Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Κίνδυνος για τα παιδιά από τις ριζογκοφρέτες λόγω αρσενικού

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠροσοχή: Κίνδυνος για τα παιδιά από τις ριζογκοφρέτες λόγω αρσενικού
spot_img

Οι Αρχές ασφάλειας Τροφίμων Σουηδίας και Νορβηγίας, προειδοποίησαν τους γονείς να μην δίνουν ριζογκοφρέτες στα παιδιά τους καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες ανόργανου αρσενικού.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, που αξιολόγησε εκ νέου τις επιπτώσεις του αρσενικού στον οργανισμό κατέληξε στο συμπέρασμα πως τo ανόργανο αρσενικό που υπάρχει σε πολλά τρόφιμα είναι η πιο τοξική μορφή αρσενικού  και πως είναι γονοτοξικό καρκινογόνο με πρόσθετες επιγενετικές επιδράσεις. Το ανόργανο αρσενικό έχει ταξινομηθεί και από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), ως Ομάδα 1 «καρκινογόνο για τον άνθρωπο», καθώς έχει αποδειχθεί συσχέτιση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης ανόργανου αρσενικού και του καρκίνου του δέρματος, των πνευμόνων και της ουροδόχου κύστης. Επίσης σύμφωνα με την EFSA το περιθώριο έκθεσης των μικρών παιδιών σε ανόργανο αρσενικό είναι πολύ μεγαλύτερο στα παιδιά απ΄ότι στους ενήλικες, επειδή τα παιδιά τρώνε περισσότερο φαγητό σε σχέση με το σωματικό τους βάρος. Το 2021 η Αρχή είχε ανακοινώσει πως το ρύζι και τα προϊόντα με βάση το ρύζι είναι το τρόφιμο με την μεγαλύτερη πιθανότητα να περιέχει ανόργανο αρσενικό.

Αν και το ρύζι είναι μία θρεπτική τροφή και πρέπει να είναι μέρος μιας ποικίλης διατροφής, η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων mattilsynet, προειδοποιεί τους γονείς να μην δίνουν ροφήματα ρυζιού και προϊόντα ρυζιού όπως ριζογκοφρέτες, σε μικρά παιδιά, επειδή μπορεί να καταπιούν πάρα πολύ ανόργανο αρσενικό

Έρευνα του Σουηδικού Οργανισμού Τροφίμων το 2015 έδειξε ότι ένα μικρό παιδί που τρώει δύο έως τέσσερις ριζογκοφρέτες την εβδομάδα κινδυνεύει να καταπιεί πολύ αρσενικό. Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι εάν ένα παιδί πίνει ροφήματα ρυζιού κάθε μέρα για πολλά χρόνια, κινδυνεύει να καταπιεί πολύ αρσενικό. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για παιδιά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα ή που είναι vegan και πίνουν φυτικά ποτά από ρύζι,  αντί για κανονικό γάλα.

Οι ριζογκοφρέτες είναι ένα προϊόν που περιέχει ιδιαίτερα υψηλές τιμές αρσενικού λέει και η mattilsynet και τρώγοντας τα παιδιά μπορούν να καταναλώσουν περισσότερο ανόργανο αρσενικό. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο για την υγεία. Επιπλέον το ρύζι ολικής αλέσεως μπορεί να περιέχει υψηλότερα επίπεδα αρσενικού από το λευκό ρύζι. Αυτό οφείλεται στο ότι το αρσενικό συσσωρεύεται κυρίως στο φλοιό του ρυζιού, από το οποίο περισσότερο παραμένει στα προϊόντα ολικής αλέσεως. Συνήθως συνιστάται να επιλέγετε προϊόντα ολικής αλέσεως, αλλά ειδικά όσον αφορά το ρύζι, καλό είναι να μην επιλέγετε πάντα ρύζι ολικής αλέσεως.

Ορισμένα μέτρα κατά την παρασκευή του ρυζιού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας ανόργανου αρσενικού στο ρύζι. Η χρήση επιπλέον νερού κατά το μαγείρεμα και η έκχυση της περίσσειας νερού στη συνέχεια έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα.

Γενικές συμβουλές από την Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων livsmedelsverket:

  • Τα παιδιά κάτω των έξι ετών δεν πρέπει να τρώνε ριζογκοφρέτες. Τα παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών και οι ενήλικες μπορούν να τρώνε περιστασιακά ριζογκοφρέτες, ανάλογα με την ποσότητα άλλων προϊόντων ρυζιού που καταναλώνονται.
  • Τα παιδιά κάτω των έξι ετών δεν πρέπει να πίνουν ροφήματα ρυζιού.
  • Οι ενήλικες δεν πρέπει να τρώνε ρύζι ή προϊόντα ρυζιού (χυλό ρυζιού, νουντλς ρυζιού και σνακ ρυζιού) κάθε μέρα.
  • Όταν τρώτε ρύζι, δεν πρέπει να επιλέγετε ρύζι ολικής αλέσεως.

Η γενική συμβουλή είναι να ακολουθείτε μια ποικίλη διατροφή για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη ενός τροφίμου. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο