Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η σωστή διατροφή πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΣύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η σωστή διατροφή πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα
spot_img

Με προσαρμογές στη διατροφή, περισσότεροι από επτά στους δέκα ασθενείς είχαν σημαντικά μειωμένα συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Η διαιτητική θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Αυτά είναι τα ευρήματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. Με τις διατροφικές προσαρμογές, περισσότεροι από επτά στους δέκα ασθενείς είχαν σημαντικά μειωμένα συμπτώματα.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια κοινή διάγνωση που προκαλεί κοιλιακό άλγος, αέρια και κοιλιακό φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα, σε διάφορους συνδυασμούς και με διάφορους βαθμούς σοβαρότητας.

Η θεραπεία συχνά συνίσταται σε διατροφικές συμβουλές, όπως η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων και η αποφυγή της υπερβολικής πρόσληψης τροφών, όπως ο καφές, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά. Στους ασθενείς μπορεί επίσης να χορηγηθούν φάρμακα για τη βελτίωση συγκεκριμένων συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αντικαθλιπτικών που χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων στο IBS.    

Η τρέχουσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Gastroenterology & Hepatology , συνέκρινε τρεις θεραπείες: δύο διαιτητικές και μία με βάση τη χρήση φαρμάκων. Οι συμμετέχοντες ήταν ενήλικες ασθενείς με σοβαρά ή μέτρια συμπτώματα IBS στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska στο Γκέτεμποργκ.

Μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα μετά από προσαρμογή της διατροφής

Στην πρώτη ομάδα δόθηκαν παραδοσιακές διατροφικές συμβουλές IBS, εστιάζοντας στη διατροφική συμπεριφορά σε συνδυασμό με χαμηλή πρόσληψη ζυμώσιμων υδατανθράκων, γνωστών ως FODMAPs. Αυτά περιλαμβάνουν π.χ. προϊόντα με λακτόζη, όσπρια, κρεμμύδια και δημητριακά, τα οποία ζυμώνονται στο παχύ έντερο και μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο IBS.

Η δεύτερη ομάδα έλαβε μια διατροφική θεραπεία χαμηλή σε υδατάνθρακες και αναλογικά υψηλή σε πρωτεΐνες και λίπος. Στην τρίτη ομάδα, χορηγήθηκε η καλύτερη δυνατή φαρμακευτική αγωγή με βάση τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα IBS του ασθενούς.

Κάθε ομάδα περιελάμβανε περίπου 100 συμμετέχοντες και οι περίοδοι θεραπείας διήρκεσαν τέσσερις εβδομάδες. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια πόσο καλά ανταποκρίθηκαν οι συμμετέχοντες στις θεραπείες, χρησιμοποιώντας μια καθιερωμένη κλίμακα βαθμολόγησης συμπτωμάτων IBS, τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα.

Από εκείνους που έλαβαν παραδοσιακές διατροφικές συμβουλές IBS και χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs, το 76% είχε σημαντικά μειωμένα συμπτώματα. Στην ομάδα που λάμβανε χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά, το ποσοστό ήταν 71%, και στην ομάδα φαρμάκων 58%.

Όλες οι ομάδες ανέφεραν σημαντικά καλύτερη ποιότητα ζωής, λιγότερα σωματικά συμπτώματα και λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Η σημασία της εξατομίκευσης

Σε μια παρακολούθηση έξι μηνών, όταν οι συμμετέχοντες στις διατροφικές ομάδες είχαν επιστρέψει εν μέρει στις προηγούμενες διατροφικές τους συνήθειες, ένα μεγάλο ποσοστό εξακολουθούσε να έχει κλινικά σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα. 68% στην ομάδα παραδοσιακών διατροφικών συμβουλών και χαμηλών FODMAP, και 60% στην ομάδα δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Sanna Nybacka, Ερευνήτρια και Διαιτολόγος, ο Stine Störsrud, Αναπληρωτής Καθηγητής, και ο Magnus Simrén, Καθηγητής και Ανώτερος Σύμβουλος, όλοι στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

«Με αυτή τη μελέτη, μπορούμε να δείξουμε ότι η διατροφή παίζει κεντρικό ρόλο στη θεραπεία του IBS, αλλά ότι υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές θεραπείες που είναι αποτελεσματικές», λέει η Sanna Nybacka.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες γνώσεις σχετικά με το πώς να εξατομικεύσουμε καλύτερα τη θεραπεία του IBS στο μέλλον και θα διερευνήσουμε περαιτέρω εάν υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να προβλέψουν εάν τα άτομα θα ανταποκριθούν καλύτερα σε διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές», καταλήγει.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο