Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φάσμα αυτισμού: Ανακαλύφθηκε πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τη θεραπεία της ASD

ΑρχικήυγείαΦάσμα αυτισμού: Ανακαλύφθηκε πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τη θεραπεία της ASD
spot_img

Το λίθιο ως πιθανή θεραπευτική επιλογή για τη θεραπεία της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού.

Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη ανέδειξε το λίθιο -ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται από καιρό για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής και της κατάθλιψης- ως πιθανή θεραπεία για τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD). Η έρευνα, που διεξήχθη από μια ομάδα στο Κέντρο Συναπτικών Δυσλειτουργιών του Εγκεφάλου στο Ινστιτούτο Βασικής Επιστήμης (IBS) με επικεφαλής τον διευθυντή KIM Eunjoon, αποκαλύπτει ότι το λίθιο μπορεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να ανακουφίσει τα συμπτώματα συμπεριφοράς σε ζωικά μοντέλα ASD που προκαλούνται από μεταλλάξεις στο Γονίδιο Dyrk1a.

Η ASD είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει το 2,8% του παγκόσμιου πληθυσμού, που χαρακτηρίζεται από κοινωνικά ελλείμματα, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, διανοητικές προκλήσεις και άγχος. Επειδή η ASD επιβάλλει μεγάλο βάρος όχι μόνο στους ίδιους τους ασθενείς αλλά στις οικογένειές τους και στην κοινωνία συνολικά, πρέπει να αναπτυχθούν νέες θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση των βασικών συμπτωμάτων της και παρά τον επιπολασμό της, δεν υπάρχουν οριστικές θεραπείες ή προληπτικά μέτρα.

Μεταξύ των πολλών γενετικών παραγόντων κινδύνου για ΔΑΦ, οι μεταλλάξεις Dyrk1a ξεχωρίζουν ως σημαντικές, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως το σύνδρομο Dyrk1a. Οι ασθενείς που φέρουν μετάλλαξη απώλειας λειτουργίας Dyrk1a παρουσίασαν ASD, μικροκεφαλία, γλωσσικά προβλήματα, κοινωνική αναπηρία και άγχος. Το μοντέλο ποντικιού που φέρει μετάλλαξη περικοπής Dyrk1a I48K (μετάλλαξη ανθρώπινου ασθενή), μιμείται επίσης στενά αυτούς τους φαινοτύπους.

Ένας από τους υποκείμενους μηχανισμούς των συμπτωμάτων ASD από τη μετάλλαξη Dyrk1a που ανακαλύφθηκε σε αυτή τη μελέτη είναι τα μειωμένα επίπεδα φωσφορυλίωσης του mTOR (στόχος της ραπαμυκίνης στα θηλαστικά). Οι ερευνητές επέλεξαν το λίθιο για να αντιμετωπίσουν αυτό το έλλειμμα και ως δοκιμαστικό φάρμακο σε μεταλλαγμένα ποντίκια Dyrk1a. Όταν χορηγήθηκε λίθιο στα μεταλλαγμένα ποντίκια κατά τη νεανική τους περίοδο, τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα. Το λίθιο ομαλοποίησε το μέγεθος του εγκεφάλου, αποκατέστησε τη δομή και τη λειτουργία των διεγερτικών νευρώνων και βελτίωσε σημαντικά τις συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Ακόμη πιο ελπιδοφόρα, τα αποτελέσματα αυτής της βραχυπρόθεσμης θεραπείας διήρκεσαν μέχρι την ενηλικίωση, υποδηλώνοντας ότι το λίθιο μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη επιτρέποντας τη δομική και λειτουργική ανάκαμψη στον εγκέφαλο.

Μέσω προηγμένης ανάλυσης φασματομετρίας μάζας, οι πρωτεΐνες και τα επίπεδα φωσφορυλίωσης τους που διασώθηκαν από λίθιο σε ποντίκια μετάλλαξης Dyrk1a εξετάστηκαν εκτενώς. Η ομάδα ανακάλυψε ότι τα θεραπευτικά αποτελέσματα του λιθίου προκαλούνται εν μέρει μέσω της δράσης του στο Kalirin-7, ένα μόριο απαραίτητο για τη συναπτική δομή και λειτουργία. Στοχεύοντας αυτό το μόριο, το λίθιο βοήθησε στην αποκατάσταση της ισορροπίας στα δίκτυα σηματοδότησης του εγκεφάλου, αντιμετωπίζοντας έναν από τους βασικούς μηχανισμούς της ASD.

«Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη», είπε ο Δρ. ROH Junyeop, ανώτερος ερευνητής και συν-πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Οι μεταλλάξεις Dyrk1a διαταράσσουν τη νευρική συνδεσιμότητα, όπως ένα μποτιλιάρισμα ή οδοφράγματα σε μια πόλη. Το λίθιο βοηθά στην εκκαθάριση της συμφόρησης, αποκαθιστώντας την ομαλή επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων».

Ο διευθυντής KIM Eunjoon τόνισε τον πιθανό αντίκτυπο αυτών των ευρημάτων, δηλώνοντας: «Η έρευνά μας δείχνει ότι το λίθιο, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τη διπολική διαταραχή, θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως θεραπεία για τη ΔΑΦ. Το γεγονός ότι τα αποτελέσματά του επιμένουν πολύ μετά το τέλος της θεραπείας υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης κατά τη διάρκεια των κρίσιμων αναπτυξιακών παραθύρων».

Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Molecular Psychiatry στις 5 Δεκεμβρίου, όχι μόνο ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη ΔΑΦ, αλλά υπογραμμίζει επίσης την κρίσιμη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης. Προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας σε οικογένειες και άτομα που επηρεάζονται από ΔΑΦ, υποδηλώνοντας ότι οι στοχευμένες θεραπείες μπορεί μια μέρα να μειώσουν το βάρος αυτής της περίπλοκης διαταραχής.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο