2.000 μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις στη Γαλλία το 2022 – “Σάρωσε” η σαλμονέλα σε αυγά.
Ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων του Παρισιού η Public Health France έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις τροφικές δηλητηριάσεις του 2022 στη χώρα. Οι μαζικές τροφιμογενείς ασθένειες (TIAC), αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού και προκαλούνται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από παθογόνα βακτήρια (σαλμονέλα, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, κ.λπ.). Κάθε χρόνο, από 10.000 έως 16.000 άτομα επηρεάζονται από το TIAC στη Γαλλία, είτε σε οικογενειακό περιβάλλον, είτε σε εμπορική ή συλλογική εστίαση.
Η Public Health France δημοσιεύει κάθε χρόνο μια έκθεση σχετικά με την επιδημιολογική εξέλιξη των TIAC με βάση τα υποχρεωτικά δεδομένα κοινοποίησης. Το 2022, ο αριθμός των κοινοποιημένων TIAC είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την εφαρμογή της επιτήρησης το 1987 και συνεχίζοντας την ανοδική τάση που παρατηρήθηκε πριν από την πανδημία Covid-19. Μάλιστα ξεπέρασε την αύξηση που είχε ήδη παρατηρηθεί το 2019.
Ο αριθμός των κοινοποιημένων TIAC είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 1987
Το 2022, δηλώθηκαν 1.924 μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις (TIAC) στη Γαλλία, επηρεάζοντας 16.763 άτομα, από τα οποία 643 (4%) νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο (νοσοκομείο ή τμήμα επειγόντων περιστατικών) και 17 (0,1%) πέθαναν.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το πιο συχνά επιβεβαιωμένο παθογόνο ήταν η σαλμονέλα για το 42% των επιβεβαιωμένων παραγόντων TIAC (44% το 2021). Τα πιο συχνά ύποπτα παθογόνα ήταν ο Bacillus cereus, ο Staphylococcus aureus και το Clostridium perfringens, που αντιστοιχούν στο 73% του TIAC (67% το 2021). Για το 15% των δηλωθέντων TIAC, δεν εντοπίστηκε το ύποπτο τρόφιμο.
Για το 39% των TIAC που επιβεβαιώθηκαν με σαλμονέλα, η κατανάλωση αυγών ή προϊόντων με βάση τα αυγά ήταν ύποπτη ως πηγή μόλυνσης (42% το 2021). Η TIAC που προκαλείται από Clostridium perfringens, Bacillus cereus ή Staphylococcus aureus συσχετίστηκε κυρίως με την κατανάλωση μικτών ή μαγειρεμένων γευμάτων (39%, 42% και 46% αντίστοιχα). Τέλος, η κατανάλωση οστρακοειδών υποψιάστηκε ότι ήταν η αιτία του 39% των επιβεβαιωμένων ή ύποπτων ιικών TIAC.
Μεταξύ 2021 και 2022, το μερίδιο των TIAC μετά τα οικογενειακά γεύματα μειώθηκε, από 33 σε 25%, και αυτό των TIAC που δηλώθηκαν μετά τα γεύματα σε εστιατόρια αυξήθηκε, από 35 σε 45%.
Συστάσεις για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης
Για την πρόληψη του κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης, συνιστώνται απλές ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσετε:
- πλύνετε καλά τα χέρια με σαπούνι και νερό πριν και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γεύματος.
- Αποφύγετε την προετοιμασία γευμάτων εάν έχετε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.
- καθαρίστε το ψυγείο αμέσως με απορρυπαντικό εάν χυθεί φαγητό μέσα.
- Κάθε είδος φαγητού έχει το δικό του ξύλο κοπής: κρατήστε ένα για ωμό κρέας και ψάρι και άλλο για μαγειρεμένα προϊόντα και καθαρά λαχανικά. Μόλις μαγειρευτεί το φαγητό, μην επαναχρησιμοποιείτε τα πιάτα και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του ωμού.
- Μην αποθηκεύετε τα τρόφιμα για περισσότερο από 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου πριν από την κατάψυξη.
- Μην κρατάτε προϊόντα catering, έτοιμα γεύματα, γλυκά με βάση την κρέμα ή μη προσυσκευασμένα «πολύ ευπαθή» τρόφιμα για περισσότερες από 3 ημέρες, κατά τις οποίες δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης.
- διατηρήστε τη θερμοκρασία στους 4°C στην πιο κρύα περιοχή του ψυγείου και ελέγξτε τη στεγανότητα των θυρών του.
- Μην αποθηκεύετε τα βρεφικά γεύματα και τα μπουκάλια γάλακτος για περισσότερο από 48 ώρες στους 4°C. ευνοούν τα αποστειρωμένα σκευάσματα σε υγρή μορφή για μωρά που είναι ευαίσθητα σε λοιμώξεις.
Συστάσεις για μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ανοσοκατεσταλμένα άτομα:
- μαγειρέψτε καλά τον κιμά για να τον προστατέψετε από παθογόνους παράγοντες.
- Η κατανάλωση ωμού κρέατος ή ψαριού (σε ταρτάρ ή καρπάτσιο) και γαλακτοκομικών προϊόντων νωπού γάλακτος (με εξαίρεση τα συμπιεσμένα μαγειρεμένα τυριά όπως το Gruyère ή το Comté) αποθαρρύνεται έντονα.