Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
29.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νεκρά ποντίκια σε κονσέρβες με φασόλια – Ειδοποίηση RASFF – διανέμεται σε 5 χώρες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝεκρά ποντίκια σε κονσέρβες με φασόλια – Ειδοποίηση RASFF - διανέμεται σε 5 χώρες
spot_img

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση που καταναλωτές βρίσκουν νεκρά ποντίκια σε κονσέρβες φασολιών από την Ιταλία.

Μετά την πρόσφατη ανάκληση 100.00O συσκευασιών ψωμί του τοστ στην Ιαπωνία, λόγω παρουσίας κομματιών μαύρου αρουραίου,  τώρα παρόμοια περίπτωση απασχολεί και χώρες της Ευρώπης.

 Ο Ευρωπαϊκός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων RASFF έλαβε στις 20 Μαΐου αναφορά από την  Κροατία μετά από καταγγελίες καταναλωτών, για «Κομμάτια ποντικιού σε μια κονσέρβα φασόλια από την Ιταλία». Η Κονσέρβα παράγεται στην Ιταλία και διανέμεται σύμφωνα με την ειδοποίηση RASFF σε Βοσνία, Κροατία, Σερβία, Σλοβενία και Ιταλία.

Η Φωτογραφία με την κονσέρβα που ανακλήθηκε στην Σλοβενία

Δύο παρτίδες του προϊόντος ανακλήθηκαν ήδη από την αγορά της Σλοβενίας. Πρόκειται για την κονσέρβα  borlotti Garden Good Mercator  των 400 γρ Παρτίδα: M261, με ημερομηνία «καλύτερα πριν από…»18/09/2026 και Παρτίδα: F361, με ημερομηνία «καλύτερα πριν από…» 27/12/25, αν και σύμφωνα με το RASFF ο κίνδυνος δεν είναι σοβαρός. Αυτό διότι το τρωκτικό, έχει υποστεί την διαδικασία της κονσερβοποίησης συνεπώς έχουν εξαλειφθεί οι μικροβιολογικοί κίνδυνοι αλλά κυρίως επειδή η παρουσία του είναι εμφανής και άρα μειώνεται ο κίνδυνος κατανάλωσης. Εντούτοις ο κίνδυνος αυξάνεται εάν το ποντίκι έχει φάει δηλητήριο το οποίο μπορεί να μολύνει όχι μόνο το περιεχόμενο της κονσέρβας αλλά και ολόκληρη την παρτίδα.

Ανάλογες περιπτώσεις με τεμαχισμένο ποντίκι μέσα σε κονσέρβα φασολιών από την Ιταλία είχαν σημειωθεί επίσης το 2018 και το 2019 σύμφωνα με ειδοποιήσεις στο RASFF από Φινλανδία και Δανία αντίστοιχα, χωρίς όμως τότε να δημοσιοποιηθεί η μάρκα.  Στην περίπτωση του 2018 το νεκρό ποντίκι βρέθηκε στο κάτω μέρος της κονσέρβας αφού οι καταναλωτές είχαν καταναλώσει το περιεχόμενο! Και το 2020 μια 67χρονη κάτοικος της Βιτσέντζα στην Ιταλία, απευθύνθηκε στην αστυνομία και είπε ότι σε ένα σούπερ μάρκετ αγόρασε μερικά πακέτα φασόλια που παράγονται από έναν συνεταιρισμό στην επαρχία της Πιατσέντσα και βρήκε μέσα τεμαχισμένο ποντίκι.

Η αηδιαστική φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε το 2020 με το ποντίκι
σε κονσέρβα φασολιών στην Ιταλία. Πίστωση εικόνας ilgiornaledivicenza.it.

Τα τρωκτικά σε τρόφιμα είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός. Πρόκειται για την χειρότερη περίπτωση μόλυνσης τροφίμων από ξένο σώμα καθώς τα  τρωκτικά είναι επικίνδυνοι μεταφορείς των τροφιμογενών παθογόνων. Ποντίκια και αρουραίοι μπορεί να βρεθούν σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων και είναι από τα πιο δύσκολα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες τροφίμων. Αυτό γιατί μπορεί να συνορεύουν με περιβάλλοντα όπως χωράφια ή δάση και με τις πόρτες ανοιχτές και τις μικρές τρύπες που δεν είναι σφραγισμένες, τα παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στην εγκατάσταση με ευκολία. 

Να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη χρηματική ποινή στην ιστορία για θέματα ασφάλειας τροφίμων επιβλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην αλυσίδα σουπερμάρκετ των ΗΠΑ Dollar Tree για μολυσμένες με τρωκτικά αποθήκες. Ο κολοσσός σουπερμάρκετ συμφώνησε να πληρώσει 41,675 εκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί η ΕΕ αλλάζει τον κανονισμό για τη λιστέρια – Από ποια τρόφιμα κινδυνεύουμε

Η λιστερίωση είναι σπάνια, αλλά έχει ποσοστά θνησιμότητας που φτάνουν το 30%.

ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ – Σοβαρός κίνδυνος από τα ψεύτικα κοσμήματα

Προσοχή στα φθηνά Κοσμήματα – Περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες - Εκατοντάδες ενημερώσεις στο RAPEX και ανακλήσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΕ: Οριστικό ΤΕΛΟΣ στη δισφαινόλη Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Ο "κύβος ερρίφθη" την περασμένη εβδομάδα και τα κράτη μέλη ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για απαγόρευση της Δισφαινόλης Α σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα