Ακόμη και οι πλουσιότεροι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους
Συγκρίνοντας τα ποσοστά πλούτου και επιβίωσης στις ΗΠΑ με αυτά στην Ευρώπη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε μια περίοδο 10 ετών, οι Αμερικανοί σε όλα τα επίπεδα πλούτου είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους. Πρόκειται για ευρήματα μελέτης στο New England Journal of Medicine από μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown.
Η ανάλυση συνέκρινε δεδομένα από περισσότερους από 73.000 ενήλικες στις ΗΠΑ και σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης που ήταν ηλικίας 50 έως 85 ετών το 2010 για να καθορίσει πώς ο πλούτος επηρεάζει τις πιθανότητες ενός ατόμου να πεθάνει. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι με περισσότερο πλούτο τείνουν να ζουν περισσότερο από εκείνους με λιγότερο πλούτο, ειδικά στις ΗΠΑ, όπου το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στην Ευρώπη.
Τα δεδομένα σύγκρισης έδειξαν επίσης ότι σε κάθε επίπεδο πλούτου στις ΗΠΑ, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν υψηλότερα από εκείνα στα μέρη της Ευρώπης που μελέτησαν οι ερευνητές. Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί του έθνους έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής κατά μέσο όρο από τους πλουσιότερους Ευρωπαίους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πλουσιότεροι Αμερικανοί έχουν ποσοστά επιβίωσης στο ίδιο επίπεδο με τους φτωχότερους Ευρωπαίους στα δυτικά μέρη της Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.
Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώνεται τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Ειρήνη Παπανικόλας, καθηγήτρια υπηρεσιών υγείας, πολιτικής και πρακτικής στο Brown. Η μελέτη παρέχει μια πιο λεπτομερή εικόνα του προσδόκιμου ζωής σε όλα τα δημογραφικά στοιχεία στις ΗΠΑ σε σύγκριση με διαφορετικά μέρη της Ευρώπης, είπε.
«Τα ευρήματα είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι ακόμη και οι πλουσιότεροι Αμερικανοί δεν προστατεύονται από τα συστημικά ζητήματα στις ΗΠΑ που συμβάλλουν στο χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, όπως η οικονομική ανισότητα ή παράγοντες κινδύνου όπως το άγχος, η διατροφή ή οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι», δήλωσε η Παπανικόλας, που διευθύνει το Κέντρο Αειφορίας του Συστήματος Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας. «Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την υγεία στις ΗΠΑ, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τους υποκείμενους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτές τις διαφορές —ιδιαίτερα μεταξύ παρόμοιων κοινωνικοοικονομικών ομάδων— και γιατί μεταφράζονται σε διαφορετικά αποτελέσματα υγείας μεταξύ των εθνών».
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα στο πλουσιότερο τεταρτημόριο είχαν ποσοστό θνησιμότητας που είναι 40% χαμηλότερο από ό,τι για τα άτομα στο φτωχότερο τεταρτημόριο. Τα άτομα στην Ηπειρωτική Ευρώπη πέθαναν με ποσοστά περίπου 40% χαμηλότερα από τους συμμετέχοντες στις ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Οι συμμετέχοντες από τη Νότια Ευρώπη είχαν υπολογίσει τα ποσοστά θνησιμότητας περίπου 30% χαμηλότερα από τους συμμετέχοντες στις ΗΠΑ κατά την περίοδο της μελέτης, ενώ οι συμμετέχοντες από την Ανατολική Ευρώπη υπολόγισαν τα ποσοστά θανάτου 13% έως 20% χαμηλότερα.
«Διαπιστώσαμε ότι το πού βρίσκεσαι στην κατανομή του πλούτου της χώρας σου έχει σημασία για τη μακροζωία σου και το πού στέκεσαι στη χώρα σου σε σύγκριση με το πού στέκονται οι άλλοι στα δικά τους ζητήματα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Sara Machado, ερευνήτρια στο Brown’s Center for Health System Sustainability. «Η διόρθωση των αποτελεσμάτων υγείας δεν είναι μόνο μια πρόκληση για τους πιο ευάλωτους – επηρεάζονται ακόμη και εκείνοι που ανήκουν στο ανώτερο τεταρτημόριο του πλούτου».
Η μελέτη, η οποία ανέλυσε δεδομένα από τη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης των ΗΠΑ και την Έρευνα της Ευρώπης για την υγεία, τη γήρανση και τη συνταξιοδότηση, υπογραμμίζει πώς τα αδύναμα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας και οι διαρθρωτικές ανισότητες στις ΗΠΑ μπορεί να συμβάλλουν σε χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε όλες τις ομάδες πλούτου. Αυτές οι ελλείψεις επηρεάζουν δυσανάλογα τους φτωχότερους κατοίκους, αλλά τελικά αφήνουν ακόμη και τους πιο πλούσιους Αμερικανούς πιο ευάλωτους από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, υποστήριξαν οι ερευνητές.
Η μελέτη σημείωσε πώς συστημικοί πολιτιστικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, το κάπνισμα και η κοινωνική κινητικότητα, μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, τα ποσοστά καπνίσματος και η διαβίωση σε αγροτικές περιοχές — και τα δύο συνδέονται με κακή υγεία — ήταν πιο κοινά στις Η.Π.Α.
Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ένα «φαινόμενο επιζών» στις ΗΠΑ, όπου τα φτωχότερα άτομα με χειρότερα αποτελέσματα υγείας ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίτερα, αφήνοντας πίσω έναν πληθυσμό που είναι πιο υγιής και πλούσιος όσο προχωρούν οι ηλικιακές ομάδες. Αυτό δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η ανισότητα πλούτου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ στην πραγματικότητα οφείλεται εν μέρει στους πρόωρους θανάτους των φτωχότερων Αμερικανών.
«Η προηγούμενη δουλειά μας έδειξε ότι ενώ η ανισότητα πλούτου μειώνεται μετά το ’65 στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, στις ΗΠΑ μειώνεται επειδή οι φτωχότεροι Αμερικανοί πεθαίνουν νωρίτερα και σε μεγαλύτερο ποσοστό», είπε ο Παπανικόλας.
Οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματα παρέχουν μια απογοητευτική άποψη για τα αποτελέσματα της υγείας των ΗΠΑ και μια έκκληση για δράση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο χάσμα πλούτου-θνησιμότητας με πολιτικές που έχουν ευρύτερη εστίαση από τις ελλείψεις του συστήματος υγείας.
«Αν κοιτάξετε άλλες χώρες, υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να μάθουμε από αυτές και να βελτιωθούμε», είπε ο Machado. «Δεν είναι απαραίτητα να ξοδέψουμε περισσότερα – είναι να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες που παραβλέπουμε, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη από ό,τι φανταζόμαστε».