Πειραματική μελέτη για την ευαισθησία των βιοφίλμ ξηρής επιφάνειας Salmonella enterica Typhimurium στην απολύμανση.
Η μόλυνση των επιφανειών παρασκευής τροφίμων με τροφιμογενή παθογόνα είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα με σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία από τροφιμογενείς λοιμώξεις, ειδικά σε ευάλωτες ομάδες συμπεριλαμβανομένων των βρεφών, των ηλικιωμένων και των ανοσοκατεσταλμένων πληθυσμών. Τα κρούσματα σαλμονέλωσης μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων είναι μία από τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία παρασκευής, επεξεργασίας και πώλησης τροφίμων και η σαλμονέλα έχει αναφερθεί ότι παραμένει σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, για μεγάλες χρονικές περιόδους, που φτάνουν και τα 10 χρόνια, παρά την επανειλημμένη έκθεση σε απολυμαντικά.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο journal of Food Safety, είναι η πρώτη που υποστηρίζει ότι η Salmonella Typhimurium μπορεί να σχηματίσει βιοφίλμ ξηρής επιφάνειας (DSB), δηλαδή σε εγκαταστάσεις τροφίμων χαμηλής υγρασίας όπως δημητριακά, γάλα σε σκόνη και κακάο. Τα βιοφίλμ είναι κοινότητες μικροοργανισμών (η ισχύς εν τη ενώσει) που κολλάνε στις επιφάνειες – από τις επιφάνειες των φυτικών ιστών και του κρέατος, μέχρι και τον εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων.
Στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η ικανότητα της Salmonella Typhimurium να σχηματίζει DSB και να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των απολυμαντικών που χρησιμοποιούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων για τη μείωση του Salmonella DSB στις επιφάνειες και την πρόληψη της μεταφοράς βακτηρίων από το DSB.
Έξι απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στη βιομηχανία τροφίμων αξιολογήθηκαν ως προς την αποτελεσματικότητά τους έναντι του DSB. Τα δύο πιο αποτελεσματικά σκευάσματα μείωσαν τη βιωσιμότητα των βακτηρίων στο DSB κατά >99,99% όταν συνδυάστηκαν με μηχανική αφαίρεση (5 δευτερόλεπτα σκούπισμα και πίσεση 300gr). Πέντε στα έξι σκευάσματα μείωσαν σημαντικά τη μεταφορά βακτηρίων όταν συνδυάζονται με σκούπισμα. Η πλήρης εξάλειψη της Salmonella Typhimurium DSB ήταν πρόκληση και η μηχανική αφαίρεση ήταν απαραίτητη για την επίτευξη >99,99% μείωσης της βιωσιμότητας των βακτηρίων εντός του DSB.
Συμπερασματικά η μελέτη έδειξε ότι η χρήση ενός βήματος σκουπίσματος μετά από απολυμαντική επεξεργασία προκαλεί σημαντική μείωση στον αριθμό των βιώσιμων βακτηρίων που απομένουν στην επιφάνεια και απαιτείται μια συνδυασμένη δράση αποτελεσματικού απολυμαντικού και μηχανικής απομάκρυνσης για την εξάλειψη και την πρόληψη της μεταφοράς βακτηρίων μετά την επεξεργασία.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.