Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη αποκαλύπτει ποια τρόφιμα και πως μπορεί να οδηγήσουν σε αρθρίτιδα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜελέτη αποκαλύπτει ποια τρόφιμα και πως μπορεί να οδηγήσουν σε αρθρίτιδα
spot_img

Πώς ένα κοινό συστατικό στα τρόφιμα μπορεί να πάρει λάθος «δρόμο» οδηγώντας σε αρθρίτιδα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια στο πεπτικό σύστημα  μπορούν να διασπάσουν την τρυπτοφάνη που υπάρχει σε κάποια τρόφιμα, σε μια φλεγμονώδη χημική ουσία που ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα προς την αρθρίτιδα.

Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των κρεάτων, των ψαριών, των γαλακτοκομικών προϊόντων και ορισμένων σπόρων και ξηρών καρπών. Η κινόα, η σόγια και το φαγόπυρο (πλιγούρι) είναι επίσης πλήρεις πρωτεΐνες που περιέχουν τρυπτοφάνη. Έχει πολλά οφέλη για το οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην παραγωγή πρωτεϊνών, μυών, ενζύμων και νευροδιαβιβαστών -των χημικών αγγελιοφόρων του νευρικού συστήματος- ενώ βελτιώνει τη διάθεση, τον ύπνο, την όρεξη και τις δεξιότητες μνήμης, μεταξύ άλλων. Δείτε ΕΔΩ τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation (JCI), οι ερευνητές ξεκίνησαν να μάθουν πώς μια τόσο ωφέλιμη ουσία, μετατρέπεται σε μονοπάτι για φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα , η οποία επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού και μπορεί να προκαλέσει επώδυνο πρήξιμο των χεριών και των ποδιών και παραμορφώσεις των αρθρώσεων εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

«Είναι γνωστό ότι το μικροβίωμα – τα βακτήρια στο έντερό μας – μπορεί να διασπάσει την τρυπτοφάνη σε υποπροϊόντα. Μερικά από αυτά τα υποπροϊόντα είναι αντιφλεγμονώδη, αλλά έχουμε συνδέσει επίσης ορισμένες φλεγμονώδεις αιτίες αυτών των υποπροϊόντων» είπε η Kristine Kuhn , MD, PhD, Scoville Endowed Chair και επικεφαλής του Τμήματος Ρευματολογίας CU. Η επιστήμονας είπε πως η νέα έρευνα στηρίζεται σε ορισμένες παρατηρήσεις σε ασθενείς με σπονδυλαρθρίτιδα –όχι εντελώς ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά μια στενά σχετιζόμενη πάθηση– όπου διαπιστώθηκε ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα σχετίζονταν με αυξημένη παραγωγή αυτών των προϊόντων που ονομάζονται ινδόλες, τα βακτήρια παράγονται από τρυπτοφάνη».

Παρόμοιες αλλαγές παρατηρήθηκαν σε μελέτες αρθρίτιδας που αφορούσαν ποντίκια, και η μελέτη έδειξε πως όταν υπάρχει ινδόλη, τα ποντίκια αρχίζουν να αναπτύσσουν αυτοαντιδραστικά Τ-κύτταρα που είναι πιο φλεγμονώδη και έχουν λιγότερα ρυθμιστικά Τ-κύτταρα που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας στο ανοσοποιητικό σύστημα και αρχίζουν να αναπτύσσουν αντισώματα που είναι πιο παθογόνα. 

Η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο αποκλεισμός της παραγωγής ινδόλης μπορεί να παρουσιάσει μια μοναδική θεραπευτική οδό» για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τη σπονδυλαρθρίτιδα.

Συμπερασματικά μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και άπαχα κρέατα – τρόφιμα που προτείνει η μεσογειακή διατροφή– φαίνεται να ωθεί το μικροβίωμα σε μια πιο υγιεινή κατάσταση, έτσι ώστε να λαμβάνετε τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της τρυπτοφάνης, ενώ η τυπική δυτική δίαιτα φαίνεται να οδηγεί σε φλεγμονές, είπε η Kuhn.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα