Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρέας Εργαστηρίου: Επιστημονικό επίτευγμα για τη μείωση του κόστους παραγωγής

ΑρχικήΕπιστήμηΚρέας Εργαστηρίου: Επιστημονικό επίτευγμα για τη μείωση του κόστους παραγωγής
spot_img

Το κόστος παραγωγής καλλιεργούμενου κρέατος θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά με νέα κύτταρα που δημιουργήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Επιστημονικό «άλμα» στην τεχνολογία κρέατος εργαστηρίου κατάφερε  το Κέντρο Κυτταρικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Tufts. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή David Kaplan δημιούργησαν μυϊκά κύτταρα βοοειδών (βόειο κρέας) που παράγουν τους δικούς τους αυξητικούς παράγοντες, ένα βήμα που μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Μέχρι τώρα, οι αυξητικοί παράγοντες (που προστίθενται στο περιβάλλον υγρό ή μέσα στο κύτταρο) παρασκευάζονται από ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη, πωλούνται από βιομηχανικούς προμηθευτές, και συμβάλλουν στο μεγαλύτερο μέρος του κόστους παραγωγής για το καλλιεργούμενο κρέας (έως και πάνω από 90%). Δεδομένου ότι οι αυξητικοί παράγοντες δεν διαρκούν πολύ στα μέσα κυτταρικής καλλιέργειας, πρέπει επίσης να αναπληρώνονται κάθε λίγες ημέρες. Αυτό περιορίζει τη δυνατότητα παροχής ενός προσιτού προϊόντος στους καταναλωτές. Η αφαίρεση αυτού του συστατικού από τα μέσα ανάπτυξης οδηγεί σε τεράστια εξοικονόμηση κόστους.

Οι αυξητικοί παράγοντες, είτε χρησιμοποιούνται σε εργαστηριακά πειράματα είτε για καλλιεργημένο κρέας, συνδέονται με υποδοχείς στην επιφάνεια του κυττάρου και παρέχουν ένα σήμα για τα κύτταρα να αναπτυχθούν και να διαφοροποιηθούν σε ώριμα κύτταρα διαφορετικών τύπων. 

Σε αυτή τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports Sustainability , οι ερευνητές τροποποίησαν βλαστοκύτταρα για να παράγουν τον δικό τους αυξητικό παράγοντα ινοβλαστών (FGF), ο οποίος πυροδοτεί την ανάπτυξη των κυττάρων των σκελετικών μυών – το είδος που βρίσκει κανείς σε μια μπριζόλα ή ένα χάμπουργκερ.

Σε αυτή τη στρατηγική, δεν προσθέτουμε ξένα γονίδια στο κύτταρο, απλώς επεξεργαζόμαστε και εκφράζουμε γονίδια που υπάρχουν ήδη» για να δούμε αν μπορούν να βελτιώσουν την ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων για την παραγωγή κρέατος δήλωσε ο Andrew Stout , επιστημονικός διευθυντής στο Tufts Cellular Agriculture Commercialization Lab.

https://www.eurekalert.org/news-releases/1032046

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα