Σύμφωνα με μελέτη η σύνθεση του νερού επηρεάζει τα οφέλη του τσαγιού για την υγεία.
Μετά από το νερό, το τσάι είναι το πιο καταναλωτικό ρόφημα στον κόσμο και εκτιμάται για τη γεύση και την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, καθώς και για τις πολυάριθμες ιδιότητες για την υγεία. Σε δοκιμές που διεξήχθησαν στο Κέντρο Αξιολόγησης Αισθήσεων του Πανεπιστημίου Cornell, οι ερευνητές ανέλυσαν εάν το νερό που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τσαγιού επηρέασε τη γεύση που αντιλαμβανόταν ο καθημερινός πότης τσαγιού, αλλά και τις θρεπτικές ουσίες του τσαγιού κυρίως για Επιγαλλοκατεχίνη (EGCG). Το EGCG ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μετά από μελέτες σε ζώα παρατηρήθηκε ότι έχει αντικαρκινικές επιδράσεις, βελτιώσεις σε νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, προστασία του ήπατος και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
- Δείτε ακόμη: Συγκλονιστικό βίντεο: Οδηγός της Formula 1 στο πιλοτήριο με διάρροια από τροφική δηλητηρίαση
- Δείτε επίσης: Ποιο είναι το ποιο νοθευμένο έλαιο – Στοιχεία Ευρωπαϊκού RASFF των τελευταίων 24 ετών
Στους καταναλωτές άρεσε περισσότερο το τσάι που παρασκευαζόταν με νερό της βρύσης παρά με εμφιαλωμένο νερό, επειδή παρήγαγε μια πιο γλυκιά γεύση, ενώ το τσάι φτιαγμένο με εμφιαλωμένο νερό έχει πιο πικρή γεύση. Αλλά έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το τσάι που παρασκευάζεται με νερό της βρύσης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο τύπος νερού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τσαγιού είναι σαφώς σημαντικός και προτείνουν σε όσους αναζητούν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία να χρησιμοποιούν μια πιο καθαρή πηγή νερού για την παρασκευή τσαγιού, ενώ όσοι ασχολούνται περισσότερο με τη γεύση μπορεί να προτιμούν να χρησιμοποιούν νερό από τη βρύση.
- Δείτε επίσης: Βούτυρο: Γιατί πρέπει να σπεύσετε να αγοράσετε άμεσα!
- Δείτε ακόμη: Γιατί δεν είναι όλες οι τσίχλες vegan;
«Όταν βυθίζεται σε εμφιαλωμένο νερό, το τσάι περιείχε περίπου τη διπλάσια ποσότητα της αντιοξειδωτικής επιγαλλοκατεχίνης (EGCG) – κάτι που το κάνει πιο πικρό από το τσάι που παρασκευάζεται με νερό της βρύσης», δήλωσε ο Robin Dando, αναπληρωτής καθηγητής επιστήμης τροφίμων στο Cornell. «Εάν πίνετε πράσινο τσάι για τις υγιεινές του ιδιότητες, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό», είπε ο Dando. «Αν πίνετε τσάι για γεύση, το νερό της βρύσης είναι καλύτερο».
Ο Dando πιστεύει ότι τα κανονικά, καθημερινά μέταλλα στο νερό της βρύσης – όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το νάτριο και ο χαλκός – είναι τα προϊόντα που οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα EGCG στο πράσινο τσάι. “Το εμφιαλωμένο νερό – όπου το ασβέστιο ή το μαγνήσιο έχουν φιλτραριστεί και όπου η συγκέντρωση σιδήρου μειώνεται κατά ένα βαθμό – είναι σε θέση να εξάγει το EGCG πιο αποτελεσματικά”, δήλωσε ο Dando. «Με πιο καθαρό νερό, αποκομίζετε περισσότερα οφέλη για την υγεία από το τσάι».
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Δείτα ακόμη: Άμεση ανάκληση συμπληρώματος διατροφής – «Σοβαρός, ακόμη και θανατηφόρος κίνδυνος δηλητηρίασης»
Αυτό που δεν εξετάζεται στην έρευνα είναι η μόλυνση του νερού εμφιαλωμένου από πλαστικά μικρόστοιχεία .
2018 πραγματοποιήθηκε η έρευνα, 2019 εκδόθηκε… εντάξει, κάλιο αργά παρά ποτέ….