Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρασί: Ποιος είναι ο “κανόνας 20/20” για την σωστή θερμοκρασία

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚρασί: Ποιος είναι ο "κανόνας 20/20" για την σωστή θερμοκρασία
spot_img

Το κλειδί για τη σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος.

    Υπάρχει ένας ευρύτερος κανόνας που λέει πως τα κόκκινα κρασιά θα πρέπει να σερβίρονται σε θερμοκρασία μεταξύ 15–20 °C, δηλαδή ελαφρώς πιο δροσερά από τη θερμοκρασία δωματίου, και τα λευκά σε θερμοκρασία ελαφρώς πιο ζεστά από εκείνη του ψυγείου, δηλαδή μεταξύ 7–12 °C. Όσον αφορά τα ροζέ, είθισται να αντιμετωπίζονται σαν λευκά. Σύμφωνα όμως ορισμένους σομελιέ, θα πρέπει να ξεχάσουμε κανόνες όπως η σαμπανιέρα με το νερό και τον πάγο που συνήθως χρησιμοποιείται για τα λευκά κρασιά, αντ’ αυτού θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον “κανόνα 20/20”. 

   Το γεγονός πως αφήνουμε συχνά το κόκκινο κρασί σε θερμοκρασία δωματίου, προκαλεί εξάτμιση του αλκοόλ. Από την άλλη όταν το σερβίρουμε πιο κρύο από ότι ενδείκνυται, έχει ως αποτέλεσμα να στεγνώνουν οι τανίνες και οι φρουτώδεις γεύσεις να γίνουν πιο αδύναμες. Όσον αφορά το λευκό και το ροζέ που συνήθως τοποθετούμε σε πάγο, εξαφανίζεται κάθε φρουτώδης γεύση από τη χαμηλή θερμοκρασία. Άλλωστε, η θερμοκρασία μιας σαμπανιέρας με πάγο νερό δεν μπορεί να είναι περισσότερη από το σημείο τήξης/πήξης, των 0°C, δηλαδή περίπου 10 °C λιγότερη από το προβλεπόμενο.

   Το κόκκινο κρασί είναι ένα πολύπλοκο και συνεχώς εξελισσόμενο διάλυμα χημικών και οργανικών ενώσεων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους καθώς παλαιώνει το κρασί, όπως νερό, αλκοόλ, γλυκερίνη, τανίνες, φαινολικά, οργανικά οξέα, ανθοκυανίνες και φλαβανόλες. Η αύξηση της θερμοκρασίας κάνει αυτές τις αντιδράσεις να συμβαίνουν πιο γρήγορα, ανακατεύοντας την εσωτερική χημεία που δίνει στο κόκκινο κρασί τη γεύση του. Για το λευκό και το ροζέ, η βασική επιστήμη, μας λέει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σερβιρίσματος επιτρέπει στις γευστικές ενώσεις να εξατμίζονται και να ανεβαίνουν κατευθείαν στη μύτη μας στο οσφρητικό νεύρο όπου λαμβάνονται. Ομοίως, η μείωση της θερμοκρασίας ενός κόκκινου διατηρεί τα αντιληπτά επίπεδα αλκοόλ υπό έλεγχο και τις γεύσεις ισορροπημένες.

   Η λύση λοιπόν που δίνεται είναι πολύ απλή, εισάγετε τον “κανόνα 20/20”. Δηλαδή, βγάλτε από το ψυγείο το λευκό ή το ροζέ κρασί σας και αντίστοιχα βάλτε στο ψυγείο το κόκκινο, 20 λεπτά πριν τα πιείτε! Αυτό θα αφήσει το κάθε κρασί με την κατάλληλη θερμοκρασία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα