Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις καταγράφηκαν στα άτομα με καρκίνο
Δύο ερευνητές δημόσιας υγείας στο New Mexico State University μελέτησαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της επισιτιστικής ανασφάλειας μεταξύ των Αμερικανών ενηλίκων που ζουν με χρόνιες ασθένειες.
Ο Jagdish Khubchandani και η Karen Kopera-Frye, και οι δύο καθηγητές επιστημών δημόσιας υγείας στο Κολέγιο Υγείας, Εκπαίδευσης και Κοινωνικού Μετασχηματισμού του NMSU, χρησιμοποίησαν για την έρευνά τους πολλές μεγάλες βάσεις δεδομένων πληθυσμού από την National Health and Nutrition Examination Survey και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων .
Στην πρώτη τους μελέτη , οι Khubchandani και Kopera-Frye χρησιμοποίησαν ένα δείγμα περισσότερων από 30.000 ενηλίκων, 20 ετών και άνω, σε όλη τη χώρα για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο της διατροφικής ανασφάλειας μεταξύ των ατόμων με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Gastrointestinal Disorders, διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου από μόνος του δεν μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας. Ωστόσο, μεταξύ των ατόμων με καρκίνο του παχέος εντέρου και τροφικής ανασφάλειας μαζί, ο κίνδυνος για οποιαδήποτε αιτία θανάτου αυξήθηκε κατά 4,13 φορές και ο κίνδυνος θανάτων από καρδιακές παθήσεις αυξήθηκε 9,57 φορές μετά από παρατεταμένη παρακολούθηση.
«Οι καρκίνοι του παχέος εντέρου είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ, με περισσότερες από 50.000 ζωές κάθε χρόνο», είπε ο Khubchandani. «Ο καρκίνος από μόνος του είναι μια εξουθενωτική ασθένεια και η ταυτόχρονη εμφάνιση διατροφικής ανασφάλειας την επιδεινώνει».
Η Kopera-Frye πρόσθεσε, «Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν στο αυξανόμενο πρόβλημα της επισιτιστικής ανασφάλειας ειδικά μεταξύ εκείνων με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Δυστυχώς, όσοι υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια επηρεάζονται περισσότερο».
Στη δεύτερη μελέτη τους , που δημοσιεύτηκε σε ειδικό τεύχος του περιοδικού Nutrire, οι Khubchandani και Kopera-Frye ανέλυσαν περισσότερους από 10.000 ενήλικες Αμερικανούς, χρησιμοποιώντας χρόνιες νεφρικές παθήσεις ως παράδειγμα κατάστασης υγείας που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο παρουσία μακροχρόνιων όρος επισιτιστική ανασφάλεια.
Διαπίστωσαν ότι ενώ οι χρόνιες νεφρικές παθήσεις από μόνες τους αύξαναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 1,37 φορές, η παρουσία χρόνιας διατροφικής ανασφάλειας αύξησε περαιτέρω τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 2,28 φορές.
«Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν τουλάχιστον μια σημαντική χρόνια ασθένεια. Το μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης σαφώς δεν είναι αρκετά χρήσιμο για την επαρκή διαχείριση της επιβάρυνσης αυτών των καταστάσεων υγείας, δεδομένων πολλών άλλων προβλημάτων όπως η επισιτιστική ανασφάλεια που συνυπάρχουν μεταξύ εκείνων με χρόνιες ασθένειες», είπε ο Khubchandani.
Ο Khubchandani πρότεινε ότι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση χρόνιων ασθενειών θα πρέπει να περιλαμβάνει συνεργατική φροντίδα που να ανταποκρίνεται επίσης στις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες των ασθενών.
«Σχεδόν το ένα δέκατο των ενηλίκων στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια κάθε χρόνο και η συνταγογράφηση φαρμάκων από μόνη της δεν θα βοηθήσει», πρόσθεσε.