Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στη δημοσιότητα η έκθεση βιωσιμότητας της ΚΥΚΝΟS

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΣτη δημοσιότητα η έκθεση βιωσιμότητας της ΚΥΚΝΟS
spot_img

Το 2022-2023 η KYKNOS κατάφερε να μειώσει τις άμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις παραγωγικές λειτουργίες της κατά 382 tCO2.

Τα αποτελέσματα της πρώτης έκθεσης βιώσιμης ανάπτυξης παρουσίασε η KYKNOS με την καταμέτρηση των δεδομένων και τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας σε κρίσιμους πυλώνες βιωσιμότητας, που περιλαμβάνουν την προστασία του περιβάλλοντος, τις βιώσιμες καλλιέργειες, τις αρχές διακυβέρνησης και τη φροντίδα των ανθρώπων.

Η KYKNOS με ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα 2.100 τόνων νωπής τομάτας, 108 μόνιμους εργαζόμενους, 300 εποχιακά εργαζόμενους, 47 παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας σε αποκλειστική συνεργασία και 6.200 στρέμματα καλλιέργειας τομάτας, αναγνωρίζει τη σημασία της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της εφαρμογής των πρακτικών αειφορίας.

Πιστή στη δέσμευση της για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, το 2022-2023 η KYKNOS κατάφερε να μειώσει τις άμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις παραγωγικές λειτουργίες της κατά 382 tCO2 σε σχέση με το 2021-2022.

Η εταιρεία πέτυχε το 30% της ενέργειας που καταναλώνει συνολικά να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα ηλιακή ενέργεια. Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1 MWp στις στέγες του εργοστασίου στα Σαβάλια Ηλείας, αποτρέπεται κάθε χρόνο η έκλυση 1.100 τόνων διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με ενέργεια προερχόμενη από ορυκτά καύσιμα. Τον Ιούνιο του 2023 ξεκίνησε εργασίες για εγκατάσταση επιπλέον φωτοβολταϊκών πάνελ ισχύος 1 MWp που θα αυξήσει κατά 15% τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην χρήση 2023-2024. Παράλληλα, με την αντικατάσταση 1.410 συμβατικών λαμπτήρων και προβολέων του εργοστασίου με λαμπτήρες τεχνολογίας LED εξοικονομείται 53% της κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με το συμβατικό φωτισμό.

Στόχος της εταιρείας είναι το 2023-2024 να μειώσει ακόμα περισσότερο τις άμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συγκεκριμένα κατά 2% ανά τόνο παραγόμενου προϊόντος και ταυτόχρονα να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 15%.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης της για κυκλική οικονομία, η KYKNOS έχει θέσει ως προτεραιότητα να διασφαλίσει ότι όλα τα υλικά συσκευασίας της είναι ανακυκλώσιμα. Επίσης εφαρμόζει μέθοδο διαχείρισης αποβλήτων που ενδείκνυται από τη νομοθεσία,και όλα τα παραγόμενα απόβλητα από την εργοστασιακή δραστηριότητά της οδηγούνται προς διάθεση σε αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων. Επιπλέον, εφαρμόζει αυστηρές διαδικασίες για τη διαχείριση προϊόντων που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους, λαμβάνοντας μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τη σπατάλη.

Όσον αφορά στη διαχείριση των υδάτων, το οικονομικό έτος 2022-2023 η KYKNOS άρχισε να μετρά την άντληση και απόρριψη του νερού στο εργοστάσιο στα Σαβάλια προκειμένου να διασφαλίσει τη βιώσιμη και υπεύθυνη χρήση του, ενώ διαθέτει σύγχρονη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού υψηλής δυναμικότητας, με τη συνολική ποσότητα νερού που η εταιρεία διαχειρίστηκε στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού για το ημερολογιακό έτος 2022 να ανέρχεται στα 407.786 m3.

Με την ενσωμάτωση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών στις δραστηριότητες της εταιρείας η KYKNOS στοχεύει να δώσει το παράδειγμα στον κλάδο συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Η KYKNOS εφαρμόζει σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Φάρμας για την καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας και το 100% των συνεργαζόμενων παραγωγών πιστοποιείται με βάση τις απαιτήσεις του προτύπου Ορθής Γεωργικής Πρακτικής GLOBALG.A.P. Επίσης, εφαρμόζει ένα σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Λιπασμάτων με σκοπό να μειωθεί η αλόγιστη χρήση τους και να εφαρμόζονται μόνο οι απαιτούμενες μονάδες λιπάσματος.

Τέλος σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιήθηκε μέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα στην καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας στο νομό Ηλείας με σκοπό, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, τη σταδιακή μείωση των εκπομπών αυτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο