Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κοτόπουλα: Κόντρα για το που οφείλονται οι λευκές κηλίδες

ΑρχικήυγείαΚοτόπουλα: Κόντρα για το που οφείλονται οι λευκές κηλίδες
spot_img

Η καλή διαβίωση των κοτόπουλων είναι μείζωνος σημασίας για την υγεία μας, λένε ειδικοί.

    Οι ειδικοί προειδοποιούν για τα αυξημένα περιστατικά εγκαυμάτων στα κοτόπουλα του Ηνωμένου Βασιλείου, που προέρχονται την εναπόθεση τους στο υγρό περιβάλλον που προκύπτει από τα περιττώματα τους, και πως αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο για το κρέας που καταναλώνουμε και κατ’ επέκταση στην υγεία μας. 

   Τα δεδομένα αυτά, εκτός από ολόκληρη την Ευρώπη, αφορούν και ολόκληρο τον κόσμο, διότι το κοτόπουλο είναι ίσως το πιο ευρέως καταναλωμένο κρέας. Ο αριθμός των κοτόπουλων που εκτρέφονται διπλασιάστηκε μεταξύ 1970 και 1990 και διπλασιάστηκε περαιτέρω τα επόμενα είκοσι χρόνια. Η χώρα που καταναλώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα κοτόπουλου είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με ετήσια κατανάλωση περίπου 15.000 μετρικούς τόνους. Στην Ελλάδα η κατανάλωση ξεπερνά τους 250 τόνους ετησίως.

   Ο Andrew Knight, έναν από τους ειδικούς που ακούγονται περισσότερο από τον αγγλόφωνο τύπο όσον αφορά την καλή διαβίωση των ζώων, λέκτορας στην ευημερία και την ηθική των ζώων στο Πανεπιστήμιο του Winchester καθώς και στο Πανεπιστήμιο Griffith στο Queensland, λέει στο iLFattoAlimentare, πως η λύση είναι να προωθήσουμε βραδέως αναπτυσσόμενες φυλές και να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες φροντίζουν για την καλή διαβίωση των ζώων, εξασφαλίζοντας επαρκή χώρο.

   Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι μεταξύ 15-25% των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής υποφέρουν από κάποια μορφή χωλότητας, η οποία τα κάνει να παραμένουν ακίνητα πάνω στα περιττώματα τους τις περισσότερες φορές. Ο ίδιος επισημαίνει πως ο περιορισμένος χώρος εμποδίζει τα κοτόπουλα να αναπτύξουν τις τυπικές συμπεριφορές τους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται παθολογικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα να ραμφίζουν το ένα το άλλο. Τονίζει μάλιστα πως τα ταχέως αναπτυσσόμενα κοτόπουλα ξοδεύουν 4 έως 7 εβδομάδες στα απορρίμματα τους, αφού δεν αφαιρούνται άμεσα.

   Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απορροφάται το ουρικό οξύ από τα κόπρανα, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν αμμωνία. Επομένως τα ζώα έρχονται σε επαφή με διαβρωτικές ουσίες, επιπλέον η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και αυτό προκαλεί πληγές ή δερματίτιδα. Το πρόβλημα αυτό είναι κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού το ποσοστό των κοτόπουλων με δερματίτιδα ή εγκαύματα στο σούπερ μάρκετ ξεπερνά το 30%. Όσο για τις λευκές ρίγες στο κοτόπουλο, ο ίδιος τις αποδίδει στην αφύσικα ταχεία ανάπτυξη και εξηγεί ότι πρόκειται για αλλοιώσεις των μυϊκών δομών που οδηγούν στο θάνατο ορισμένων κυττάρων τα οποία αντικαθίστανται από λωρίδες λιπώδους ιστού. Βέβαια ο Todd J. Applegate, Ph.D., καθηγητής και επικεφαλής τμήματος στο Τμήμα Επιστήμης Πουλερικών στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, εξήγησε στο AllRecipes, ότι η λευκή λωρίδα που βρίσκεται στα στήθη κοτόπουλου είναι μια φυσική ίνα γνωστή ως ίνα ταχείας συστολής. Συμφώνισε πως πρόκειται για μια λωρίδα λίπους καθώς το κοτόπουλο διαθέτει ένα μηδαμινό 1-2,5%, ωστόσο το απέδωσε σε απλή ανατομία συγκρίνοντας το με τη μαρμάρωση στο κρέας.

   Ο Knight κλείνοντας σημειώνει πως η καλή διαβίωση των ζώων θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα του κρέατος, έτσι θα πρέπει να λάβουμε μέτρα ώστε να εξαλειφθούν τέτοιου είδους πρακτικές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο