Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρετανική Ένωση Διατροφής: «Νομοθετήστε τη σήμανση των τροφίμων και σταματήστε να παραπλανάτε τους καταναλωτές!»

ΑρχικήΝέαΒρετανική Ένωση Διατροφής: «Νομοθετήστε τη σήμανση των τροφίμων και σταματήστε να παραπλανάτε τους καταναλωτές!»
spot_img

Η Βρετανική Ένωση για τη Διατροφή και την Ευεξία ζητά τη θέσπιση νομοθεσίας για την επισήμανση των τροφίμων.

Τα σημερινά κενά στην επισήμανση σημαίνουν ότι οι καταναλωτές συχνά παραπλανώνται σχετικά με τις πραγματικές θρεπτικές αξίες και την υψηλή περιεκτικότητα των προϊόντων που αγοράζουν σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Οι ετικέτες τροφίμων έχουν ως στόχο να ενημερώνουν και να διευκολύνουν τις αποφάσεις αγοράς, και όμως υπάρχει μεγαλύτερη σύγχυση από ποτέ.

Ο ορισμός του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων (FSA) για τις ετικέτες τροφίμων είναι να “παρέχουν στους καταναλωτές με μια ματιά διατροφικές πληροφορίες, ώστε να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές τροφίμων και να μπορούν να εξισορροπούν τη διατροφή τους και να ελέγχουν την πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων)”.

Ωστόσο, μια έκθεση του 2021 από τον FSA έδειξε ότι η εμπιστοσύνη και η ερμηνεία των συστημάτων διατροφικής επισήμανσης είναι χαμηλή και ότι «οι καταναλωτές μπορεί να είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι απέναντι στο σύστημα επισήμανσης και στο κατά πόσον μπορούν να βασιστούν σε αυτό για την παροχή ακριβών πληροφοριών σχετικά με τις διατροφικές λεπτομέρειες, και αυτό μπορεί να έχει και μια πολιτισμική διάσταση».

Έτσι, οι ετικέτες τροφίμων αποτυγχάνουν σε αυτό ακριβώς για το οποίο σχεδιάστηκαν. Γιατί; Επειδή δεν είναι αξιόπιστες.

Μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε “αυστηρή ρύθμιση για τον περιορισμό της ισχύος της βιομηχανίας”, υποδεικνύοντας ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλκοόλ, ο καπνός και τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν έως και 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη. Ζητούν από τους έχοντες πολιτική εξουσία να πιέσουν ενεργά για πολιτικές υγείας που τακτικά “αμφισβητούνται, καθυστερούν, αποδυναμώνονται ή σταματούν” από την εμπορική βιομηχανία.

Η έλλειψη ομοιομορφίας στην επισήμανση των τροφίμων έχει ανοίξει το δρόμο στους παραγωγούς τροφίμων να συνεχίσουν να εξαπατούν τους καταναλωτές. Η βιομηχανία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τροποποιημένα άμυλα, όπως οι μαλτοδεξτρίνες, για να αντικαταστήσει το λίπος και να διευκολύνει τους ισχυρισμούς περί “χαμηλών θερμίδων”, και μη θρεπτικά γλυκαντικά, για να αντικαταστήσει τα σάκχαρα. Κανένα από τα δύο δεν ταξινομείται ως σάκχαρο, παρά το γεγονός ότι συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.

Αυτό παραπλανά τους καταναλωτές, ώστε να πιστεύουν ότι αγοράζουν “πιο υγιεινές” εναλλακτικές λύσεις και καθιστά δύσκολο τον υπολογισμό των πραγματικών γλυκαιμικών επιδράσεων – του ρυθμού με τον οποίο ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα – μόνο από την ανάγνωση της ετικέτας του τροφίμου. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τα άτομα που ζουν με μεταβολικές παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπερχοληστερολαιμία και το λιπώδες ήπαρ.

To κάλεσμα της ΒΑΝΤ

Καθώς οι ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείου ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες, η BANT (Βρετανική Ένωση για τη Διατροφή και την Ευεξία) καλεί όλα τα κόμματα να θέσουν τη διατροφή και την προληπτική υγειονομική περίθαλψη στο επίκεντρο των δεσμεύσεών τους προς τον βρετανικό πληθυσμό.

Στο πλαίσιο του μανιφέστου της, η BANT υπογραμμίζει την ανάγκη απελευθέρωσης του προσωπικού και των πόρων του NHS που είναι σήμερα δεσμευμένοι για τη φροντίδα των χρόνιων παθήσεων, ώστε να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα στην οξεία και την εντατική περίθαλψη.

Σύμφωνα με την BANT, το σημερινό μοντέλο “χάπι για κάθε ασθένεια” δεν είναι αποτελεσματικό απέναντι στις ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής και χρησιμεύει μόνο για την εκτροπή πόρων.

Πιο συγκεκριμένα, η Βρετανική Ένωση για τη Διατροφή και την Ευεξία καλεί τα πολιτικά κόμματα να:

  • Να δεσμευτούν για την υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων με σαφείς οδηγίες για τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, ώστε να κλείσουν τα παραθυράκια που επιτρέπουν στις εταιρείες να περνούν τα μη θρεπτικά γλυκαντικά ως υγιεινές εναλλακτικές λύσεις της ζάχαρης και τα τροποποιημένα άμυλα (καλαμπόκι, σιτάρι ή πατάτα) ως “χαμηλής θερμιδικής αξίας”.
  • Εισαγωγή ενός ενιαίου πλαισίου επισήμανσης για να διευκολύνει τους καταναλωτές να συγκρίνουν τα προϊόντα, το οποίο πρέπει να τηρούν όλοι οι παραγωγοί.
  • Επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Διατροφής (SACN) στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η πλήρης λίστα με τα αιτήματα της ένωσης βρίσκεται παρακάτω:

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο