Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η εύκολη άσκηση του… “καναπέ” που βοηθά τον ύπνο

ΑρχικήΟικιακάΥγεία και άσκησηΗ εύκολη άσκηση του... "καναπέ" που βοηθά τον ύπνο
spot_img

Τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

    Παρόλο που η βαριά σωματική άσκηση πριν τον ύπνο δεν είναι κάτι που συνιστούν οι ειδικοί, ωστόσο η σύντομη ελαφριά δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο και δημοσιεύτηκε στο BMJ Open Sport & Exercise Medicine. 

   Η επικεφαλής συγγραφέας Jennifer Gale, υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής, λέει ότι το να κάθεσαι για μεγάλες περιόδους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου. «Γνωρίζουμε ότι για πολλούς από εμάς, η μεγαλύτερη περίοδος αδιάλειπτου καθίσματος συμβαίνει στο σπίτι το βράδυ. Σε προηγούμενες μελέτες μας βρήκαμε ότι το να σηκώνεστε και να κάνετε 2-3 λεπτά άσκησης κάθε 30 λεπτά μειώνει την ποσότητα ζάχαρης και λίπους στην κυκλοφορία του αίματός σας μετά από ένα γεύμα. «Ωστόσο, πολλές οδηγίες ύπνου μάς λένε ότι δεν πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερες περιόδους ή άσκηση υψηλότερης έντασης τις ώρες πριν τον ύπνο, γι’ αυτό θέλαμε να μάθουμε τι θα συνέβαινε αν κάνατε πολύ σύντομες περιόδους δραστηριότητας ελαφριάς έντασης επανειλημμένα όλο το βράδυ», είπε.

   Για την έρευνα οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν δύο τετράωρες βραδινές συνεδρίες παρέμβασης με παρατεταμένο κάθισμα που διακόπηκε με τρίλεπτα διαλείμματα δραστηριότητας κάθε μισή ώρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αφού οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την παρέμβαση των διαλειμμάτων δραστηριότητας, κοιμήθηκαν για 30 λεπτά περισσότερο.

   Η βασική ερευνήτρια Δρ Meredith Peddie, ανώτερη Λέκτορας στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής, λέει ότι η παρέμβαση στην άσκηση περιελάμβανε τρεις ασκήσεις, squats καρέκλας, ανασηκώσεις γάμπας και όρθιες ανασηκώσεις γονάτων με ευθείες επεκτάσεις ισχίου ποδιών. «Αυτές οι απλές ασκήσεις σωματικού βάρους επιλέχθηκαν επειδή δεν απαιτούν εξοπλισμό ή πολύ χώρο και μπορείτε να τις κάνετε χωρίς να διακόψετε την τηλεοπτική εκπομπή που παρακολουθείτε.«Από ό,τι γνωρίζουμε από άλλες μελέτες, πιθανότατα θα μπορούσατε να έχετε παρόμοιο αποτέλεσμα αν περπατούσατε στο σπίτι σας, περπατούσατε επιτόπου ή ακόμη και χορεύατε στο σαλόνι σας. Το πιο σημαντικό είναι να σηκώνεστε από την καρέκλα σας τακτικά και κουνήστε το σώμα σας», τόνισε η Peddie.

   Το γεγονός ότι αυτή η άσκηση είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο ύπνο είναι σημαντικό γιατί ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφή και έχει συσχετιστεί με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο