Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
22.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτόμα μέθοδος εξαγωγής πρωτεΐνης από υπολείμματα ζυθοποιίας

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚαινοτόμα μέθοδος εξαγωγής πρωτεΐνης από υπολείμματα ζυθοποιίας
spot_img

Ερευνητές εξήγαγαν έως και 200 ​​γραμμάρια πρωτεΐνης από ένα κιλό απορριμμάτων παραγωγής μπύρας.

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU Singapore), δημιούργησαν μια μέθοδο που εξάγει πάνω από το 80% της διαθέσιμης πρωτεΐνης στα υπολείμματα δημητριακών από την παρασκευή μπύρας, κοινώς γνωστά ως αναλωμένα δημητριακά ζυθοποιίας. Το Πρόγραμμα NTU FST συνεργάστηκε με τη Heineken Asia Pacific, την παραγωγό της μπύρας Tiger, χρησιμοποιώντας τα χρησιμοποιημένα σιτάρια των ζυθοποιών στη μελέτη.

Οι αναλωμένοι κόκκοι της ζυθοποιίας (BSG) είναι το στερεό υπόλειμμα από βυνοποιημένο κριθάρι μετά την παρασκευή μπύρας. Είναι το πιο σημαντικό υποπροϊόν της βιομηχανίας ζυθοποιίας, αποτελώντας το 85% των συνολικών απορριμμάτων. Παγκοσμίως, περίπου 36,4 εκατομμύρια τόνοι αναλωμένων σιτηρών παράγονται κάθε χρόνο.

Αυτός ο χρησιμοποιημένος κόκκος συνήθως απορρίπτεται μετά την παρασκευή μπύρας. Ενώ γίνονται κάποιες προσπάθειες για την επαναχρησιμοποίηση του BSG σε εφαρμογές όπως ζωοτροφές, παραγωγή βιοκαυσίμων ή κομποστοποίηση, ένα σημαντικό μέρος εξακολουθεί να καταλήγει σε χωματερές, δημιουργώντας αέρια θερμοκηπίου όπως μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα.

Για να εξαγάγουν την πρωτεΐνη από τα χρησιμοποιημένα δημητριακά, οι ερευνητές την αποστείρωναν πρώτα πριν χρησιμοποιήσουν τον Rhizopus oligosporus , έναν μύκητα τροφίμων που χρησιμοποιείται συνήθως για τη ζύμωση της σόγιας για την παραγωγή tempeh, μιας τροφής με βάση τη σόγια που είναι δημοφιλής στη Νοτιοανατολική Ασία. Η τριήμερη διαδικασία ζύμωσης βοηθά στη διάσπαση της πολύπλοκης δομής του BSG,.

Το ζυμωμένο BSG στη συνέχεια ξηραίνεται, αλέθεται σε σκόνη, κοσκινίζεται και περιστρέφεται σε φυγόκεντρο για να διαχωριστεί η πρωτεΐνη, η οποία θα επιπλέει στην κορυφή από το υπόλοιπο μείγμα. Οι ερευνητές που εξήγαγαν έως και 200 ​​γραμμάρια πρωτεΐνης από ένα κιλό BSG, σημειώνουν ότι οι πρωτεΐνες BSG είναι υψηλής ποιότητας, ασφαλείς για ανθρώπινη κατανάλωση και, κατάλληλες για άμεση χρήση σε συμπληρώματα και για την ενίσχυση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες των φυτικών τροφίμων.

Οι πρωτεΐνες που εξήχθησαν από τους ερευνητές του NTU βρέθηκαν να είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία όχι μόνο προστατεύουν το ανθρώπινο δέρμα από τους ρύπους, αλλά μπορούν επίσης να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής καλλυντικών όπως λοσιόν σώματος και ενυδατικές κρέμες.

Οι ερευνητές λένε ότι η μέθοδος εξαγωγής πρωτεϊνών τους, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των αποβλήτων. Οι εξαγόμενες πρωτεΐνες θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τον εμπλουτισμό δίαιτας και ακόμη και για καλλυντικούς σκοπούς, τροφοδοτώντας τις αυξανόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών για βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον αγαθά.

Δεδομένης της σημασίας των φυτικών τροφίμων για την παροχή απαραίτητων πρωτεϊνών στη διατροφή μας, η ενσωμάτωση της πρωτεΐνης BSG σε αυτά τα τρόφιμα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει σημαντικά τη θρεπτική τους αξία. Αυτή η προσθήκη θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα να καλύψουν πιο αποτελεσματικά τις ημερήσιες ανάγκες τους σε πρωτεΐνη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Innovative Food Science and Emerging Technologies .

Η ομάδα του NTU FST θα συζητήσει με τη Heineken Asia Pacific για να κλιμακώσει τη μέθοδο εκχύλισης πρωτεϊνών και σχεδιάζει να συνεργαστεί με αρκετές εταιρείες τροφίμων και ποτών και καλλυντικών για την περαιτέρω εφαρμογή της τεχνολογίας τους, με στόχο την εμπορευματοποίηση.

Πηγή: Πληροφορίες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang 

Αναφορά: Kong Fei Chai, Wei Ning Chen. Ανάκτηση αντιοξειδωτικών υδρολύσεων πρωτεϊνών με λειτουργικές ιδιότητες από αναλωμένους κόκκους ζυθοποιίας που έχουν υποστεί ζύμωση μέσω διαχωρισμού τριών φάσεων με τη βοήθεια μικροκυμάτων . Innovative Food Science & Emerging Technologies , 2024; 91: 103551 DOI: 10.1016/j.ifset.2023.103551

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Όλοι κρύβουμε έναν “Ικαριώτη” μέσα μας! Τα μυστικά της μακροζωίας

Ικαρία: Το νησί της Μπλέ Ζώνης με τα γαστρονομικά μυστικά για μακροζωία.

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα