Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έχετε κρύα μύτη ή ζεστά μάγουλα; Η επιστήμη έδωσε την απάντηση

ΑρχικήυγείαΈχετε κρύα μύτη ή ζεστά μάγουλα; Η επιστήμη έδωσε την απάντηση
spot_img

Από την θερμοκρασία σε διαφορετικές περιοχές του προσώπου, μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση μεταβολικών ασθενειών σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι θερμοκρασίες σε διαφορετικές περιοχές του προσώπου συνδέονται με διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτές οι διαφορές θερμοκρασίας δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές με το άγγιγμα κάποιου, αλλά μπορούν να εντοπιστούν χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη με θερμική κάμερα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Cell Metabolism.

Η Jing-Dong Jackie Han, από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις θερμοκρασίες του προσώπου περισσότερων από 2.800 Κινέζων συμμετεχόντων μεταξύ 21 και 88 ετών και εντόπισαν αρκετές βασικές περιοχές του προσώπου όπου οι θερμοκρασίες σχετίζονταν σημαντικά με την ηλικία και την υγεία, συμπεριλαμβανομένων της μύτης, των ματιών και των μάγουλων.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η θερμοκρασία της μύτης μειώνεται με την ηλικία με ρυθμό πιο γρήγορα από άλλα μέρη του προσώπου, που σημαίνει ότι τα άτομα με πιο ζεστή μύτη έχουν νεότερη θερμική ηλικία. Ταυτόχρονα, οι θερμοκρασίες γύρω από τα μάτια τείνουν να αυξάνονται με την ηλικία.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης και η λιπώδης ηπατική νόσος είχαν ταχύτερη θερμική γήρανση. Έτειναν να έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή των ματιών από τους υγιείς ομολόγους τους της ίδιας ηλικίας. Τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση είχαν επίσης υψηλότερες θερμοκρασίες στα μάγουλα.

Με την ανάλυση των δειγμάτων αίματος των συμμετεχόντων, η ομάδα αποκάλυψε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας γύρω από τα μάτια και τα μάγουλα οφειλόταν κυρίως στην αύξηση των κυτταρικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με φλεγμονές, όπως η επιδιόρθωση κατεστραμμένου DNA και η καταπολέμηση λοιμώξεων. Η αύξηση αυτών των δραστηριοτήτων οδήγησε σε αύξηση της θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές του προσώπου.

Λόγω αυτής της σύνδεσης, η ομάδα ξεκίνησε να δοκιμάσει εάν η άσκηση θα μπορούσε να επηρεάσει τη θερμική ηλικία. Ζήτησαν από 23 συμμετέχοντες να πηδούν με σχοινί για τουλάχιστον 800 φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες. Προς έκπληξη της ομάδας, αυτοί οι συμμετέχοντες μείωσαν τη θερμική τους ηλικία κατά πέντε χρόνια μετά από μόλις δύο εβδομάδες άσκησης.

Στη συνέχεια, η ομάδα θέλει να διερευνήσει εάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη θερμική απεικόνιση προσώπου για να προβλέψουν άλλες ασθένειες, όπως διαταραχές ύπνου ή καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Ελπίζουμε να εφαρμόσουμε τη θερμική απεικόνιση προσώπου σε κλινικές συνθήκες, καθώς έχει σημαντικές δυνατότητες για έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση της νόσου», λέει η Han.

Πηγή: Cell Press 

Αναφορά :Zhengqing Yu, Yong Zhou, Kehang Mao, Bo Pang, Kai Wang, Tang Jin, Haonan Zheng, Haotian Zhai, Yiyang Wang, Xiaohan Xu, Hongxiao Liu, Yi Wang, Jing-Dong J. Han. Οι αναλύσεις θερμικής εικόνας προσώπου αποκαλύπτουν ποσοτικά χαρακτηριστικά της γήρανσης και των μεταβολικών ασθενειών . Cell Metabolism , 2024; 36 (7): 1482 DOI: 10.1016/j.cmet.2024.05.012

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο