Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Νέα απειλή ασφάλειας τροφίμων ξαναχτύπησε – 2 νεκροί και 34 ασθένειες από την τοξίνη bongkrekic acid

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Νέα απειλή ασφάλειας τροφίμων ξαναχτύπησε – 2 νεκροί και 34 ασθένειες από την τοξίνη bongkrekic acid
spot_img

Η θανατηφόρα τοξίνη bongkrekic acid, βρέθηκε και στα κόπρανα του σεφ στο εστιατόριο της Ταϊβάν.

Δύο νεκροί ηλικίας 39 και 66 ετών και 34 ασθενείς είναι ο απολογισμός τροφικής δηλητηρίασης μετά από γεύμα σε εστιατόριο της γνωστής vegan αλυσίδας εστίασης, Polam Kopitiam στην Ταϊπέι της Ταϊβάν. Επτά άτομα νοσηλεύονται ακόμη, με τα τέσσερα από αυτά να βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τα θύματα της δηλητηρίασης παρουσίασαν ναυτία, κοιλιακό άλγος και διάρροια και πήγαν αμέσως στο νοσοκομείο, ενώ με εντολή εισαγγελέα έκλεισαν όλα τα εστιατόρια της αλυσίδας, προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία του κοινού. Η εξέλιξη στην υπόθεση είναι πως οι αναλύσεις έδειξαν ότι πίσω από τις δηλητηριάσεις είναι μία θανατηφόρα τοξίνη που βρέθηκε στο αίμα των θυμάτων αλλά και στα χέρια και στα κόπρανα ενός βοηθού σεφ ο οποίος αντικαθιστπύσε το σεφ που είχε άδεια.

Την αποκάλυψη έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας της Ταϊβάν Victor Wang, σε ανάρτηση στο Facebook. Πρόκειται για την τοξίνη bongkrekic acid.  Το Bongkrek acid (επίσης γνωστό ως bongkrekic acid) είναι μια αναπνευστική τοξίνη που παράγεται σε ζυμωμένη καρύδα ή καλαμπόκι που έχει μολυνθεί από το βακτήριο Burkholderia gladioli pathovar cocovenenans. Το οξύ Bongkrek, όταν καταναλώνεται μέσω μολυσμένων τροφίμων, στοχεύει κυρίως το συκώτι, τον εγκέφαλο και τα νεφρά μαζί με συμπτώματα που περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, κατακράτηση ούρων , κοιλιακό άλγος και υπερβολική εφίδρωση. Τα περισσότερα από τα κρούσματα εντοπίζονται στην Ινδονησία και την Κίνα όπου καταναλώνονται τρόφιμα με βάση την καρύδα και το καλαμπόκι που έχουν υποστεί ζύμωση.  

Το Bongkrekic acid (BKA) έχει χαρακτηριστεί ως μία τρομερή ανερχόμενη απειλή για την ασφάλεια τροφίμων και έχει εμπλακεί σε πολυάριθμα κρούσματα θανατηφόρας τροφικής δηλητηρίασης. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Foods του Mdpi, ταξινομείται ως άοσμο, άοσμο, άχρωμο, θερμικά σταθερό και εξαιρετικά ακόρεστο μεθοξυ τρικαρβοξυλικό οξύ.

Από το 1975, περισσότερες από 3000 περιπτώσεις τοξικότητας από ΒΚΑ έχουν επίσημα τεκμηριωθεί με αξιοσημείωτα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας (40–60%) ενώ ένα πρόσφατο ξέσπασμα στη βορειοανατολική Κίνα προκάλεσε εννέα θανάτους, με ποσοστό θνησιμότητας 100%.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο