Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
25.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πυρκαγιά από τη λαδόκολλα στον φούρνο – Τι πρέπει να προσέξετε για να αποφύγετε τον κίνδυνο

ΑρχικήΟικιακάΠυρκαγιά από τη λαδόκολλα στον φούρνο – Τι πρέπει να προσέξετε για να αποφύγετε τον κίνδυνο
spot_img

Πόσο εύφλεκτη είναι η λαδόκολλα και πως μπορείτε να προφυλαχτείτε.

Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα, ευέλικτα και απαραίτητα «εργαλεία» στην κουζίνα και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα της λαδόκολλας. Είναι αδιαπέραστη από το λάδι, έχει αντικολλητικές ιδιότητες, έχει αντοχή στην υγρασία όπως και στη θερμότητα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασία που φτάνει τους 220ο C. Επιπλέον διευκολύνει στον καθαρισμό αφού με την χρήση της αποφεύγεται η επάλειψη με λάδι ή βούτυρο των ταψιών η οποία οδηγεί σε ακαταστασία ενώ σίγουρα τα φαγητά εάν υπάρχει λαδόκολλα δεν θα κολλήσουν στο ταψί. Επίσης η λαδόκολλα εξασφαλίζει αξιόπιστο έλεγχο θερμοκρασίας, εξαλείφει το… «άρπαγμα», εγγυάται σταθερά αποτελέσματα ψησίματος και ροδίσματος και μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί για παράδειγμα όταν ψήνετε μπισκότα. 

Η λαδόκολλα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο στην κουζίνα αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ωστόσο θέλει τον τρόπο της και ιδιαίτερη προσοχή, αφού πάντα υπάρχει πιθανότητα να καεί μέσα στον φούρνο και να προκαλέσει από μικρές υλικές ζημιές έως και ανεπανόρθωτές συνέπειες στην υγεία των μαγείρων. Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα η λαδόκολλα είναι μεταξύ των κορυφαίων εργαλείων κουζίνας που μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη και να πάρουν φωτιά. Πρόσφατα μία νοικοκυρά δημοσίευσε στα social Media φωτογραφίες από την λαδόκολλα που πήρε φωτιά μέσα στον φούρνο μέσα σε μόλις 10 λεπτά.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ένας πρώτος τρόπος προφύλαξης για αποφυγή φωτιάς είναι να βάζετε τα ταψιά με την λαδόκολλα στο μεσαίο σκαλοπάτι του φούρνου. Εάν το χρησιμοποιήσετε πολύ κοντά στις αντιστάσεις στο κάτω ή στο πάνω μέρος του φούρνου, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να πάει φωτιά. Επίσης όταν τοποθετείτε τη λαδόκολλα στο ταψί, έχει σημασία να τη βάζετε αντίθετα από την κλίση που έχει πάρει λόγω του τυλίγματος στο ρολό έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα να γέρνει προς τα πάνω και να πλησιάσει τις αντιστάσεις.

Καλό θα είναι επίσης να κόβετε τα κομμάτια που περισσεύουν και να μην χρησιμοποιείτε λαδόκολλα εάν για το ψήσιμο απαιτείται θερμοκρασία πάνω από 220ο C, γιατί μπορεί να είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά δεν είναι άφλεκτη και μπορεί να καεί εάν εκτεθεί σε άμεση φλόγα ή τοποθετηθεί πολύ κοντά σε θερμαντικό στοιχείο στο φούρνο. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν τη χρησιμοποιείτε δεύτερη και τρίτη φορά ο κίνδυνος να πάρει φωτιά αυξάνεται. Τέλος, αναζητήστε ένα χαρτί με πιστοποιημένη σήμανση. Αυτό υποδηλώνει ότι το προϊόν έχει ελεγχθεί και επαληθευτεί ως ασφαλές για υψηλές θερμοκρασίες και κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα.

Σε ακραίες περιπτώσεις, μια πυρκαγιά που προκαλείται από λαδόκολλα μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και να προκαλέσει ζημιά στη γύρω περιοχή. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε πάντα το μαγείρεμά σας και να είστε προετοιμασμένοι να χειριστείτε τυχόν πιθανούς κινδύνους πυρκαγιάς.

Είναι σημαντικό επίσης να μην αφήνετε την λαδόκολλα κοντά στις εστίες μαγειρέματος. Η πυροσβεστική Υπηρεσία της Βρετανία αποκάλυψε έρευνα σύμφωνα με την οποία το ένα τρίτο των κατοίκων του Κεντ και του Μέντγουεϊ παραδέχτηκε ότι προκάλεσε πυρκαγιά στο σπίτι του έχοντας αφήσει αντικείμενα όπως πετσέτες τσαγιού, γάντια φούρνου και, χαρτί ψησίματος, πάνω ή κοντά στο εστία μαγειρέματος κατά τη διάρκεια ή μετά το μαγείρεμα. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης για επείγουσα θεραπεία αναφυλαξίας

Το Eurneffy (επινεφρίνη) είναι μια εναλλακτική λύση στα ενέσιμα σκευάσματα για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα