Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Με 952 συμμετοχές ξεκίνησε ο 24ος διαγωνισμός οίνου στη Θεσσαλονίκη

ΑρχικήΝέαΜε 952 συμμετοχές ξεκίνησε ο 24ος διαγωνισμός οίνου στη Θεσσαλονίκη
spot_img

Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο πρώτος Μaster of Wine της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Λαζαράκης, προσωπικότητα διεθνούς υπόστασης στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

Έξι μεγάλα τραπέζια, 30 διακεκριμένοι γευσιγνώστες-κριτές, έξι μαθητευόμενοι επαγγελματίες του χώρου και κάτι λιγότερο από 1000 δείγματα κρασιών και αποσταγμάτων. Σε αυτούς τους αριθμούς αποτυπώνεται το μέγεθος -αλλά όχι η «μαγεία»- του 24ου Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, του γνωστού «διαγωνισμού οίνου της Θεσσαλονίκης», που μπήκε σήμερα στην αφετηρία με νέο τίτλο και ανανεωμένο λογότυπο.

Ο διαγωνισμός, που θα συνεχιστεί στις 14-15 Φεβρουαρίου, αποτελεί την πιο σημαντική διοργάνωση γύρω από το κρασί στην Ελλάδα, ενώ οι 30 κριτές θα δοκιμάσουν συνολικά 952 δείγματα από τη χώρα μας και την Κύπρο. Από αυτά, τα 880 αφορούν οίνους, ξηρούς, αφρώδεις και επιδόρπιους, με τις υποκατηγορίες τους, ενώ τα 72 είναι αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης (όπως τσίπουρο, βερμούτ), ούζο και τζιν.

Η κριτική επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της δοκιμάζοντας τα δείγματα σε έξι τραπέζια των πέντε γευσιγνωστών-κριτών, όπου ο/η πρόεδρος φέρει τον κορυφαίο παγκοσμίως τίτλο στον χώρο του κρασιού, «Master of Wine» ή «Master Sommelier». Επιπλέον, σε κάθε τραπέζι συμμετέχει και ένας/μία μαθητευόμενος/η κριτής (associate judge), προκειμένου το Wine Trophy της Θεσσαλονίκης να αποτελεί και μέσα από τις διαδικασίες του, μέσο εκπαίδευσης για μελλοντικούς κριτές και φυσικά επαγγελματίες του χώρου.

Πρόεδρος του διαγωνισμού, ο πρώτος Μaster of Wine της Ελλάδας, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, προσωπικότητα διεθνούς υπόστασης στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του διοργανωτή φορέα, της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος». Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ακόμα ότι η διαδικασία βαθμολόγησης του διαγωνισμού διεξάγεται ηλεκτρονικά, με σύγχρονα μέσα και ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης, το οποίο και εγγυάται το αδιάβλητο των αποτελεσμάτων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Λαζαράκης επισημαίνει ότι μεταξύ των τριών Masters of Wine που συμμετέχουν ως κριτές μόνο ο ίδιος έχει ως έδρα την Ελλάδα, ενώ όλοι οι Master Sommeliers είναι ξένοι. ‘Οπως εξηγεί, οι ξένοι ειδικοί του είδους, όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους ή τον τόπο εργασίας τους θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού και των αποσταγμάτων, έχοντας μάθει περισσότερα για αυτά και την ποιότητά τους. Παράλληλα, ανάμεσα στους κριτές περιλαμβάνονται, όπως λέει, νέα ταλέντα της ελληνικής οινοπαραγωγείς, όπως γιοι και κόρες γνωστών οινοποιών της Ελλάδας, που συνεχίζουν και αναπτύσσουν περαιτέρω την οικογενειακή παράδοση. Η φετινή διοργάνωση αποτελεί επίσης μια ακόμα έκφραση της στροφής της διαγωνιστικής διαδικασίας και στα αποστάγματα, καθώς οι παραγωγοί τους πληθαίνουν στην Ελλάδα.

Πώς γίνεται η δοκιμή και αξιολόγηση των δειγμάτων;

Οι κριτικές επιτροπές συνέρχονται σε αίθουσα ήσυχη, με σωστό φωτισμό και καλό αερισμό, στην οποία η θερμοκρασία περιβάλλοντος διατηρείται, στο μέτρο του δυνατού, μεταξύ 18 και 22 βαθμών Κελσίου. Στην αίθουσα απαγορεύεται το κάπνισμα, καθώς και η είσοδος παντός ατόμου ξένου με την οργάνωση της δοκιμής. Σεδεύτερη αίθουσα, γειτονική, αλλά εκτός του οπτικού πεδίου των κριτών, πραγματοποιείται ο εκπωματισμός των φιαλών και το σερβίρισμα τους στα ποτήρια. Στη συνέχεια όλα τα δείγματα της ίδιας σειράς σερβίρονται στα ποτήρια των κριτών στην αίθουσα αποθήκευσης των δειγμάτων και ακολούθως μεταφέρονται στην αίθουσα γευστικής δοκιμής και τοποθετούνται όλα μπροστά σε κάθε κριτή. Σε κάθε ποτήρι αναγράφεται ο μοναδικός κωδικός αριθμός του διαγωνιζόμενου προϊόντος και έτσι διατηρείται η ανωνυμία των δειγμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της γευστικής δοκιμής.

Ο/η κάθε κριτής έχει μπροστά του ταυτόχρονα όλα τα δείγματα της σειράς που πρέπει να αξιολογήσει μαζί με τα αντίστοιχα διπλότυπα έντυπα αξιολόγησης του κάθε οίνου. Ο/η κριτής αξιολογεί τα δείγματα μόνος του, χωρίς να επηρεάζεται από άλλους κριτές, με όποια σειρά και όσες φορές επιθυμεί. Προτείνεται η δοκιμή κάθε δείγματος να γίνει τουλάχιστον τρεις φορές. Στην πρώτη δοκιμή ο/η κριτής κρατά σημειώσεις με τις γενικές εντυπώσεις του δείγματος, στη δεύτερη κατατάσσει το κρασί σε μια γενικότερη κατηγορία (χρυσό, ασημένιο, χάλκινο, εκτός μεταλλίου, με ελάττωμα) και στην τρίτη το βαθμολογεί, σε κλίμακα από το μηδέν έως το 100. Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των δειγμάτων της σειράς από όλους τους κριτές της κάθε επιτροπής, οι κριτές μετακινούνται και συνεδριάζουν σε άλλη αίθουσα. Πραγματοποιείται συζήτηση μεταξύ των μελών της κάθε κριτικής επιτροπής επί των βαθμολογιών κάθε δείγματος και στόχος είναι η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής σε ένα βαθμό για κάθε δείγμα. Μετά το πέρας της συζήτησης, οι κριτές επιστρέφουν στην αίθουσα της γευσιγνωσίας και εφόσον υπήρχαν δείγματα στα οποία δεν υπήρχε ομοφωνία, ξαναδοκιμάζουν το συγκεκριμένο δείγμα. «Σε περίπτωση μη τελικής συμφωνίας, εάν το δείγμα είναι οίνος, αξιολογείται από άλλη κριτική επιτροπή. Εάν η νέα κριτική επιτροπή αποφασίσει ομόφωνα σε μια βαθμολογία δίδεται αυτή η βαθμολογία, εάν και πάλι υπάρχει διαφωνία τότε η τελική βαθμολογία προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμολογιών των κριτών των δύο επιτροπών. Σε περίπτωση μη τελικής συμφωνίας, εάν το δείγμα είναι απόσταγμα, τότε η τελική βαθμολογία προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμολογιών των κριτών της μοναδικής επιτροπής. Η τελική βαθμολογία καταγράφεται και στο φύλλο αξιολόγησης κάθε κριτή» μαθαίνουμε από το έγγραφο του κανονισμού του διαγωνισμού.

«Από τον κανονισμό του διαγωνισμού και τη λειτουργία της οργανωτικής επιτροπής, καθώς και της επιτροπής υποστήριξης του προέδρου, έχει διαμορφωθεί μια ιδιαίτερα αξιόλογη ομάδα ειδικών και εκπροσώπων όλων των φορέων που εμπλέκονται στην παραγωγή του οίνου και των αποσταγμάτων. Έτσι, το δυναμικό της φετινής διοργάνωσης αποτελείται από εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου, του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών, του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Οινολόγων και της Ένωσης Οινοποιών Πελοποννήσου» επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Τα αποτελέσματα του 24ου Thessaloniki Wine & Spirits Trophy θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου από την ιστοσελίδα του www. tiwc. gr

Η τελετή απονομής των μεταλλίων στους οίνους και τα αποστάγματα που θα διακριθούν, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου στην Αθήνα. Η τελετή θα φιλοξενήσει το «Greek Wine Industry Award 2024» καθώς και τον τελικό και την απονομή του «Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων 2024».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η “μυστική” και απλή μέθοδος να τρώτε ζυμαρικά και να αδυνατίζετε…

Πολλές μελέτες δικαιώνουν τα ζυμαρικά ως τροφή απώλειας βάρους, μείωσης σακχάρου και προστασίας του εντέρου, υπό μία πολύ απλή και βολική προϋπόθεση.

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο