Προβιοτικές λειτουργίες σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: Αντι-ιικά, νοσοτροποποιητικά και αντικαρκινικά οφέλη.
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία μας και περιλαμβάνουν γιαούρτι, kimchi, τουρσιά, κεφίρ, μπύρα, κρασί και πολλά άλλα. Τα τρόφιμα ζύμωσης, δημιουργούνται από τη δράση μικροοργανισμών και βοηθούν στην υποστήριξη της πεπτικής μας υγείας και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό foods και βασίστηκε σε κλινικές μελέτες και μελέτες ανασκόπησης, από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubMed, Web of Science, Embase και Google Scholar, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν προβιοτικά, βακτήρια γαλακτικού οξέος (LAB), μαγιά, οργανικά οξέα, αιθανόλη ή αντιμικροβιακές ενώσεις, που βοηθούν στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του εντέρου και βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.
Μετά τις αναλύσεις των δημοσιευμένων μελετών η παρούσα ανασκόπηση καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι προβιοτικές ουσίες στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ωφέλιμα βακτήρια και ένα σημαντικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία, αποτελώντας ένα εξαιρετικό μοντέλο για την εγκαθίδρυση ευεργετικού μικροβιόκοσμου στο ανθρώπινο σώμα, αναγνωρίζοντας την αλληλεπίδραση με το μικροβίωμα για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας μέσω της διατροφής.
Οι πιθανοί μηχανισμοί των προβιοτικών περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος και αντικαρκινικές επιδράσεις. Τα προβιοτικά αναγνωρίζονται επίσης ως ασφαλές και ευεργετικό στέλεχος βακτηρίων για την ανθρώπινη υγεία και έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία, ιδίως για το πεπτικό σύστημα, το γαστρεντερικό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οστά, τη διαχείριση της παχυσαρκίας και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται ως βασικός πυλώνας για την χημειοθεραπεία και την αντικαρκινική θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τη γνωστική βελτίωση (επιβράδυνση της ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer και της νόσου του Huntington) καθώς και σε σημαντικές ασθένειες όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Είναι επίσης ασφαλή για χρήση σε παιδιά και ηλικιωμένους.
Ως εκ τούτου, καταλήγουν οι συγγραφείς θα πρέπει να διεξαχθούν κλινικές δοκιμές για τον προσδιορισμό των συνεργιστικών επιδράσεων των διαφόρων προβιοτικών, μεταβιοτικών, ψυχοβιοτικών και νεοβιοτικών σε συνδυασμό με πρεβιοτικά, καθώς και τη συγκεκριμένη δοσολογία και διάρκεια. Αυτό θα μπορούσε να προωθήσει τη δυνατότητα χρήσης στοχευμένων θεραπευτικών ουσιών για την αντιμετώπιση ανθρώπινων ασθενειών στο μέλλον. Συμπεραματκά, τα προβιοτικά από τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ευεργετικά στελέχη βακτηρίων που είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία και αποτελούν σημαντικό συστατικό της ανθρώπινης υγείας, ακόμη και για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.