Ενώ ορισμένες διατροφικές ιδιωματικές εκφράσεις είναι κάπως ανακριβείς ή παραπλανητικές, άλλες είναι σωστές και παρέχουν συμβουλές για την υγιεινή διατροφή.
Παροιμίες όπως «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» και «είσαι αυτό που τρως» αντανακλούν μια μακροχρόνια κατανόηση της σχέσης μεταξύ διατροφής και υγείας. Χωρίς το πλεονέκτημα της σύγχρονης επιστήμης, οι πρόγονοί μας γνώριζαν ενστικτωδώς πόσο βαθιά επηρέαζε η διατροφή το σώμα και το μυαλό.
Νέες μελέτες δημοσιεύονται σε τακτική βάση για τα οφέλη ή τους κινδύνους της κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων για την υγεία. Μερικές φορές, οι πληροφορίες έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες ή καταρρίπτουν κοινούς ισχυρισμούς. Αυτό καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί ποια τρόφιμα οδηγούν πραγματικά σε καλύτερη ποιότητα ζωής.
Παρακάτω, θα αναλύσουμε τους πιο συχνούς αστικούς μύθους και θα αναλύσουμε αν αυτές οι δημοφιλείς ρήσεις πραγματικά αληθινές.
«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»
Ένα από τα πιο διάσημα διατροφικά ιδιώματα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Υποδηλώνει ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών. Ωστόσο, όπως οι περισσότερες ρήσεις, αυτή η συμβουλή δεν πρέπει να λαμβάνεται κυριολεκτικά. Αντίθετα, προσφέρει καλές ενδείξεις για το πώς η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ωφελεί την υγεία σας.
Τα μήλα είναι αναμφισβήτητα υγιεινά. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες αρκετών κρίσιμων θρεπτικών, όπως βιταμίνη Α,C,Ε,Κ,Β6 ,νιασίνη, φολικό οξύ και χολίνη.
Ωστόσο, η θρεπτική τους πυκνότητα είναι σχετικά χαμηλή και θα πρέπει να φάτε πολύ περισσότερα από ένα μήλο για να βγάλετε τον γιατρό σας από το πρόγραμμα! Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η διατροφή σας περιέχει πολλά τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας.
Τα μήλα είναι αναμφισβήτητα υγιεινά, αλλά δεν είναι πανάκεια για καλύτερη υγεία. Η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα είναι μια καλή συμβουλή, αλλά μη ξεχνάτε πως δεν αρκεί για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε απαλλαγμένοι από ασθένειες και νοσήματα.
«Είσαι αυτό που τρως»
Όποιος είπε πρώτος τη φράση “Είσαι ό,τι τρως”, έκανε σίγουρα ένα πολύ έξυπνο λογοπαίγνιο. Αυτό συμβαίνει επειδή το φαγητό έχει βαθύτατο αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της υγείας, της απόδοσης και της εμφάνισής σας. Αυτό έχει πολύ νόημα όταν βλέπετε το φαγητό ως καύσιμο.
Σκεφτείτε έναν κινητήρα αυτοκινήτου. Αν βάζετε βρώμικο, χαμηλής ποιότητας ή λάθος τύπο καυσίμου σε ένα αυτοκίνητο, ο κινητήρας θα είναι λιγότερο αποδοτικός, θα παράγει λιγότερη ισχύ και θα είναι πιο επιρρεπής σε βλάβες. Θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τη διάρκεια ζωής του.
Το σώμα σας είναι απείρως πιο πολύπλοκο από μια μηχανή αυτοκινήτου και απαιτεί ένα πολύ πιο ποικίλο μείγμα θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Όμως, πολλοί άνθρωποι χορταίνουν με πρόχειρο φαγητό, αμελώντας να προσφέρουν στο σώμα τους τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για βέλτιστη απόδοση. Το αστείο είναι πως κάποιοι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην ποιότητα της βενζίνης που βάζουν στο αυτοκίνητό τους από ό,τι στις τροφές των γευμάτων τους!
Μπορούμε επίσης να πάρουμε την έκφραση “Είσαι ό,τι τρως” πιο κυριολεκτικά.
Ό,τι κι αν τρώτε, το σώμα σας χωνεύει, επεξεργάζεται και μεταβολίζει την τροφή σε χημικά συστατικά. Αυτές οι χημικές ουσίες στη συνέχεια αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα, τα όργανα και το σύστημα σας και συχνά γίνονται μέρος του εαυτού σας.
«Πρωινό σαν βασιλιάς, γεύμα σαν πρίγκιπας, δείπνο σαν φτωχός»
Αυτός ο ιδιωματισμός υποδηλώνει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και ότι τα επόμενα γεύματα πρέπει να είναι προοδευτικά ελαφρύτερα για καλύτερη υγεία και ευκολότερη διαχείριση του βάρους. Οι έρευνες που δημοσιεύονται υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια έγκυρη προσέγγιση για τη διαχείριση του βάρους.
Θεωρείται ότι ένα πλούσιο πρωινό αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό σας για το υπόλοιπο της ημέρας, βοηθά στην αποτροπή της πείνας και των λιγούρες και βοηθά στη διατήρηση της πνευματικής διαύγειας. Οι ίδιοι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι η κατανάλωση ενός μεγάλου βραδινού γεύματος αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους.
Ωστόσο, πολλοί ιπαραλείπουν το πρωινό απλώς επειδή δεν πεινάνε το πρωί. Άλλοι θεωρούν ότι η κατανάλωση ενός μεγάλου πρωινού γεύματος είναι ανέφικτη. Γι’ αυτούς, το να τρώνε πρωινό σαν βασιλιάς είναι άκρως απωθητικό.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι εξελίχθηκαν ως καιροσκόποι. Οι πρώτοι μας πρόγονοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες δεν μπορούσαν να διατηρήσουν και να αποθηκεύσουν τροφή κατά τη διάρκεια της νύχτας και πιθανώς έτρωγαν το μεγαλύτερο γεύμα τους προς το τέλος της ημέρας. Το πρωινό δεν υπήρχε στο μενού, εκτός αν υπολογίζατε μερικούς ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Αυτός ο τρόπος διατροφής απηχείται από διάφορες δίαιτες, όπως η διαλειμματική νηστεία (IF) και η δίαιτα ενός γεύματος την ημέρα. Η παράλειψη του πρωινού και η κατανάλωση της πλειονότητας των χιλιοθερμίδων σας στο τέλος της ημέρας είναι επίσης μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση για καλύτερη υγεία και διαχείριση του βάρους.
«Η τροφή, να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου»
Χρονολογείται από το 460 π.Χ. και το “αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακο να είναι το φαγητό σας” είναι ίσως το παλαιότερο διατροφικό ιδίωμα σε αυτό το άρθρο. Αποδίδεται στον Έλληνα ιατρό Ιπποκράτη, η ρήση αυτή τονίζει την άρρηκτη σχέση μεταξύ διατροφής και διαρκούς υγείας.
Υπάρχουν πολλές ασθένειες που προκαλούνται από την κατανάλωση λανθασμένων τροφών ή που μπορούν να αποφευχθούν ή να θεραπευτούν με την κατανάλωση των σωστών τροφών.
Είναι σαφές ότι πολλά κοινά προβλήματα υγείας μπορούν να προληφθούν με μια ισορροπημένη διατροφή. Έτσι, αν θέλετε να ζήσετε μια μακρά, υγιή ζωή, μάλλον θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα φυσικά, θρεπτικά γεύματα και να αποφεύγετε το υπερβολικό πρόχειρο φαγητό.