Κυριακή, 23 Μαρτίου, 2025
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως να “απεξαρτηθείτε” από πατατάκια, γαριδάκια, σοκολάτες και fast food – Πιλοτική μελέτη

Πιλοτική μελέτη μιας νέας διατροφικής παρέμβασης που στοχεύει στην πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠως να "απεξαρτηθείτε" από πατατάκια, γαριδάκια, σοκολάτες και fast food - Πιλοτική μελέτη
spot_img

Πιλοτική μελέτη μιας νέας διατροφικής παρέμβασης που στοχεύει στην πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων

Τα περισσότερα διαιτητικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν απώλεια βάρους ή να συμμορφωθούν με τις κατευθυντήριες γραμμές διατροφής, οι οποίες επί του παρόντος δεν κάνουν καμία αναφορά σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF). Τα UPF – όπως τα πατατάκια ή οι καραμέλες – είναι τα μαζικής παραγωγής, συσκευασμένα προϊόντα που περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου φυσικά τρόφιμα. Η κατανάλωση UPF συνδέεται έντονα με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών και πρόωρου θανάτου.

- Advertisement -

Επειδή σχεδόν κανένα υπάρχον πρόγραμμα δεν εστιάζεται ειδικά στη μείωση της πρόσληψης UPF, ερευνητές από το Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Drexel σχεδίασαν μια παρέμβαση που περιελάμβανε μια ποικιλία πρακτικών για να στοχεύσει τις μοναδικά προβληματικές πτυχές των UPF, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού τους για να είναι εθιστικά. Εκτός από την παροχή εκπαίδευσης σχετικά με τα UPFs, το πρόγραμμα ενσωμάτωσε στρατηγικές επίγνωσης και αποδοχής, για να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν τις επιθυμίες τους, προγραμματισμούς γευμάτων , εστίαση στη βελτίωση του περιβάλλοντος διατροφής στο σπίτι με τη συμμετοχή ενός μέλους του νοικοκυριού στην παρέμβαση και οικονομική υποστήριξη για να βοηθηθούν οι συμμετέχοντες να αγοράσουν υγιεινά τρόφιμα, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά που μπορεί να είναι πιο ακριβά.

Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Obesity and Science Practice, οι ερευνητές δοκίμασαν μια δίμηνη παρέμβαση με 14 ενήλικες υπέρβαρους ή παχύσαρκους, οι οποίοι έτρωγαν τακτικά UPF (δύο είδη UPF την ημέρα). Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες μείωσαν με επιτυχία την πρόσληψη UPF σχεδόν στο μισό.

«Η μείωση της πρόσληψης UPF μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή η βιομηχανία τροφίμων θέλει να είμαστε “κολλημένοι” στα UPF», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Charlotte Hagerman, PhD , επίκουρη καθηγήτρια έρευνας στο Κολέγιο. «Η βιομηχανία σχεδιάζει τα UPF για να είναι εξαιρετικά νόστιμα, βολικά, φθηνά και συνεχώς παρόντα — ακόμα κι αν όχι ακριβώς μπροστά μας, τότε στις τηλεοράσεις, τα τηλέφωνα και τις πινακίδες στο δρόμο».

Η Χάγκερμαν σημείωσε ότι αν και το δείγμα ήταν μικρό, τα αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης ήταν πολλά υποσχόμενα. Μέχρι το τέλος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες είχαν μειώσει την πρόσληψη UPF σχεδόν στο μισό – τόσο όταν μετρήθηκαν ως θερμίδες από UPFs όσο και ως ο συνολικός αριθμός των UPF που καταναλώθηκαν. Οι συμμετέχοντες μείωσαν επίσης την πρόσληψη θερμίδων τους, κατά μέσο όρο πάνω από 600 θερμίδες την ημέρα. Επιπλέον, η κατανάλωση ζάχαρης μειώθηκε κατά 50%, η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μειώθηκε κατά 37%, και η κατανάλωση νατρίου μειώθηκε κατά 28%. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι έχασαν κατά μέσο όρο 7,7 κιλά.

Κατά τη διάρκεια της δίμηνης παρέμβασης, οι 14 συμμετέχοντες συνεργάστηκαν με προπονητές με εξειδίκευση στην αλλαγή συμπεριφοράς υγείας σε εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες που περιλάμβαναν ατομικές συναντήσεις, συζήτηση και δραστηριότητες. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν στον εντοπισμό των UPF και τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους, έμαθαν στρατηγικές που βασίζονται στην αποδοχή για την αντιμετώπιση της λαχτάρας και την απόσυρση των μειωμένων UPF και έμαθαν τη σημασία του σπιτικού φαγητού για τη μείωση της πρόσληψης UPF. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης ατομικές συνεδρίες προγραμματισμού γευμάτων και οικονομική υποστήριξη με τη μορφή δωροκάρτας παντοπωλείου 100$.

Για να αξιολογήσουν τη διατροφική τους πρόσληψη, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν το Εργαλείο Αυτοδιαχειριζόμενης 24ωρης Διατροφικής Αξιολόγησης (ASA-24) για να ζητήσουν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν όλα όσα έφαγαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το ASA24;

Το σύστημα ASA24 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές ρυθμίσεις, για διάφορους σκοπούς από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση σε υπολογιστή ή φορητή συσκευή με σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι ερευνητές που ενδιαφέρονται να προσαρμόσουν το σύστημα ASA24 για μια συγκεκριμένη κατάσταση ή χώρα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το 
γραφείο υποστήριξης ASA24 .

H Πιλοτική μελέτη

Πριν και μετά την παρέμβαση, οι συμμετέχοντες ανέφεραν στο σύστημα ASA24, όλα όσα έφαγαν κατά τη διάρκεια δύο εργάσιμων ημερών και μιας ημέρας του Σαββατοκύριακου (καθώς η διατροφική συμπεριφορά τείνει να είναι διαφορετική κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου). Το εργαλείο αξιολόγησης ανέφερε αυτόματα τις μερίδες συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων (π.χ. φρούτα), την πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών και την πρόσληψη θερμίδων, για να βοηθήσει την ομάδα και τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τα πρότυπα κατανάλωσης.

Τα δεδομένα επέτρεψαν στην ομάδα να προσδιορίσει εάν οι συμμετέχοντες είχαν σημαντικές αλλαγές στην πρόσληψη UPF, το νάτριο, την πρόσθετη ζάχαρη, τα κορεσμένα λίπη, το βάρος και την πρόσληψη φρούτων/λαχανικών.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν την πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένης τροφής, εάν τους δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία, και ότι θα είναι ενθουσιώδεις με τις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για αυτόν τον σκοπό», είπε η Χάγκερμαν. “Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επίσης ότι η μείωση της πρόσληψης UPF θα οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία – όπως απώλεια βάρους και καλύτερη διάθεση – σε μόλις οκτώ εβδομάδες.”

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει τις δοκιμές της παρέμβασης – σε μεγαλύτερο δείγμα, δοκιμάζοντας την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων πρακτικών της παρέμβασης και δοκιμές σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη μελέτη εδώ: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/osp4.70029 .

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Στο νοσοκομείο 38χρονος από το Αγρίνιο – Κατάπιε αγκίστρι που ήταν μέσα σε χταπόδι

Το cibum έχει επανειλημμένα τονίσει τον σοβαρό κίνδυνο από τα αγκίστρια που παραμένουν μέσα σε θαλασσινά

Μέλι σε ζεστό τσάι: Ευρήματα Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων για την απελευθέρωση τοξικής ουσίας

Πόσο επικίνδυνο γίνεται το μέλι όταν προστίθεται σε ζεστό τσάι; Τι έδειξαν τα επιστημονικά πειράματα από Τεχνολόγους τροφίμων του "ΜΕΛΙ ΑΤΤΙΚΗΣ"

Ανακαλούνται 2,8 εκατομμύρια μπιφτέκια – Περιέχουν μπουλόνια από τον εξοπλισμό παραγωγής

Μπουλόνια(!) μέσα σε συσκευασμένα μπιφτέκια – Ανακαλούνται πάνω από 74.000 κιβώτια που περιέχουν εκατομμύρια μπιφτέκια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα