Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ταξιδεύετε συχνά; Αξιολόγηση κινδύνων από σαρωτές σώματος

ΑρχικήυγείαΤαξιδεύετε συχνά; Αξιολόγηση κινδύνων από σαρωτές σώματος
spot_img

Αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση σαρωτών σώματος χιλιοστών κυμάτων.

Οι σαρωτές σώματος στον έλεγχο των αεροδρομίων έχουν στόχο να βελτιώσουν την ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών. Αυτές οι συσκευές παρέχουν «ολόκληρες» εικόνες ανθρώπων για λόγους ασφαλείας χωρίς να τους εκθέτουν σε ιονίζουσα ακτινοβολία. Τα αναφερόμενα πλεονεκτήματα αυτών των συσκευών είναι η αξιοπιστία και το γεγονός ότι οι σαρώσεις είναι λιγότερο παρεμβατικές από τις αναζητήσεις pat-down.

Τον Ιανουάριο του 2010, ζητήθηκε για πρώτη φορά από τον Γαλλικό Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας, ANSES να αξιολογήσει άμεσα τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία της πύλης κύματος 100 χιλιοστών της ProVision.

Αυτό το επίσημο αίτημα κατέληξε σε μια έκθεση και ένα σημείωμα με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου 2010, καθώς και μια έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ραδιολογικής Προστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) σχετικά με τους σαρωτές ακτίνων Χ.

Μετά τις δημοσιεύσεις αυτές, ένας ευρωπαϊκός κανονισμός για τη χρήση αυτής της συσκευής στα αεροδρόμια εγκρίθηκε στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2011 και η απόδοσή τους έχει βελτιωθεί, ειδικά στην αυτόματη λειτουργία (δηλαδή, χωρίς την παραγωγή εικόνας που απαιτεί ανάλυση από χειριστή). Αυτές οι εξελίξεις, ειδικότερα, έπεισαν την DGCA να εγκαταστήσει σαρωτές ασφαλείας στο εγγύς μέλλον στα τμήματα «επιθεώρησης – φιλτραρίσματος» των αεροδρομίων.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο, στις 6 Μαρτίου 2012, η ​​DGAC υπέβαλε άλλο ένα επίσημο αίτημα στην ANSES να αξιολογήσει τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση του σαρωτή σώματος κυμάτων χιλιοστών Eqo.

Συμπεράσματα του Οργανισμού

Με βάση τις τρέχουσες γνώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των κυμάτων χιλιοστών στην υγεία και τις τεχνικές πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για την πύλη Eqo, αυτός ο τύπος σαρωτών δεν παρουσιάζει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη δεδομένων για διάφορες τεχνικές πτυχές του σαρωτή Eqo, για σενάρια έκθεσης και για τις βιολογικές επιπτώσεις αυτού του εύρους συχνοτήτων, ο Οργανισμός έχει εκδώσει μια σειρά συστάσεων σχετικά με όλους τους σαρωτές σώματος κυμάτων χιλιοστών.

συστάσεις

Όσον αφορά τη σωστή λειτουργία των πυλών ασφαλείας χιλιοστών κυμάτων, η ANSES συνιστά την τακτική παρακολούθηση της πυκνότητας ισχύος που εκπέμπεται από τον εξοπλισμό ανίχνευσης.

Για να βελτιωθεί ο χαρακτηρισμός της ανθρώπινης έκθεσης σε κύματα χιλιοστών που εκπέμπονται από σαρωτές ασφαλείας, η ANSES συνιστά να απαιτείται από τους κατασκευαστές να διατηρούν διαθέσιμο τεχνικό αρχείο για επιθεώρηση που να αναφέρει τις προδιαγραφές του οργάνου (μέγιστη ισχύς που παρέχεται στην κεραία εκπομπής, κέρδος κεραίας και συντελεστής, η διάρκεια και η συχνότητα της σάρωσης, κ.λπ.) που δείχνει ότι η πραγματική έκθεση των ατόμων που σαρώθηκαν δεν υπερβαίνει τη μέγιστη θεωρητική έκθεση (ρυθμιστική τιμή που εκφράζεται ως πυκνότητα επιφανειακής ισχύος ή ηλεκτρικό πεδίο).

Προκειμένου να βελτιωθεί η μετρολογία των κυμάτων χιλιοστών που εκπέμπονται από τους σαρωτές σώματος, η ANSES συνιστά τη σύνταξη ενός κατάλληλου πρωτοκόλλου μέτρησης (ένα σαφώς καθορισμένο σύστημα μέτρησης, αποτελέσματα που εκφράζονται επίσης ως ηλεκτρικό πεδίο, μειωμένος θόρυβος περιβάλλοντος, μη κατευθυντική κεραία, εμβέλεια ακτινοβολίας, πραγματικές συνθήκες χρήσης κ.λπ.).

Προκειμένου να μειωθεί η ανθρώπινη έκθεση στην ακτινοβολία από τον σαρωτή Eqo, η ANSES συνιστά, όσον αφορά τα ειδικά χαρακτηριστικά του σαρωτή Eqo:

  • καθιστώντας τη ζώνη εκπομπής του σαρωτή σαφώς ορατή (σημάδια στο έδαφος, για παράδειγμα).
  • ότι ο χειριστής παραμένει εκτός της ζώνης έκθεσης κατά τη διάρκεια της σάρωσης (χειροκίνητη ενεργοποίηση του σαρωτή από το σταθμό του χειριστή, για παράδειγμα).
  • ο σταθμός του χειριστή να βρίσκεται μακριά από τη ζώνη έκθεσης·
  • ότι η έκθεση σε κύματα χιλιοστού λαμβάνει χώρα μόνο τη στιγμή της σάρωσης, όταν το άτομο βρίσκεται στη θέση του (και όχι συνεχώς).
  • αποτροπή εισόδου οποιουδήποτε άλλου εκτός του ατόμου που σαρώνεται στην περιοχή έκθεσης κατά τη διάρκεια της σάρωσης (ο χειριστής στη θέση του/της, η ουρά επιβατών βρίσκεται σε απόσταση 1 m από την αψίδα του σαρωτή, για παράδειγμα).

Για να βελτιωθεί η γνώση σχετικά με τις πιθανές βιολογικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στην υγεία των κυμάτων χιλιοστού, η ANSES συνιστά την προώθηση της έρευνας:

  • σχετικά με τις βιολογικές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (ιδιαίτερα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρόνιας έκθεσης, τις συνδυασμένες επιδράσεις της επαναλαμβανόμενης ή/και χρόνιας έκθεσης και σε διαφορετικούς τύπους κυτταρικού στρες)·
  • σχετικά με τις βιολογικές επιδράσεις των κυμάτων χιλιοστού, ιδίως στον κερατοειδή και τους επιθηλιακούς ιστούς και στις δερματικές νευρικές απολήξεις, που είναι οι ιστοί που εκτίθενται άμεσα σε αυτόν τον τύπο κυμάτων·
  • σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, ιδίως τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις·
  • σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κυμάτων χιλιοστού, ιδιαίτερα σε επαγγελματικά εκτεθειμένες ομάδες.

Όσον αφορά την ενημέρωση του κοινού και των χρηστών συσκευών σάρωσης , η ANSES προτείνει: επέκταση της ανάρτησης πινακίδων που προορίζονται για άτομα με εμφυτευμένες ιατρικές συσκευές σε όλα τα σημεία ελέγχου ασφαλείας που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Επιπλέον, η ANSES συνιστά επίσης:  τη συνέχιση της συλλογής πληροφοριών σχετικά με τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων ανίχνευσης, ιδιαίτερα των «παθητικών», και τη μελέτη της απόδοσης και της πιθανής εφαρμογής τους σε σύγκριση με τεχνικές χιλιοστών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο