέπει την πεποίθηση ότι η υψηλή κατανάλωση φυλλικού οξέος ωφελεί παγκοσμίως την υγεία
spot_img

Η μείωση της πρόσληψης φυλλικού οξέος συνδέεται με υγιέστερη γήρανση σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη με επικεφαλής Έλληνα καθηγητή στο Texas A&M College.

Το φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη Β απαραίτητη για την ανάπτυξη των κυττάρων, είναι ευρέως αναγνωρισμένο για το ρόλο του στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών. Βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το αβοκάντο και συνήθως προστίθεται σε επεξεργασμένα δημητριακά. Μάλιστα μια από τις πιο σημαντικές προληπτικές παρεμβάσεις στην διάρκεια της εγκυμοσύνης για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και στην περίοδο που προηγείται, είναι η λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος.

Το φυλλικό οξύ, ή βιταμίνη Β9, είναι ένα απαραίτητο διατροφικό συστατικό που χρησιμοποιείται στο σώμα για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και DNA, RNA και πρωτεϊνών. Ο Έλληνας επιστήμονας Μιχάλης Πολυμένης  Ph.D., καθηγητής και αναπληρωτής επικεφαλής μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο  Texas A&M College of Agriculture and Life Sciences  Department of Biochemistry and Biophysics , επιβεβαίωσε ότι είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για παιδιά, νεαρούς ενήλικες και έγκυες γυναίκες λόγω του ρόλου του στις διαδικασίες ανάπτυξης, ωστόσο ήθελε μαζί με την ομάδα του, να διερευνήσει τον αντίκτυπό του σε λιγότερο μελετημένες ηλικιακές ομάδες. Για να προσομοιώσουν τα αποτελέσματα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Μιχάλη Πολυμένη, έκοψαν το φυλλικό οξύ από τη διατροφή των ζωικών μοντέλων σε ηλικία που αντιστοιχεί περίπου στην ανθρώπινη μέση ηλικία. Μια ομάδα σύγκρισης ανατράφηκε το ίδιο, αλλά συνέχισε μια τυπική δίαιτα που περιελάμβανε φυλλικό οξύ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γυναικεία μοντέλα με περιορισμό σε φυλλικό οξύ ήταν σε θέση να μεταβούν ταχύτερα μεταξύ του μεταβολισμού των υδατανθράκων και του μεταβολισμού του λίπους κατά τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας σε σύγκριση με τις γυναίκες που ακολουθούσαν μια τυπική δίαιτα.

«Όταν κοιμάσαι, ο μεταβολισμός σου καίει λίπος», είπε ο Πολυμένης. «Και όταν είστε ξύπνιοι και δραστήριοι, συνήθως καίτε υδατάνθρακες για ταχύτερη ενέργεια. Καθώς μεγαλώνετε, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να κάνετε εναλλαγή μεταξύ αυτών των καταστάσεων καύσης λίπους και υδατανθράκων, αλλά αυτή η μεταβολική πλαστικότητα φαίνεται να διατηρείται καλύτερα σε ζωικά μοντέλα που ακολουθούν διατροφή περιορισμένη σε φυλλικό οξύ».

Τα αρσενικά που ακολουθούσαν δίαιτες περιορισμένης περιεκτικότητας σε φυλλικό οξύ είχαν συνολική αύξηση του μεταβολικού τους ρυθμού κατά τη διάρκεια των ενεργών περιόδων, βοηθώντας τους ενδεχομένως να διατηρήσουν τα επίπεδα ενέργειας και τη σωματική δραστηριότητα.

Επιπλέον η ομάδα με περιορισμένη ποσότητα φυλλικού οξέος διατήρησε το βάρος και το σωματικό λίπος μέχρι τα βαθιά γεράματα σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχου. Και παρά τη σημασία του φυλλικού οξέος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα μοντέλα με περιορισμένο σε φολικό οξύ δεν έδειξαν σημάδια αναιμίας ή άλλες αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Συνολικά τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η μείωση της πρόσληψης φυλλικού οξέος μπορεί να υποστηρίξει υγιέστερους μεταβολισμούς σε γερασμένα ζωικά μοντέλα, αμφισβητώντας τη συμβατική πεποίθηση ότι η υψηλή κατανάλωση φυλλικού οξέος ωφελεί παγκοσμίως την υγεία. Περιορίζοντας το φυλλικό οξύ σε ζωικά μοντέλα, οι ερευνητές είδαν μείωση των διαδικασιών που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την κατασκευή νέων κυττάρων, αλλά ενίσχυσε τη μεταβολική ευελιξία, κάτι που όπως είπε ο Πολυμένης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο υγιή γήρανση.

Ο Μιχάλης Πολυμένης είπε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθούν οι μηχανισμοί πίσω από αυτό το φαινόμενο και να αναπτυχθούν ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις για την προώθηση της υγιούς γήρανσης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο  Life Science Alliance .

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο