Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

The twin experiment

spot_img

Η ώρα του προβληματισμού.

‘Οταν κάνουμε διατροφικές παρεμβάσεις, το βασικό πρόβλημα είναι οι άνθρωποι που παίρνουν μέρος στην μελέτη έχουν διαφορετικό DNA και έτσι δεν ξέρουμε το γενετικό τους υπόβαθρο.

Αυτή η δυσκολία ξεπεράστηκε, σε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ στο Netflix, διαλέγοντας δίδυμους ανθρώπους που έχουν ακριβώς το ίδιο DNA (πανομοιότυποι δίδυμοι άνθρωποι, identical twins).

Τα δυο αδέρφια έφαγαν για 8 βδομάδες είτε vegan τρόφιμα (η vegan ομάδα) είτε “κανονική” διατροφή με ζωϊκά τρόφιμα (η omnivore ομάδα).

Στην αρχή και στο τέλος του πειράματος, μετρήθηκαν μια σειρά από παραμέτρους.

Παράλληλα στο ντοκιμαντέρ μαθαίνουμε ποια διατροφή είναι πιο “υγιεινή” για το περιβάλλον.

Στο ντοκιμαντέρ, βλέπουμε πως το ονομαστό Eleven Madison Park ( https://www.elevenmadisonpark.com/ ) εστιατόριο μόλις πήρε το 3ο Michelin αστέρι, άλλαξε τελείως τα πιάτα του σε vegan.

Οι κριτικοί έλεγαν ότι θα αποτύχει αυτό. Και όμως… Άλλαξε το μενού τελείως σε φυτικά (plant based) και διατήρησε και τα 3 αστέρια!

Αξίζει να το δείτε.

Θα σας κάνει να προβληματιστείτε για “είμαστε ότι τρώμε” αλλά και πώς μπορούμε να τρεφόμαστε πιο υγιεινά αλλά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα κατακλύζουν τη ζωή μας – Ποιος θα αναλάβει δράση;

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων απαιτεί δραστικές πολιτικές.

Το μαύρο ψωμί είναι το ίδιο με το ψωμί ολικής αλέσεως;

Ξεδιαλύνοντας την παρανόηση που υπάρχει - Πως να ξεχωρίσετε το μαύρο ψωμί από το ψωμί ολικής άλεσης.

Τα φθηνότερα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα έχουν περισσότερη ζάχαρη – Αναλύσεις της Foodwatch σε 400 προϊόντα

Τα φθηνότερα προϊόντα περιέχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα ζάχαρης, ενώ τα ακριβότερα τείνουν να είναι λιγότερο γλυκά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο