Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλλάζει το σύστημα ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑλλάζει το σύστημα ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ
spot_img

Η ισχυρή υπηρεσία υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η DG SANTE, αναμένεται να χάσει σημαντικές εξουσίες όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων.

Με μια νέα θητεία της Επιτροπής που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ εξετάζει πώς θα κατανείμει τις πολιτικές προτεραιότητες στις πολλές γενικές διευθύνσεις που το απαρτίζουν.

Εάν το σχέδιο επιβεβαιωθεί, η DG SANTE θα παραδώσει τις αρμοδιότητές της σχετικά με την έγκριση φυτοφαρμάκων, την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των ζώων και των φυτών, τις ποικιλίες φυτών και τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές στη γεωργική υπηρεσία της Επιτροπής, τη DG AGRI.

Η DG SANTE θα χάσει άλλα θέματα ασφάλειας τροφίμων από τη DG JUST, η οποία χειρίζεται τη δικαιοσύνη και την πολιτική για τους καταναλωτές.

Η DG AGRI είναι επί του παρόντος υπεύθυνη για το τεράστιο πρόγραμμα αγροτικών επιδοτήσεων του μπλοκ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), το οποίο ανέρχεται στο ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Μια ενισχυμένη DG AGRI θα μπορούσε ακόμη και να μετατραπεί σε μια πλήρως εξοπλισμένη υπηρεσία τροφίμων, η οποία θα εξετάζει τα συστήματα τροφίμων στο σύνολό τους και όχι μόνο την παραγωγή – αν και η SANTE πιθανότατα θα συνεχίσει να διαμορφώνει, αν όχι να συντονίζει, τις πολιτικές σε αυτούς τους τομείς.

Παράλληλα με τα πιο παραδοσιακά καθήκοντα που σχετίζονται με την επισιτιστική ασφάλεια, το γεωργικό γραφείο της Επιτροπής θα αναλάβει επίσης την ηγεσία των πολιτικών που διαχειρίζονται σήμερα άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με την αγροδιατροφική βιομηχανία, το γεωργικό εμπόριο και τα απόβλητα τροφίμων.

Στη συνέχεια, η DG SANTE, θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στη δημόσια υγεία, αναλαμβάνοντας εξέχοντα ρόλο σε θέματα παγκόσμιας υγείας, όπως η συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πανδημία και η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τα δεδομένα υγείας.

Η διαθεσιμότητα φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων στους Ευρωπαίους έχει επίσης έρθει στο προσκήνιο μετά τον COVID-19, και η DG SANTE είναι πιθανό να αναλάβει ρόλο εδώ, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία.

Η ενισχυμένη DG AGRI μπορεί να προμηνύει τη δημιουργία ενός ανώτερου υπαλλήλου αρμόδιου για το σύστημα τροφίμων, ένα χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσε να αποδειχθεί δελεαστικό για την Ιταλία, η οποία, όπως και άλλα κράτη μέλη, πρέπει να διορίσει έναν Επίτροπο για την επόμενη πενταετή θητεία.

«Θέλουμε να έχουμε έναν αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ισχυρό χαρτοφυλάκιο για μια καλή ευρωπαϊκή πολιτική που να ευνοεί τη βιομηχανία και τη γεωργία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Antonio Tajani στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI την περασμένη εβδομάδα.

Μια αντιπροεδρία της Επιτροπής με χαρτοφυλάκιο που συνδέεται με ένα από τα εθνικά συμφέροντα της Ιταλίας μπορεί να κατευνάσει την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι μετά τον αποκλεισμό της από τη συζήτηση για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην ΕΕ.

Η Μελόνι απείχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την ψηφοφορία για τον επαναδιορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Επιτροπής, αν και άφησε την πόρτα ανοιχτή για τους 24 ευρωβουλευτές της να υποστηρίξουν μια ψηφοφορία επιβεβαίωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εν λόγω εγγράφου, αλλά αρνήθηκε ότι αντιστοιχεί σε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το έγγραφο είναι μια “άσκηση προετοιμασίας ενημερωτικού υλικού” που δρομολογήθηκε από τη Γενική Γραμματεία της Επιτροπής και “οργανώνεται με εγκάρσιο τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ΓΔ συνεργάζονται σε όλες τις διαστάσεις που αφορούν τον τομέα πολιτικής τους”.

«Η διοικητική οργάνωση αυτής της άσκησης δεν έχει καμία σχέση με τη μελλοντική οργάνωση της Επιτροπής», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: Euronews

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Food crime: Τι έδειξε νέα έκθεση για τους τύπους εγκλήματος στα τρόφιμα

Στρατηγική αξιολόγηση του εγκλήματος κατά των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο