Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
26.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl Θήβας: 24.000€ πρόστιμο για τα προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας

ΑρχικήΝέαLidl Θήβας: 24.000€ πρόστιμο για τα προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας
spot_img

Όχι μόνο δεν είχε διαχωρίσει τα τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας από τα άλλα τρόφιμα αλλά τα πουλούσε και στην ίδια τιμή.

Τσουχτερό είναι το πρόστιμο που επέβαλε η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε κατάστημα της αλυσίδας Lidl στη Θήβα για τα τρόφιμα με ημερομηνίας «καλύτερα πριν από…»που έχει παρέλθει.

Σύμφωνα με τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ «Επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων στα οποία έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ». Εντούτοις, ο χρόνος της διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα. Επιπλέον τα παραπάνω προϊόντα πρέπει να πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή, η οποία θα πρέπει να είναι συγκριτικά εμφανής από άλλα όμοια προϊόντα -που δεν χαρακτηρίζονται ως περασμένης διατηρησιμότητας».

Το σουπερμάρκετ Lidl στη θήβα όμως δεν τήρησε τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ όπως διαπιστώθηκε μετά από αγορανομικό έλεγχο που έγινε τον Ιανουάριο. Η ανακοίνωση της περιφέρειας αναφέρει πως εντοπίστηκαν 3 παραβάσεις:

  • Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ» σε 6 κωδικούς προϊόντων (πρόστιμο 1.000×6=6.000€)
  • Μη διακριτό διαχωρισμό των τροφίμων περασμένη διατηρησιμότητα από τα υπόλοιπα όμοια τρόφιμα σε 6 κωδικούς προϊόντων (1.000×6=6.000€) και
  • Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» σε χαμηλότερη τιμή. Επιπλέον όπως διαπιστώθηκε σε 3 κωδικούς η τιμή τους, ήταν χαμηλότερη από την κανονική χωρίς ωστόσο τα συγκεκριμένα προϊόντα να έχουν χαρακτηριστεί ως περασμένης διατηρησιμότητας και να πωλούνται σε σαφώς διαχωρισμένο χώρο από τα άλλα τρόφιμα.(2.000×6=12.000€).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τα παραπάνω παραβαίνουν τις διατάξεις του άρθρου 13 της Υ.Α. 91354/2017 «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ).

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα ξυλάκια στο παγωτό ξυλάκι;

Το σωστό ξυλάκι στο παγωτό πρέπει να είναι μη τοξικό, ασφαλές, λειτουργικό και φιλικό στο περιβάλλον.

Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο το φύλο επηρεάζει τις διατροφικές μας επιλογές

Η αντίληψη ότι οι γυναίκες προτιμούν τις σαλάτες και τα κοκτέιλ, ενώ οι άντρες προτιμούν τις μπριζόλες T-bone και τη μπύρα δεν προέκυψε απλώς από το πουθενά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα