Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚατάσχεση "μαμούθ" γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου
spot_img

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών – Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Οι αρχές της Ιταλίας κατέσχεσαν τεράστια ποσότητα γάλακτος λόγω εκτεταμένης νοθείας από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία στην Ανκόνα. Πρόκειται για το γαλακτοκομείο Fattorie Marchigiane di Colli al Metauro, θυγατρική του Ομίλου Trevalli Cooperlat και σύμφωνα με την εφημερίδα Il Resto del Carlino οι υπεύθυνοι της επιχείρησης χρησιμοποιούσαν Καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Ο έλεγχος στην γαλακτοβιομηχανία έγινε σε τρεις εγκαταστάσεις, μετά από εντολή της εισαγγελίας του Πέζαρο για τον εντοπισμό προϊόντων νοθευμένων με ουσίες που θα κάλυπταν την αλλοίωση. Οι αρχές εκτός από γαλακτοκομικά κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες καυστικής σόδας και υπεροξειδίου του υδρογόνου. Συνολικά, βρέθηκαν περίπου 90 τόνοι γάλα και 110 τόνοι γαλακτοκομικών προϊόντων, που κατασχέθηκαν καθώς και περίπου 2,5 τόνοι ουσών που χρησιμοποιούνταν για τη νοθεία, συνολικής αξίας λίγο κάτω από 800 χιλιάδες ευρώ.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν συνολικά πάνω από 60 αστυνομικοί της δικαστικής αστυνομίας, μεταξύ των οποίων Καραμπινιέροι της NAS και Επιθεωρητές της Κεντρικής Επιθεώρησης Ποιοτικού Ελέγχου και Καταστολής της Απάτης Αγροδιατροφικών Προϊόντων του Υπουργείου Γεωργίας .

Σύμφωνα με την Corriere Adriatico η έρευνα βασίστηκε στην υποψία χρήσης ουσιών που θα ευνοούσαν και θα σταματούσαν τη διαδικασία οξίνισης του γάλακτος παρεμβαίνοντας στα βακτηριακά φορτία. Αν το γάλα αφεθεί σε θερμοκρασία πάνω από 6 βαθμούς, αλλάζει το pH, και ενεργοποιείται μια διαδικασία που το οδηγεί στο να γίνει όξινο. Σαφώς, εάν ένα προϊόν ξινίσει, καθίσταται δύσκολη η εμπορία λόγω της γεύσης και της μυρωδιάς της, ειδικά στην περίπτωση φρέσκων προϊόντων όπως το γάλα ή ορισμένων τύπων τυριών, ειδικά εάν πωλούνται για ορισμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ενεργοποιείται επίσης μια διαδικασία φθοράς που οδηγεί σε αύξηση του βακτηριακού φορτίου. Η υποψία των ερευνητών είναι ότι μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί ουσίες, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή η καυστική σόδα, για παράδειγμα, για να σταματήσουν την οξίνιση: στοιχεία τα οποία, μεταξύ άλλων, έχουν το χαρακτηριστικό ότι είναι πτητικά και επομένως σε ένα δεδομένο χρονικό πλαίσιο εξαφανίζονται ή μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Ωστόσο, αυτές είναι ουσίες που, εάν ληφθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για την υγεία των καταναλωτών.

«Ευχαριστώ την Κεντρική μας Επιθεώρηση για τους αυστηρούς ελέγχους που πραγματοποιούνται καθημερινά στην επικράτειά μας, προς υπεράσπιση των παραγωγών και των ανθρώπων που αγοράζουν» είπε ο Υπουργός Γεωργίας Francesco Lollobrigida.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο