Νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι καθημερινή κατάποση ξιδιού για τέσσερις εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει την αυτοαναφερόμενη συμπτωματολογία της κατάθλιψης.
“Ξυδάκι για τα νεύρα”…Αν το πούμε στα παιδιά μας και κυρίως στα έφηβα παιδιά ως απάντηση τα νεύρα τους, που χτυπάνε κόκκινο, θα έχουν άλλο ένα λόγο να μας χλευάσουν… Παλιά όμως το λέγαμε.. και πιο παλιά το έλεγαν…. Και στην πραγματικότητα αυτή η ιστορία με το ξύδι και τα νεύρα, έχει ξεκινήσει από την αρχαιότητα. Το ξυδάκι που φτιάχνεται κυρίως από κρασί, αλλά μπορεί να φτιαχτεί και από φρούτα όπως μήλα, ντομάτα και καρύδα, και από όσπρια και από μπίρα, προτείνεται από «ειδικούς» όταν μας έχουν «λιμάρει» τα νεύρα και μας τα ΄χουν κάνει τσατάλια, κρόσια, ή.. σπαγγέτι.
Από την αρχαιότητα λοιπόν χρησιμοποιούσαν το ξύδι ως τονωτικό και ευφραντικό. Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί το όξινο ph του ξυδιού αλληλεπιδρά με τον αιματοκρίτη, με αποτέλεσμα να ρίχνει την πίεση και έτσι να αποσυμφορεί από το άγχος και την ψυχολογική πίεση. Άρα η φράση «νευράκια; Νευράκια; Πιες το ξυδάκι σου» κάθε άλλο παρά ειρωνική είναι. Αντιθέτως έχει καλές προθέσεις και προσπαθεί να εκτονώσει την ένταση και τον θυμό.
Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι το ξύδι μειώνει και τα συμπτώματα κατάθλιψης. Οι καταθλιπτικές διαταραχές είναι οι πιο διαδεδομένες καταστάσεις ψυχικής υγείας στον κόσμο. Τα συνήθως συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες και η αποτελεσματικότητά τους ποικίλλει ευρέως. Επομένως, χρειάζονται απλές, αποτελεσματικές συμπληρωματικές θεραπείες. Το ξύδι, ένα διάλυμα οξικού οξέος που έχει υποστεί ζύμωση, αναδεικνύεται ως ένα υγιεινό συμπλήρωμα διατροφής που συνδέεται με ευνοϊκά αποτελέσματα για τη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τη μείωση της παχυσαρκίας, και η πρόσφατη έκθεση δείχνει ότι το ξύδι μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, εξέτασε την αλλαγή 4 εβδομάδων στα συμπτώματα κατάθλιψης και στην γενική υγεία σε 45 υγιείς υπέρβαρους ενήλικες, γυναίκες και άνδρες ηλικίας 18–45 ετών, που κατανάλωσαν 2,95 g οξικού οξέος (4 κουταλιές της σούπας ξύδι) έναντι 0,025 g οξικού οξέος (ένα χάπι ξιδιού) ημερησίως.
Τα ευρήματα της μελέτης
Είναι εντυπωσιακό πως μετά από 4 εβδομάδες τα συμπτώματα κατάθλιψης μειώθηκαν 26% σε όσους έλαβαν ξύδι από κόκκινο κρασί ενώ τα συμπτώματα σε όσους πήρα το συμπλήρωμα ξυδιού μειώθηκαν μόλις 5%. Έτσι, η καθημερινή κατάποση ξιδιού σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων βελτίωσε την αυτοαναφερόμενη συμπτωματολογία της κατάθλιψης σε υγιείς υπέρβαρους ενήλικες.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτά τα ευρήματα, παρέχουν επιπρόσθετη υποστήριξη ότι η καθημερινή κατάποση ξιδιού για τέσσερις εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει την αυτοαναφερόμενη συμπτωματολογία της κατάθλιψης σε γενικά υγιείς ενήλικες και ότι οι αλλαγές στο μεταβολισμό της νιασίνης μπορεί να επηρεάσουν αυτή τη βελτίωση. Το ξύδι είναι φθηνό, ενσωματώνεται εύκολα στη διατροφή και είναι ευρέως προσβάσιμο. Η μαγειρική ιστορία του ξιδιού χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω σε πολλούς πολιτισμούς. Η προσθήκη ξιδιού σε σάλτσες, ντρέσινγκ και μαρινάδες μπορεί να επιτύχει πολύ μεγαλύτερο όφελος από την απλή προσθήκη στη διατροφή.
Συνολικά, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η καθημερινή πρόσληψη ξιδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να κατανοηθεί πώς λειτουργεί το ξύδι σε αυτό το πλαίσιο.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Barrong H, Coven H, Lish A, Fessler SN, Jasbi P, Johnston CS. Η καθημερινή κατάποση ξυδιού βελτιώνει την κατάθλιψη και ενισχύει τον μεταβολισμό της νιασίνης σε υπέρβαρους ενήλικες: Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2024; 16(14):2305. https://doi.org/10.3390/nu16142305