Σύγκριση της Αντιμικροβιακής Δράσης των Ελληνικών μελιών από τη Λήμνο και του μελιού Manuka από τη Νέα Ζηλανδία έναντι κλινικά σημαντικών βακτηρίων.
Tο μέλι mānuka είναι γνωστό για τις μοναδικές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι ένα προϊόν που προέρχεται αποκλειστικά από το Leptospermum scoparium ή το δέντρο mānuka, το οποίο είναι εγγενές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει την ευρέως αναφερόμενη αντιμικροβιακή δράση και τις θεραπευτικές χρήσεις του μελιού manuka. Και η Ελλάδα όμως δεν υστερεί και είναι επίσης γνωστό ότι παράγει μερικά από τα καλύτερα μέλια στον κόσμο.
Μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου έκανε σύγκριση των ιδιοτήτων τοου μελιού Manuka με το μέλι Λήμνου. Σε αυτή τη μελέτη, αξιολογήθηκαν οι αντιμικροβιακές δράσεις οκτώ διαφορετικών μελιών από τη Λήμνο και οι αντιμικροβιακή δράση του μελιού manuka. Οι ερευνητές πήραν 8 φρέσκα ανθόμελα από μελισσοκόμους του νησιού και ένα δείγμα μείγματος μελιού manuka ιατρικής ποιότητας που αγοράστηκε από φαρμακείο
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι όλα τα μέλια Λήμνου παρουσίασαν αντιβακτηριδιακή δράση, η οποία για ορισμένα δείγματα ήταν σαν αυτή του μανούκα.
Όλα τα μέλια είχαν όξινο pH, ενώ εκείνα που βρέθηκαν να εμφανίζουν τις ισχυρότερες αντιβακτηριακές δράσεις παρουσίασαν επίσης τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε HMF (5-υδροξυμεθυλοφουρφουράλη), μαζί με υψηλότερες τιμές διαστάσης. Αυτές οι τελευταίες μετρήσεις χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ως παράμετροι ποιότητας. Η σύνθεση γύρης των μελιών της Λήμνου ήταν, όπως ήταν αναμενόμενο, ηταν πολυανθώδης. Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να ρίξουν φως στους μηχανισμούς στους οποίους βασίζεται αυτή η ισχυρή δράση. Αυτή η γνώση θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκμετάλλευση αυτών των μελιών για την ανάπτυξη φυσικών αντιμικροβιακών συστημάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα και φάρμακα.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Γκουτζουβελίδου Μ, Πάνος Γ, Ξάνθου Μ.Ν., Παπαχριστοφόρου Α, Γιαούρης Ε. Συγκρίνοντας τις Αντιμικροβιακές Δράσεις των Ελληνικών Μελιών από τη Λήμνο και του μελιού Manuka από τη Νέα Ζηλανδία έναντι των κλινικά σημαντικών βακτηρίων. Τρόφιμα . 2021; 10(6):1402. https://doi.org/10.3390/foods10061402