Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μέλι Λήμνου Vs. Μέλι manuka: Σύγκριση αντιμικροβιακών ιδιοτήτων

ΑρχικήΕπιστήμηΜέλι Λήμνου Vs. Μέλι manuka: Σύγκριση αντιμικροβιακών ιδιοτήτων
spot_img

Σύγκριση της Αντιμικροβιακής Δράσης των Ελληνικών μελιών από τη Λήμνο και του μελιού Manuka από τη Νέα Ζηλανδία έναντι κλινικά σημαντικών βακτηρίων.

 Tο μέλι mānuka είναι γνωστό για τις μοναδικές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι ένα προϊόν που προέρχεται αποκλειστικά από το Leptospermum scoparium ή το δέντρο mānuka, το οποίο είναι εγγενές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει την ευρέως αναφερόμενη αντιμικροβιακή δράση και τις θεραπευτικές χρήσεις του μελιού manuka. Και η Ελλάδα όμως δεν υστερεί και είναι επίσης γνωστό ότι παράγει μερικά από τα καλύτερα μέλια στον κόσμο.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου έκανε σύγκριση των ιδιοτήτων τοου μελιού Manuka με το μέλι Λήμνου. Σε αυτή τη μελέτη, αξιολογήθηκαν οι αντιμικροβιακές δράσεις οκτώ διαφορετικών μελιών από τη Λήμνο και οι αντιμικροβιακή δράση του μελιού manuka. Οι ερευνητές πήραν 8 φρέσκα ανθόμελα από μελισσοκόμους του νησιού και ένα δείγμα μείγματος μελιού manuka ιατρικής ποιότητας που αγοράστηκε από φαρμακείο 

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι όλα τα μέλια Λήμνου παρουσίασαν αντιβακτηριδιακή δράση, η οποία για ορισμένα δείγματα ήταν σαν αυτή του μανούκα.

Όλα τα μέλια είχαν όξινο pH, ενώ εκείνα που βρέθηκαν να εμφανίζουν τις ισχυρότερες αντιβακτηριακές δράσεις παρουσίασαν επίσης τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε HMF (5-υδροξυμεθυλοφουρφουράλη), μαζί με υψηλότερες τιμές διαστάσης. Αυτές οι τελευταίες μετρήσεις χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ως παράμετροι ποιότητας. Η σύνθεση γύρης των μελιών της Λήμνου ήταν, όπως ήταν αναμενόμενο, ηταν πολυανθώδης. Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να ρίξουν φως στους μηχανισμούς στους οποίους βασίζεται αυτή η ισχυρή δράση. Αυτή η γνώση θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκμετάλλευση αυτών των μελιών για την ανάπτυξη φυσικών αντιμικροβιακών συστημάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα και φάρμακα.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Γκουτζουβελίδου Μ, Πάνος Γ, Ξάνθου Μ.Ν., Παπαχριστοφόρου Α, Γιαούρης Ε. Συγκρίνοντας τις Αντιμικροβιακές Δράσεις των Ελληνικών Μελιών από τη Λήμνο και του μελιού Manuka από τη Νέα Ζηλανδία έναντι των κλινικά σημαντικών βακτηρίων. Τρόφιμα . 2021; 10(6):1402. https://doi.org/10.3390/foods10061402

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο