Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζεστός ή κρύος καφές; Ποιο έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία

ΑρχικήΝέαΥγείαΖεστός ή κρύος καφές; Ποιο έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία
spot_img

Αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας.

    Όταν πρόκειται για παγωμένο και ζεστό καφέ, οι συζητήσεις επικεντρώνονται συνήθως στα προσωπικά γούστα όσον αφορά τη γεύση ή την αίσθηση της θερμοκρασίας. Τι γίνεται όμως με την υγεία; Τα οφέλη του καφέ, τουλάχιστον εκείνου χωρίς ζάχαρη, έχουν αποδειχθεί τόσο όσον αφορά την πρόληψη του διαβήτη, την προστασία από τις νόσους του ήπατος, του Πάρκινσον αλλά και του Αλτσχάιμερ. Παράλληλα έχει αποδειχθεί πως διαθέτει πολλαπλά οφέλη στην καρδιά. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν ένας καφές διαθέτει τα ίδια οφέλη όταν είναι ζεστός ή όταν είναι κρύος.

   Ο Δρ. Majid Basit, καρδιολόγος στο Memorial Hermann στο Sugar Land του Τέξας, λέει στην HuffingtonPost, ότι δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα για το θέμα, αλλά σημείωσε μια διαφορά: «Ο ζεστός καφές έχει αποδειχθεί ότι έχει υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών, οι οποίες μπορεί να προσφέρουν πλεονεκτήματα για την υγεία. Πρέπει όμως να γίνει περισσότερη έρευνα», πρόσθεσε. Μελέτη του 2018 στο Scientific Reports το αποδεικνύει αυτό, καθώς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson διαπίστωσαν ότι ο ζεστός καφές έχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν τη βλάβη στα κύτταρα, σε σύγκριση με τον κρύο καφέ.

Επίσης σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του αρώματος των κόκκων καφέ και των «δυνητικών αντιοξειδωτικών ή δραστηριοτήτων χαλάρωσης του στρες». Χρησιμοποιώντας αρουραίους σε ένα εργαστηριακό πείραμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια μόνο αναπνοή από τους ατμούς του ζεστού καφέ ήταν αρκετή για να μειώσει τα επίπεδα κούρασης και στρες. «Δεδομένου ότι ο ζεστός καφές έχει περισσότερους ατμούς που προέρχονται από αυτόν, είναι πιθανό αυτό το αποτέλεσμα να ενισχύεται με ζεστό καφέ έναντι κρύου καφέ», είπε ο Basit. Ο καρδιολόγος, ωστόσο, επισημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για το θέμα και ότι πολλά από τα αποτελέσματα μπορεί να συνδέονται με το φαινόμενο placebo (εικονικό φάρμακο).

    Όσον αφορά την καφεΐνη είναι εξαιρετικά μεταβλητή στον παρασκευασμένο καφέ και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κόκκων που χρησιμοποιούνται. Αν και μια μελέτη του 2020 από την American Chemical Society διαπίστωσε ότι οι μέθοδοι ζεστής παρασκευής αποδίδουν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης από τις μεθόδους ψυχρής παρασκευής, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διαφορές δεν ήταν αρκετά μεγάλες για να ξεπεραστούν οι μεταβλητές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Έτσι, η δόση καφεΐνης είναι ίδια είτε πίνετε τον καφέ σας ζεστό είτε κρύο.

«Η καφεΐνη έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα», εξήγησε ο Basit. «Αυξάνει την εγρήγορση του εγκεφάλου και τα γενικά επίπεδα ενέργειας, αλλά θα αυξήσει επίσης το οξύ στο στομάχι που οδηγεί σε στομαχικές διαταραχές σε μερικούς ανθρώπους». Ο καρδιολόγος ανέφερε επίσης αυξημένη ούρηση, αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό, μαζί με μείωση της ικανότητας του σώματος να απορροφά το ασβέστιο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη οστική πυκνότητα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα