Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επίθεση της ΔΟΕΠΕΛ στον Αυγενάκη

ΑρχικήΝέαΕπίθεση της ΔΟΕΠΕΛ στον Αυγενάκη
spot_img

Χαρακτηρίζει “άστοχη” την απάντηση του ΥπΑΑΤ σε βουλευτή Μεσσηνίας σχετικά με τις ΠΟΠ ελιές Καλαμών.

Με δελτίο τύπου η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας ελιάς ΔΟΕΠΕΛ, χαρακτηρίζει άστοχη την απάντηση του ΥΠΑΑΤ σε ερώτηση βουλευτή Μεσσηνίας και διευκρινίζει ότι όλοι  οι εμπορικοί τύποι των επιτραπέζιων ελιών την ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα της χώρας μας συνεχίζουν να διακινούνται/εξάγονται με την ονομασία “Kalamata olives”.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απάντηση του υπουργείου: «Εάν κατά τους ελέγχους που διενεργεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διαπιστωθεί χρήση της ένδειξης “Ελιά Καλαμάτας” ή άλλων όρων με άμεση ή έμμεση αναφορά στην προστατευόμενη ένδειξη π.χ. “KALAMATA OLIVES” από μη πιστοποιημένη επιχείρηση, καταγράφει το γεγονός ως παράβαση και ενημερώνει εγγράφως την επιχείρηση προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες. Η παράβαση παραπέμπεται προς επιβολή κυρώσεων στην Α’ Βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων».

Ωστόσο η ΔΟΕΠΕΛ για άλλοι φορείς επιτραπέζιας ελιάς βάζουν στο στόχαστρο με σημερινή ανακοίνωση τους το ΥΠΑΑΤ αναφέροντας:

“Επειδή η ΑΣΤΟΧΗ απάντηση του ΥΠΑΑΤ (με αριθμ.πρωτ. 285/80688/1.5.2024) στην ερώτηση βουλευτή της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας (υπ’αριθμ. 3817/15.3.2024) δημιούργησε ήδη σύγχυση σε πελάτες του εξωτερικού των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα της χώρας μας, οι φορείς:

  • Εθνική  Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ),
  • Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ),
  • Εμπορικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας,
  • Εμπορικό Επιμελητήριο Λακωνίας και
  • Εμπορικό Επιμελητήριο  Φθιώτιδας

απαντούν και επισημαίνουν:

  1. Η υπ’αριθμ. Α428/2.4.2024 Απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Ανωτάτου Διακαστηρίου της χώρας, απέρριψε την Αίτηση Ακύρωσης φορέων της Π.Ε. Μεσσηνίας κατά της “Υ.Α. Γεωργαντά” (ΥΑ 1773/251445/1.9.2022),
  2. Μετά την παραπάνω Απόφαση του ΣτΕ, για να μην υπάρχει καμία σύγχυση στους εκτός Ελλάδας πελάτες, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, επισημαίνεται ότι όλοι  οι εμπορικοί τύποι των επιτραπέζιων ελιών την ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα της χώρας μας συνεχίζουν να διακινούνται/εξάγονται με την ονομασία “Kalamata olives”,
  3. Οι επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα προερχόμενες  (προέλευση) από την οριοθετημένη ζώνη του προϊόντος ΠΟΠ της Π.Ε.Μεσσηνίας, παρασκευαζόμενες σύμφωνα με την πιστοποιημένη συνταγή του προϊόντος ΠΟΠ και προσφερόμενες στην αγορά με τις οριζόμενες συσκευασίες (ΥΑ 440304/11.11.93), κυκλοφορούν υποχρεωτικά με την ονομασία ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”/PDOElia Kalamatas(https://minagric.gr/for-farmer-2/2012-02-02-07-52-07/basidedomenonpop & eAmbrosia).

Αστοχίες από την Διοίκηση δεν θωρακίζουν το προϊόν. Δημιουργούν προβλήματα στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, μεταποιητές, εξαγωγείς και την ίδια την χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της απόφασης Γεωργαντά, που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Το ΣτΕ έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία “KALAMATA OLIVES” καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας “ΚΑΛΑΜΩΝ”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο