Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
17.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γαλλία: H αλόγιστη χρήση του φυτοφαρμάκου flufenacet έχει μολύνει τους υδάτινους πόρους

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓαλλία: H αλόγιστη χρήση του φυτοφαρμάκου flufenacet έχει μολύνει τους υδάτινους πόρους
spot_img

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde υποστηρίζει ότι οι υδάτινοι πόροι της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης έχουν μολυνθεί από το φυτοφάρμακο που περιέχει τριφθοροξικό οξύ.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι στη Γαλλία, αλλά ως έναν βαθμό και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι υδάτινοι πόροι έχουν αρχίσει να μολύνονται ανησυχητικά με τριφθοροξικό οξύ λόγω της αλόγιστης χρήσης του φυτοφαρμάκου flufenacet.

- Advertisement -

Το εν λόγω ζιζανιοκτόνο αναγνωρίστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ως «ενδοκρινικός διαταράκτης», δηλαδή ως χημικό προϊόν που επιδρά στο ορμονικό σύστημα των ζώων και των ανθρώπων, γράφει η εφημερίδα σημειώνοντας πως παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από το 2013 την απόσυρση του φυτοφαρμάκου flufenacet από τις ευρωπαϊκές αγορές, αυτό δεν συνέβη λόγω μεταγενέστερων αποφάσεων αναστολής της απόσυρσης.

Η χρήση του είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στην Ευρώπη, ενώ στη Γαλλία οι πωλήσεις του ουσιαστικά διπλασιάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, προσεγγίζοντας τους 900 τόνους τον χρόνο.

Ανησυχία από τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης με την παντοτινή χημική ουσία TFA (τριφθοροξικό οξύ) στα ευρωπαϊκά υδατικά συστήματα, έχει εκφράσει και το Pesticide Action Network (PAN Europe) που ανέλυσε 55 δείγματα πόσιμου νερού (νερό βρύσης και μεταλλικό νερό) από 11 χώρες της ΕΕ. Το TFA εισέρχεται στο νερό κυρίως ως προϊόν αποδόμησης των φυτοφαρμάκων PFAS και των φθοριούχων αερίων

AΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα