Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
11.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως να αποφύγετε τα “για πάντα χημικά” PFAS;

ΑρχικήΝέαΥγείαΠως να αποφύγετε τα "για πάντα χημικά" PFAS;
spot_img

Ειδικός δίνει συμβουλές για το πως να εμποδίσετε τα “για πάντα χημικά” να εισέλθουν στον οργανισμό σας.

     Από μαγειρικά σκεύη, καλλυντικά, υφάσματα, συσκευασίες, μέχρι καναπέδες ανθεκτικούς στους λεκέδες, δηλαδή προϊόντα που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, κατασκευάζονται με χημικές ουσίες γνωστές ως ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS). Τα “για πάντα χημικά”, έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία καταναλωτικών αγαθών και περιλαμβάνουν περίπου 15.000 διαφορετικές χημικές ουσίες. Κάθε μία έχει μια ελαφρώς διαφορετική χημική σύνθεση, αλλά όλα έχουν τουλάχιστον δύο δεσμούς άνθρακα-φθορίου και βέβαια σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το Περιβάλλον. Αρκετά κράτη ξεκινούν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών τους από ουσίες PFAS όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ενώ  ο ECHA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων,  δημοσίευσε μια πρόταση περιορισμού  για το PFAS, που εκπονήθηκε από αρχές στη Δανία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία και τη Σουηδία και αποσκοπούσε στη μείωση της έκλυσης PFAS στο περιβάλλον και στη βελτίωση της ασφάλειας των προϊόντων και των διαδικασιών για τα άτομα.

    Είναι αδύνατο να αποφευχθεί εντελώς η έκθεση στα PFAS, καθώς υπάρχουν σχεδόν παντού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Daniel Drage, Λέκτορα Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την έκθεσή σας αποφεύγοντας την επαφή με αντικείμενα που έχουν άμεση επεξεργασία με μη απαραίτητα PFAS και επιλέγοντας εναλλακτικές λύσεις χωρίς PFAS όπου είναι δυνατόν. Παρεθέτει μάλιστα στο TheConversation, τέσσερεις τύπους προϊόντων που πρέπει να προσέξετε.

1. Συσκευασίες τροφίμων και μαγειρικά σκεύη

Τα PFAS χρησιμοποιούνται, εκτός από την κατασκευή συσκευασιών, και σε μαγειρικά σκεύη. Η αποφυγή των προϊόντων σε πακέτο και των συσκευασιών μιας χρήσης θα μειώσει πιθανώς την έκθεσή σας στο PFAS. Εάν σας αρέσει να μαγειρεύετε σε παρτίδες ή να φτιάχνετε γεύματα σε πακέτο για τα παιδιά σας, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία που αναφέρονται στην ετικέτα ότι δεν περιέχουν PFAS. Πριν λίγους μήνες οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τα PFAS από τις συσκευασίες, εξαιρουμένων των μαγειρικών σκευών όπου συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται. Πιο πρόσφατα και στη Γαλλία ψηφίστηκε νομοσχέδιο για την απαγόρευση των PFAS αλλά δεν περιελάμβανε τα οικιακά σκεύη. Τα PFAS βρίσκονται συνήθως σε αντικολλητικά σκεύη, τα οποία καθώς θερμαίνονται ή φθείρονται μπορούν να μεταναστεύσουν στο φαγητό. Γι’ αυτό μόλις μια αντικολλητική επιφάνεια αρχίσει να ξεφλουδίζει, αντικαταστήστε τα σκεύη με επιλογές χωρίς PFAS, όπως κεραμικό, ανοξείδωτο ατσάλι ή χυτοσίδηρο.

2. Ανθεκτικά σε λεκέδες υφάσματα

    Χαλιά, καναπέδες, αυτοκίνητα, όλα αυτά είναι μέρη που περνάμε πολύ χρόνο και αν το ύφασμα με το οποίο ερχόμαστε σε επαφή έχει υποστεί επεξεργασία με PFAS, αυτό αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για έκθεση. Παραδοσιακά, τα στεγανωτικά προϊόντα περιείχαν τουλάχιστον ένα PFAS, συμπεριλαμβανομένου του πλέον απαγορευμένου υπερφθοροοκτανοσουλφονικού οξέος (PFOS) ή υπερφθοροεξανοσουλφονικού οξέος (PFHxS) ή άλλου παρόμοιας δομής PFAS. Όταν αγοράζετε χαλιά και καναπέδες, φροντίστε να υπάρχει εγγυημένη επιλογή χωρίς PFAS.  

3. Ένδυση εξωτερικού χώρου

    Τα PFAS έχουν χρησιμοποιηθεί για την παροχή στεγανωτικών ιδιοτήτων σε ρούχα εξωτερικού χώρου όπως παλτό, γάντια και παντελόνια. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι δεν παραμένουν στα επεξεργασμένα προϊόντα και σιγά-σιγά μεταναστεύουν έξω με την πάροδο του χρόνου. Πολλές μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Patagonia, The North Face και Columbia, κάνουν πλέον επιλογές χωρίς PFAS (ελέγξτε τις ετικέτες για περισσότερες πληροφορίες). Εάν επεξεργάζεστε ξανά ένα παλιό αντικείμενο που έχει χάσει τις στεγανωτικές του ιδιότητες, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει ότι δεν περιέχει PFAS.

4. Καλλυντικά

    Τα PFAS χρησιμοποιούνται συνήθως σε καλλυντικά, συμπεριλαμβανομένων των foundation, των concealers, των blemish balms, των lip liner καθώς και των καθαριστικών, των προϊόντων μαλλιών και ξυρίσματος. Αυτό είναι ανησυχητικό καθώς μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα καλλυντικά μπορεί μερικές φορές να αυξήσουν την ικανότητα του PFAS να περνά μέσα από το φράγμα του ανθρώπινου δέρματος και να εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα. Ορισμένες μάρκες προσφέρουν προϊόντα χωρίς PFAS, αλλά πολλές μεγάλες μάρκες εξακολουθούν να παράγουν καλλυντικά που περιέχουν PFAS. Ρωτήστε ή διαβάστε τα ψικλά γράμματα για να δείτε ποια περιέχουν τα “για πάντα χημικά” και ποια όχι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο