Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζαμπόν Πάρμας: Κόκκινη ζώνη με απόφαση της ΕΕ λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΖαμπόν Πάρμας: Κόκκινη ζώνη με απόφαση της ΕΕ λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων
spot_img

Ποιες χώρες διέκοψαν τις εισαγωγές – Διευκρινήσεις από την Κοινοπραξία του ΠΟΠ ζαμπόν.

Σε αυστηρή επιτήρηση μπήκε από σήμερα η περιοχή Langhirano,της Ιταλίας  όπου παράγεται το ΠΟΠ ζαμπόν Πάρμας, με απόφαση της ΕΕ. Σύμφωνα με το Ιταλικό μέσο ενημέρωσης ilfattoalimentare η περιοχή όπου βρίσκονται δεκάδες υπόστεγα ωρίμανσης του προϊόντος εντάσσεται σε ζώνη περιορισμού Ι. Οι Βρυξέλλες έλαβαν αυτή την απόφαση μετά το κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στο Fornovo di Taro στις 8 Απριλίου και στο Varano de Melegari λίγες ημέρες αργότερα. Από την έναρξη της επιδημίας, τον Ιανουάριο του 2022, υπήρξαν 1.899 σφάγια αγριόχοιρου. Οι φάρμες που συμμετείχαν, ωστόσο, ήταν 21 με την αναπόφευκτη σφαγή άνω των 40 χιλιάδων χοίρων. 

Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου Roberto La Pira , οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς αν και το πρόβλημα δεν είναι η ασφάλεια τροφίμων εντούτοις ενδεχομένως να μειωθούν οι εξαγωγές. Αυτό διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες, δεν θα θέλουν να αγοράσουν ζαμπόν και άλλα αλλαντικά από μολυσμένες περιοχές.

Είναι εντυπωσιακή η αναφορά του συγγραφέα πως το θέμα επιχειρείται να συγκαλυφθεί και να μην υπάρχει σχετική πληροφoρία στους καταναλωτές. Μάλιστα στις 12 Απριλίου, μια τοπική εφημερίδα της Πάρμας ανέφερε για λίγες ώρες την είδηση ​​της ανακάλυψης του σφαγίου αγριόχοιρου θετικού στην πανώλη των χοίρων στο Φόρνοβο, αλλά το δημοσίευμα αποσύρθηκε λίγες ώρες αργότερα.

Σε ανακοίνωσή της η Κοινοπραξία Ζαμπόν Πάρμας ενώ αναγνωρίζει την σημαντική ανησυχία που έχουν προκαλέσει τα κρούσματα, εντούτοις καθησυχάζει τους καταναλωτές τονίζοντας πως η αφρικανική πανώλη των χοίρων, εξαιρετικά επιβλαβής για τους αγριόχοιρους και τους χοίρους, δεν έχει καμία επίδραση στον άνθρωπο, καθώς δεν μεταδίδεται σε καμία περίπτωση από το ζώο στους ανθρώπους.

«Θέλουμε να καθησυχάσουμε τον καταναλωτή και τον τομέα διανομής σχετικά με το γεγονός ότι η ασθένεια δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο και ότι ούτε στην Ιταλία ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν περιορισμοί στην εμπορία του προϊόντος μας. Τούτου λεχθέντος, η άφιξη του ιού στην περιοχή παραγωγής του Ζαμπόν Πάρμας επιβάλλει ορισμένες διευκρινίσεις όσον αφορά τις εξαγωγές εκτός ΕΕ, σημαντικό μοχλό για τη σταθερότητα του κλάδου παραγωγής ΠΟΠ» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ωστόσο αρκετές χώρες όπως Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊβάν και Μεξικό, μεταξύ άλλων έκλεισαν τα σύνορα τους χωρίς διάκριση σε όλα τα προϊόντα με βάση το χοιρινό που προέρχονται από την Ιταλία. Με εξαίρεση αυτές τις χώρες τονίζει η κοινοπραξία, το ζαμπόν Πάρμα συνεχίζει να κυκλοφορεί τακτικά προς εξαγωγικούς προορισμούς, είτε είναι κράτη μέλη είτε τρίτες χώρες. “Οι υψηλές εγγυήσεις υγείας που παρέχονται από τη μακρά ωρίμανση του προϊόντος μας επιτρέπουν να κρατάμε ανοιχτά σημαντικά σημεία εξαγωγής όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία. Η μόνη σημαντική αλλαγή θα αφορά τις εξαγωγές στον Καναδά, μια χώρα στην οποία οι εταιρείες παραγωγής που βρίσκονται σε περιοριστικές ζώνες II (δηλαδή εκείνες στις οποίες υπάρχει ASF στον αγριόχοιρο) δεν θα μπορούν πλέον να αποστέλλουν το προϊόν τους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο