Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα λιπαρά τρόφιμα πριν από επέμβαση μπορεί να βλάψουν τη μνήμη και να αναπτύξουν αίσθημα φόβου

ΑρχικήΕπιστήμηΤα λιπαρά τρόφιμα πριν από επέμβαση μπορεί να βλάψουν τη μνήμη και να αναπτύξουν αίσθημα φόβου
spot_img

Η μετεγχειρητική γνωστική δυσλειτουργία επιδεινώνεται από τη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Η κατανάλωση λιπαρών τροφών τις ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο που παρεμβαίνει για εβδομάδες στη γνωστική λειτουργία που σχετίζεται με τη μνήμη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας – και, σύμφωνα με νέα έρευνα σε ζώα, ακόμη και σε νεαρούς ενήλικες.

Η μελέτη, βασισμένη σε προηγούμενη έρευνα από το ίδιο εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, έδειξε επίσης ότι η λήψη συμπληρώματος DHA ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για ένα μήνα πριν από τη χειρουργική επέμβαση απέτρεψε τις επιπτώσεις στη μνήμη που συνδέονται τόσο με την υψηλή δίαιτα με λίπος και η χειρουργική επέμβαση σε ηλικιωμένους και νεαρούς ενήλικους αρουραίους.

Τρεις ημέρες σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά από μόνες τους ήταν επιζήμιες για έναν συγκεκριμένο τύπο μνήμης που σχετίζεται με το φόβο σε ηλικιωμένους αρουραίους για διάστημα έως και δύο εβδομάδες αργότερα – το ίδιο είδος βλάβης που παρατηρήθηκε σε νεότερους αρουραίους που έτρωγαν λιπαρή τροφή και υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Η ομάδα εντόπισε τη φλεγμονή του εγκεφάλου πίσω από αυτά τα αποτελέσματα σε μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί την ανοσολογική απόκριση.

«Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι αυτές οι πολλαπλές προσβολές έχουν σύνθετο αποτέλεσμα», είπε η ανώτερη συγγραφέας  Ruth Barrientos , ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Έρευνας Συμπεριφορικής Ιατρικής του Οχάιο   και αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικής υγείας και νευροεπιστήμης στο College of Medicine.

«Δείξαμε ότι μια ανθυγιεινή διατροφή, ακόμη και βραχυπρόθεσμα, ειδικά όταν καταναλώνεται τόσο κοντά σε μια χειρουργική επέμβαση, η οποία από μόνη της θα προκαλέσει μια φλεγμονώδη απόκριση, μπορεί να έχει επιζήμια αποτελέσματα», είπε η Barrientos. «Η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά από μόνη της μπορεί να αυξήσει λίγο τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, αλλά στη συνέχεια κάνετε χειρουργική επέμβαση που κάνει το ίδιο πράγμα και όταν συνδυάζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα έχετε μια συνεργική απόκριση που μπορεί να θέσει τα πράγματα προς ένα ζήτημα μακροπρόθεσμης μνήμης».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity .

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα