Ο FDA άλλαξε την κατηγορία κινδύνου από ΙΙΙ σε ΙΙ για την ανάκληση ρυζιού μέσα στο οποίο βρέθηκαν κομμάτια από σώματα ποντικιών.
«Το προϊόν μπορεί να περιέχει ξένο αντικείμενο που φαίνεται να είναι τρωκτικής προέλευσης». Aυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αρχή ασφάλειας τροφίμων των ΗΠΑ FDA. Η μόλυνση «τρωκτικής προέλευσης» πιθανότατα αναφέρεται σε κομμάτια αρουραίου ή ποντικιού που μπήκαν στο ρύζι κατά τη διάρκεια του τμήματος παραγωγής της επεξεργασίας.
Το Ρύζι παράγεται από την εταιρεία Lundberg Family Farms η οποία απέσυρε οικειοθελώς 4.600 συσκευασίες των 6 τεμαχίων —πάνω από 27.500 μεμονωμένες σακούλες— του ρυζιού από τα ράφια ως μέρος της ανάκλησης. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η ανάκληση ξεκίνησε στις 10 Μαΐου 2024 και βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο την περασμένη Τετάρτη ο FDA άλλαξε την κατηγορία κινδύνου από ΙΙΙ (δεν είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις στην υγεία) σε ΙΙ. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση του πιθανώς μολυσμένου προϊόντος θα μπορούσε να «προκαλέσει προσωρινές ή ιατρικά αναστρέψιμες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία»
Το προϊόν διανεμήθηκε στην Καλιφόρνια, Όρεγκον, Ουισκόνσιν, Μέιν, Φλόριντα, Αριζόνα και Νιου Χάμσαϊρ.
Τα κομμάτια ποντικών σε τρόφιμα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Τον Μάιο 5 ευρωπαϊκές χώρες ενημερώθηκαν από το RASFF για νεκρά ποντίκια σε κονσέρβες με φασόλια από την Ιταλία. Αίσθηση προκάλεσαν όμως και τα κομμάτια μαύρου αρουραίου που βρέθηκαν σε ψωμί του τοστ. επίσης τον περασμένο Μάιο, με αποτέλεσμα να ανακληθούν πάνω από 100.000 συσκευασίες.
Τα τρωκτικά σε τρόφιμα είναι ένας “θανατηφόρος’ συνδυασμός. Πρόκειται για την χειρότερη περίπτωση μόλυνσης τροφίμων από ξένο σώμα καθώς τα τρωκτικά είναι επικίνδυνοι μεταφορείς τροφιμογενών παθογόνων. Ποντίκια και αρουραίοι μπορεί να βρεθούν σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων και είναι από τα πιο δύσκολα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες τροφίμων. Αυτό γιατί μπορεί να συνορεύουν με περιβάλλοντα όπως χωράφια ή δάση και με τις πόρτες ανοιχτές και τις μικρές τρύπες που δεν είναι σφραγισμένες, τα παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στην εγκατάσταση με ευκολία.
Να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη χρηματική ποινή στην ιστορία για θέματα ασφάλειας τροφίμων επιβλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην αλυσίδα σουπερμάρκετ των ΗΠΑ Dollar Tree για μολυσμένες με τρωκτικά αποθήκες. Ο κολοσσός σουπερμάρκετ συμφώνησε να πληρώσει 41,675 εκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.