Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
20.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνική γαλακτοβιομηχανία δικαιώθηκε από την ΕΕ.

ΑρχικήΝέαΕλληνική γαλακτοβιομηχανία δικαιώθηκε από την ΕΕ.
spot_img

cibum team

Στο ΓΔΕΕ προσέφυγε η Κυπριακή ένωση για το Χαλούμι, ζητώντας την κήρυξη ακυρότητας του σήματος Halloumi στο προϊόν της Γαλακτοβιομηχανίας Βερμίου “Μπέλας”.
Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΔΕΕ) με την απόφασή του (24/3/2021) επιβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος συγχύσεως μεταξύ του εικονιστικού σήματος Halloumi χαλλούμι Vermion grill cheese M BELAS PREMIUM GREEK DAIRY SINCE 1927 και του προγενέστερου λεκτικού συλλογικού σήματος HALLOUMI. 

Tο ΓΔΕΕ απέρριψε την προσφυγή της Κυπριακής ένωσης,  κρίνοντας ότι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) ορθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται κίνδυνος συγχύσεως μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων σημείων και ότι η ελληνική εταιρία, της οποίας τα προϊόντα προσδιορίζει το σήμα, δεν ενήργησε κακόπιστα κατά την κατάθεση της αίτησης καταχώρισης του σήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, η κυπριακή ένωση Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi ζήτησε την κήρυξη ακυρότητας του σήματος αυτού, στηριζόμενη στο προγενέστερο συλλογικό σήμα της ΕΕ HALLOUMI, το οποίο είχε καταχωριστεί τον Ιούλιο του 2000 για προϊόντα της κλάσης 29 που αντιστοιχούν στην περιγραφή «Τυριά». Η προσφυγή,  απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων σημάτων. Μετά από αυτό η κυπριακή ένωση προσέφυγε στο  Γενικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του EUIPO, επικαλούμενο την παράβαση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1001 για το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αποφάσισε ότι το EUIPO, ορθώς έκρινε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων σημείων και απέρριψε την προσφυγή της κυπριακής ένωσης. 

Το Γενικό Δικαστήριο προχώρησε σε σφαιρική αξιολόγηση του κινδύνου σύγχυσης αλλά όσον αφορά στην ομοιότητα των επίμαχων σημείων, παρατήρησε ότι αμφότερα τα αντιπαρατιθέμενα σημεία περιλαμβάνουν τη λέξη «halloumi». Ωστόσο, η προσοχή του κοινού περισσότερο έλκεται από τα κυρίαρχα διακριτικά στοιχεία του επίδικου σήματος, δηλαδή, τις λέξεις «vermion» και «belas», τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο προγενέστερο σήμα. Επιπλέον, το εικονιστικό στοιχείο του επίδικου σήματος το διαφοροποιεί στο μέτρο που το προγενέστερο σήμα είναι μόνο λεκτικό. Επομένως, ο μικρός βαθμός ομοιότητας των επίμαχων σημείων δεν είναι πιθανό να συντείνει στην ύπαρξη κινδύνου σύγχυσης.

Ως προς τον βαθμό του διακριτικού χαρακτήρα του προγενέστερου συλλογικού σήματος, το ΓΔΕΕ υπογράμμισε, πρώτον, ότι η λέξη «halloumi» έχει εγγενώς περιορισμένο διακριτικό χαρακτήρα, και, δεύτερον, ότι η κυπριακή ένωση δεν απέδειξε την ύπαρξη ενισχυμένου διακριτικού χαρακτήρα λόγω της χρήσης. Δεν αποδείχθηκε ότι το ενδιαφερόμενο κοινό θα συσχετίσει το προγενέστερο σήμα με κάτι άλλο πέραν του τυριού χαλλούμι, καθώς παραπέμπει στη γενική ονομασία αυτού του είδους τυριού και λιγότερο στην εμπορική προέλευση των προϊόντων που το προγενέστερο σήμα προσδιορίζει.

Συναφώς, για τα πανομοιότυπα προϊόντα, όπως το τυρί χαλούμι και το γάλα, και τα παρόμοια, σε διαφορετικό βαθμό, όπως τα εκχυλίσματα κρέατος, το Γενικό Δικαστήριο παρατήρησε ότι είναι προϊόντα συνήθους κατανάλωσης κατά την αγορά των οποίων το ενδιαφερόμενο κοινό δείχνει μέσο βαθμό προσοχής, και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να παραπλανηθεί ως προς την εμπορική προέλευση των προϊόντων που καλύπτει το επίδικο σήμα.

Ακόμη και αν, το ενδιαφερόμενο κοινό εστιάσει την προσοχή του στο στοιχείο «halloumi», πράγμα απίθανο λόγω του ασθενούς διακριτικού χαρακτήρα, και εκλάβει το εικονιστικό στοιχείο ως ενδεχόμενη αναφορά σε τυρί χαλλούμι, δεν πρόκειται να συσχετίσει τα δύο σήματα μεταξύ τους διότι, αφενός, θα συσχετίσει στην ακραία περίπτωση το προγενέστερο σήμα με το τυρί χαλλούμι, και, αφετέρου, τα αντιπαρατιθέμενα σήματα, εξεταζόμενα συνολικά, παρουσιάζουν μικρό μόνον βαθμό ομοιότητας.

Το  Γενικό Δικαστήριο έκρινε επίσης, ότι η ελληνική εταιρία δεν ενήργησε κακόπιστα κατά την κατάθεση της αίτησης καταχώρισης του σήματος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα