Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
11.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πολύ κοινό γλυκαντικό μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο για την καρδιά από τη ζάχαρη, σύμφωνα με μελέτη

ΑρχικήυγείαΠολύ κοινό γλυκαντικό μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο για την καρδιά από τη ζάχαρη, σύμφωνα με μελέτη
spot_img

Βρίσκεται κυρίως σε τσίχλες, στοματικά διαλύματα και οδοντόκρεμες.

    Ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό, η ερυθριτόλη, που χρησιμοποιείται σε τρόφιμα που διατίθενται στο εμπόριο για απώλεια βάρους και διαβήτη, όπως σε αρτοσκευάσματα, ποτά, καραμέλες, τσίχλες, σοκολάτες επιτραπέζια πακέτα γλυκαντικών, στοματικά διαλύματα και οδοντόκρεμες, επηρεάζει τους καρδιαγγειακούς ρυθμούς περισσότερο από τη ζάχαρη. Αυτό έδειξε μια μικρή δοκιμή από την κλινική του Κλίβελαντ και πρώτη κατ’ ιδίαν ανάλυση για το πώς η ερυθριτόλη επηρεάζει τους καρδιαγγειακούς κινδύνους σε σύγκριση με τη ζάχαρη.

Η ερυθριτόλη χρησιμοποιείται ευρέως, καθώς ενώ η ζάχαρη έχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, η ερυθριτόλη έχει μηδέν θερμίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή το λεπτό έντερο την απορροφά γρήγορα και την αποβάλλει από τον οργανισμό μέσω των ούρων μέσα σε 24 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι η ερυθριτόλη δεν έχει την ευκαιρία να “μεταβολιστεί” και να μετατραπεί σε ενέργεια στο σώμα.

«Συγκρίναμε τα αποτελέσματα και η γλυκόζη δεν προκάλεσε κανένα από τα προβλήματα», δήλωσε ο Δρ Στάνλεϊ Χέιζεν, καρδιολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύτηκε το πρωί της Πέμπτης στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

   Η ερυθριτόλη είναι ένα συστατικό σε έναν αυξανόμενο κατάλογο γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη που βρίσκονται σε τρόφιμα με λίγες θερμίδες και χωρίς ζάχαρη. Η ερυθριτόλη και η ξυλιτόλη είναι αλκοόλες ζάχαρης που είναι γλυκές όπως η ζάχαρη αλλά με πολύ λιγότερες θερμίδες. Η ερυθριτόλη συχνά αναμιγνύεται με ένα άλλο γλυκαντικό, τη στέβια, και η ξυλιτόλη βρίσκεται συχνά σε τσίχλες, στοματικό διάλυμα και οδοντόκρεμα.

   Προηγούμενες μελέτες από το εργαστήριο του Hazen, η μία που δημοσιεύτηκε πέρυσι και η άλλη τον Ιούνιο, βρήκαν πιθανούς δεσμούς μεταξύ των αλκοολών ζάχαρης και τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η έρευνα πρότεινε ότι και οι δύο αλκοόλες ζάχαρης μπορεί να κάνουν τα αιμοπετάλια πιο κολλώδη και επομένως πιο ευαίσθητα στην πήξη και το μπλοκάρισμα των φλεβών ή των αρτηριών, συμβάλλοντας με τη σειρά τους σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

    Για τη νέα έρευνα, η ομάδα του Hazen ανέλυσε τις καρδιακές επιδράσεις της ερυθριτόλης και της κανονικής ζάχαρης, στην περίπτωση αυτή της απλής γλυκόζης, εγγράφοντας δύο ομάδες υγιών μεσήλικων ανδρών και γυναικών εθελοντών: 10 που κατανάλωναν ερυθριτόλη και 10 που κατανάλωναν ζάχαρη. Και οι δύο ομάδες νήστευαν όλη τη νύχτα. Το πρωί, τους πήραν αίμα για να μετρηθεί η δραστηριότητα των αιμοπεταλίων. Στη συνέχεια, οι μισοί εθελοντές ήπιαν ποτήρια νερό με 30 γραμμάρια γλυκόζης και οι μισοί ήπιαν ποτήρια νερό με 30 γραμμάρια ερυθριτόλης. Ο Hazen είπε ότι 30 γραμμάρια ερυθριτόλης είναι μια τυπική ποσότητα τροφών που έχουν ζάχαρη με ερυθριτόλη. Περίπου 30 λεπτά αφότου κάθε ομάδα κατανάλωσε τα ζαχαρούχα ποτά, λήφθηκε το αίμα τους και επανεξετάστηκε. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν ερυθριτόλη είχαν αυξημένη συσσώρευση αιμοπεταλίων – που σημαίνει ότι το αίμα ήταν πιο πιθανό να πήξει. Οι ενήλικες που έπιναν το κανονικό ρόφημα ζάχαρης δεν είχαν αλλαγές στη συσσώρευση αιμοπεταλίων.

   Οι ερευνητές μέτρησαν 1.000 φορές αύξηση στα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα στην ομάδα που έλαβε το ρόφημα ερυθριτόλης. Όσοι έπιναν νερό με γλυκόζη δεν είχαν καμία αλλαγή στα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους ήταν μόνο ελαφρώς αυξημένα. Το εύρημα ξεχώρισε για τον Hazen, επειδή ξεπέρασε κατά πολύ τα ίχνη ερυθριτόλης που εμφανίζονται φυσικά στο αίμα.

    Η μελέτη βέβαια έχει αρκετούς σημαντικούς περιορισμούς. Πέρα από τον μικρό αριθμό συμμετεχόντων, μέτρησε τις επιδράσεις της ερυθριτόλης και της γλυκόζης μόνο σε ένα χρονικό σημείο, σε αντίθεση με τη συνεπή κατανάλωση επί μήνες ή χρόνια, σημείωσε ο Hedrick.

    Αν και η μελέτη της κλινικής του Κλίβελαντ δεν βρήκε αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση ζάχαρης, οι ερευνητές συμφώνησαν ότι τα δεδομένα δεν σημαίνουν ότι η ζάχαρη είναι αθώα. Υψηλότερες ποσότητες ζάχαρης μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια αποτελέσματα στα αιμοπετάλια, ειδικά σε άτομα με διαβήτη, τα οποία δεν μπορούν να ρυθμίσουν αποτελεσματικά την υψηλή γλυκόζη στο αίμα.

https://www.nbcnews.com/health/heart-health/common-low-calorie-sweetener-may-riskier-heart-sugar-study-suggests-rcna165655

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο