Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Οι ασθενείς… δεν “έχουν ιδέα”

Πόσα γνωρίζουν σχετικά με την κατάλληλη διατροφή, όσοι πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΦλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Οι ασθενείς... δεν "έχουν ιδέα"
spot_img

Πόσα γνωρίζουν σχετικά με την κατάλληλη διατροφή, όσοι πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (IBDs) είναι χρόνιες παθήσεις που επηρεάζουν τη γαστρεντερική οδό, όπου η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Παρά τη σημασία της, η γνώση των ασθενών σχετικά με τις σωστές διατροφικές πρακτικές παραμένει περιορισμένη, με ευρέως διαδεδομένες παρανοήσεις που ενδεχομένως οδηγούν σε μη βέλτιστα αποτελέσματα για την υγεία.

- Advertisement -

Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Nutrients είναι να χαρτογραφήσει και να συνοψίσει τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με τη διατροφική γνώση μεταξύ των ασθενών με IBD και να τονίσει τα εκπαιδευτικά κενά. Διεξήχθη συστηματική αναζήτηση σε τρεις βάσεις δεδομένων (PubMed, Web of Science και SCOPUS) για μελέτες που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2003 και 2024. Συμπεριλήφθηκαν μόνο μελέτες που αφορούσαν ενήλικες (≥18 ετών) με IBD και επικεντρώθηκαν στη διατροφική γνώση.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι οι ασθενείς με IBD συχνά βασίζουν τις διατροφικές αποφάσεις σε προσωπικές πεποιθήσεις και όχι σε κατευθυντήριες γραμμές που βασίζονται σε στοιχεία, οδηγώντας σε ευρεία αποφυγή τροφής και αυξημένο κίνδυνο υποσιτισμού. Επικρατούσαν παρανοήσεις όπως η αποφυγή γαλακτοκομικών, γλουτένης και φυτικών ινών χωρίς επαγγελματική συμβουλή. Οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξατομικευμένης συμβουλευτικής και των ομαδικών συνεδριών, έδειξαν τη δυνατότητα βελτίωσης των διατροφικών γνώσεων και της διαχείρισης των συμπτωμάτων, αν και η εφαρμογή τους παραμένει ασυνεπής σε όλες τις ρυθμίσεις. 

Συμπερασματικά οι ασθενείς με IBD, αντιμετωπίζουν σημαντικά κενά στη διατροφική γνώση, με τις  ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών να παραμένουν διαδεδομένες, ειδικά κατά τις ενεργές φάσεις της νόσου τονίζοντας την ανάγκη για δομημένες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. Μια εξατομικευμένη, διεπιστημονική προσέγγιση, που ενσωματώνει τη διατροφική εκπαίδευση στην τυπική φροντίδα, είναι απαραίτητη για τη βελτίωση του ελέγχου των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη τεκμηριωμένων παρεμβάσεων προσαρμοσμένων στις μοναδικές ανάγκες αυτού του πληθυσμού.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα

Κίνδυνος από τα βρεφικά στρώματα – Δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μωρά εκτίθενται σε χημικές ουσίες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Συμβουλές προς τους γονείς για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στα παιδικά στρώματα - Κάλεσμα αφύπνισης από τους ερευνητές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα