Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα δεδομένα για την κατανάλωση αυγών – Δεν αυξάνουν την χοληστερόλη!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝέα δεδομένα για την κατανάλωση αυγών - Δεν αυξάνουν την χοληστερόλη!
spot_img

Πειραματική μελέτη σε 140 ασθενείς για 4 μήνες.

Είτε σας αρέσουν τηγανητά είτε βραστά ή ομελέτα, πολλοί διστάζουν να φάνε αυγά εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να βλάψουν την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, τα αποτελέσματα από μια προοπτική, ελεγχόμενη δοκιμή που παρουσιάστηκε στην ετήσια επιστημονική συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας δείχνουν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης σε διάστημα τεσσάρων μηνών ήταν παρόμοια μεταξύ των ατόμων που έτρωγαν ενισχυμένα αυγά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας σε σύγκριση με την ομάδα που δεν κατανάλωσε αυγά.

Συνολικά 140 ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο ή με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου συμμετείχαν στη δοκιμή PROSPERITY, η οποία είχε ως στόχο να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της κατανάλωσης 12 ή περισσότερων ενισχυμένων αυγών την εβδομάδα έναντι μιας δίαιτας χωρίς αυγά (κατανάλωση λιγότερων από δύο αυγά την εβδομάδα). σχετικά με την HDL- και την LDL-χοληστερόλη, καθώς και άλλους βασικούς δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας σε μια περίοδο μελέτης τεσσάρων μηνών.

«Γνωρίζουμε ότι η καρδιαγγειακή νόσος προκαλείται, σε κάποιο βαθμό, μέσω παραγόντων κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο αυξημένος ΔΜΣ και ο διαβήτης. Τα διατροφικά μοτίβα και οι συνήθειες μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση σε αυτά και υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το εάν τα αυγά είναι ασφαλή ή όχι για κατανάλωση, ειδικά για άτομα που έχουν ή διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακή νόσο», δήλωσε η Nina Nouhravesh, MD, ερευνητής στο Duke Clinical Research Institute στο Durham της Βόρειας Καρολίνας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αυτή είναι μια μικρή μελέτη, αλλά μας καθησυχάζει ότι η κατανάλωση πολλών αυγών είναι εντάξει όσον αφορά τις επιδράσεις στα λιπίδια σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ακόμη και σε έναν πληθυσμό πιο υψηλού κινδύνου».

Τα αυγά είναι μια κοινή και σχετικά φθηνή πηγή πρωτεΐνης και διατροφικής χοληστερόλης. Η Nouhravesh και η ομάδα της ήθελαν να εξετάσουν συγκεκριμένα τα εμπλουτισμένα αυγά καθώς περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα, όπως ιώδιο, βιταμίνη D, σελήνιο, βιταμίνη Β2, 5 και 12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Για αυτή τη μελέτη, οι ασθενείς ανατέθηκαν τυχαία να τρώνε 12 αυγά την εβδομάδα (μαγειρεμένα με όποιον τρόπο επέλεξαν) ή να τρώνε λιγότερα από δύο αυγά οποιουδήποτε είδους (ενισχυμένα ή μη) την εβδομάδα. Όλοι οι ασθενείς ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω (η μέση ηλικία ήταν 66 ετών), οι μισοί ήταν γυναίκες και το 27% ήταν μαύροι. Όλοι οι ασθενείς είχαν βιώσει ένα προηγούμενο καρδιαγγειακό επεισόδιο ή είχαν δύο παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένο ΔΜΣ ή διαβήτη. Το συν-πρωτεύον τελικό σημείο ήταν η LDL και η HDL χοληστερόλη στους τέσσερις μήνες. Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιελάμβαναν λιπιδικούς, καρδιομεταβολικούς και φλεγμονώδεις βιοδείκτες και επίπεδα βιταμινών και μετάλλων. 

Οι ασθενείς είχαν αυτοπροσώπως επισκέψεις στην κλινική στην αρχή της μελέτης και επισκέψεις σε έναν και τέσσερις μήνες για να λάβουν ζωτικά σημεία και να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις. Οι τηλεφωνικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στους δύο και τρεις μήνες και οι ασθενείς στην ομάδα των ενισχυμένων αυγών ρωτήθηκαν για την εβδομαδιαία κατανάλωση αυγών. Σε όσους είχαν χαμηλή συμμόρφωση δόθηκε πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση -0,64 mg/dL και -3,14 mg/dL της HDL-χοληστερόλης («καλή» χοληστερόλη) και της LDL χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη), αντίστοιχα, στην ομάδα των ενισχυμένων αυγών. Αν και αυτές οι διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές, οι ερευνητές είπαν ότι οι διαφορές υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση 12 ενισχυμένων αυγών κάθε εβδομάδα δεν είχε καμία αρνητική επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος. Όσον αφορά τα δευτερεύοντα τελικά σημεία, οι ερευνητές παρατήρησαν μια αριθμητική μείωση της ολικής χοληστερόλης, του αριθμού σωματιδίων LDL, ενός άλλου βιοδείκτη λιπιδίου που ονομάζεται apoB, της τροπονίνης υψηλής ευαισθησίας (δείκτης καρδιακής βλάβης) και της αντίστασης στην ινσουλίνη στην ομάδα των ενισχυμένων αυγών, ενώ η βιταμίνη Β αυξήθηκε.

«Αν και αυτή είναι μια ουδέτερη μελέτη, δεν παρατηρήσαμε δυσμενείς επιδράσεις στους βιοδείκτες της καρδιαγγειακής υγείας και υπήρξαν ενδείξεις για πιθανά οφέλη από την κατανάλωση εμπλουτισμένων αυγών που δικαιολογούν περαιτέρω διερεύνηση σε μεγαλύτερες μελέτες, καθώς εδώ δημιουργούνται περισσότερες υποθέσεις», είπε ο Nouhravesh, εξηγώντας Οι αναλύσεις αυτής της υποομάδας αποκάλυψαν αριθμητικές αυξήσεις στην HDL χοληστερόλη και μειώσεις της LDL χοληστερόλης σε ασθενείς 65 ετών και άνω και σε αυτούς με διαβήτη στην ομάδα των ενισχυμένων αυγών σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν λιγότερα από δύο αυγά.

Γιατί λοιπόν τα αυγά έχουν άσχημη φήμη; Κάποια από τη σύγχυση προέρχεται από το γεγονός ότι οι κρόκοι αυγών περιέχουν χοληστερόλη. Οι ειδικοί είπαν ότι ένα πιο σημαντικό ζήτημα, ειδικά στο πλαίσιο αυτών των ευρημάτων, μπορεί να είναι το τι τρώνε οι άνθρωποι μαζί με τα αυγά τους, όπως το βουτυρωμένο τοστ, το μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα, τα οποία δεν είναι υγιεινές επιλογές για την καρδιά. Όπως πάντα, ο Nouhravesh είπε ότι είναι καλή ιδέα τα άτομα με καρδιακές παθήσεις να συζητούν με τον γιατρό τους για μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά.

Αυτή η μελέτη περιορίζεται από το μικρό της μέγεθος και την εξάρτησή της από την αυτοαναφορά των ασθενών για την κατανάλωση αυγών και άλλα διατροφικά πρότυπα. Ήταν επίσης μια μη τυφλή μελέτη, που σημαίνει ότι οι ασθενείς γνώριζαν σε ποια ομάδα μελέτης βρίσκονταν, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις συμπεριφορές υγείας τους.

Αναφορά: Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας. «Τα αυγά μπορεί τελικά να μην κάνουν κακό στην καρδιά σου». ScienceDaily. ScienceDaily, 28 Μαρτίου 2024. www.sciencedaily.com / κυκλοφορίες / 2024 / 03 / 240328111037.htm>.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο